Novosti pri DDV in elektronske storitve
Lepo prosim za pomoč in obrazložitev novih določil.
konkretni primer. če imam status samostojnega podjetnika in nisem zavezanec za DDV ter naročam storitve programiranja od izvajalca, ki je izven EU:
1. če je izvajalec davčni zavezanec, se kot kraj opravljanja storitve šteje kraj, kjer imam jaz sedež, “izvajalec pa mora od opravljene storitve obračunati DDV v Sloveniji, pri čemer se mora predhodno identificirati za namene DDV v Sloveniji”
WTF?? Kaj točno to pomeni, kako lahko prisilim izvajalca, da se predhodno identificira? A ni dosti, da mi izstavi račun z obračunanim DDV-jem? In kako je v primerih, ko za spletno stran kupujem slike v elektronski obliki (npr. na Shutterstocku), prodajalec mora obračunati 22% DDV in se predhodno identificirati pri slovenskih organih?
2. če izvajalec ni davčni zavezanec, “se uporabi splošno pravilo iz drugega odstavka 25. člena ZDDV-1, ki določa, da je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima izvajalec storitev sedež svoje dejavnosti.”
Kaj to pomeni? Če izvajalec ni zavezanec, DDV-ja pač ne obračuna, jaz pa tudi nisem zavezanec in mi ni potrebno opraviti samoobdavčitve? Se pravi DDV nihče ne plača, ali kako?
Besedna zveza davčni zavezanec pomeni v skladu s 5. čl. ZDDV-1 vsako osebo, ki opravlja ekonomsko dejavnost. Pa mi ni jasno ali je v novih pravilih o DDV govora o davčnih zavezancih na splošno ali so mišljeni zavezanci za DDV. Ojoj, prosim, pomagajte!!!
Forum je zaprt za komentiranje.