Nujna pot in služnost

Pozravljeni,
Sosed, ki je hkrati moj stric mi ne dovoli dovoza do moje parcele. Že od leta 1956 je bila služnostna pot za kolovoz sedaj pa bi rad da se to spremeni, da se omogoča vožnja z avrom.
Da ne dovoli je po mojem njegov interes ta, da bi imel v bljižini še kakšnega soseda. Nekaj časa nazaj mi je rekel, da naj mu prodam parcelo za 3.000 €. V tej okolici je bila tisti čas vredna parcela minimalno 40.000 €, ker pa ni urejenega dovoza mi je ponujal samo ta denar. Ko sem vmes hotel prodati je za nalašč zazidal betonski steber, na cesti, sedaj pa lahko do parcele hodim le peški.
Velikost moje parcele cca. 1000 m2- Ponudil sem mu 300 m2 moje parcele on pa bi meni dal 60 m2 te ceste, da bi imel jaz dovoz. In ni hotel. Če prav tega zemljišča, kjer bi potekala cesta on sploh ne potrebuje. Moti me to, ker gleda samo na svoje interese. Že od nekdaj je bil tak, zato ga kar nekaj ljudi preveč ne mara.
Druge možnosti za dovoz žal ni. Parcela pa ima lokacijsko informacijo za gradnjo.
Leta 2006 sem na sodišče dal predlog za nujno pot.
Sedaj še nismo imeli obravnave. Bojim pa se, da bo v njegovo prid, saj ima skoraj povsod velike veze.
Imate kakšne izkušnje s tem ali mi lahko kaj svetujete in koliko časa traja, da se to uredi?
Zanima me tudi kakšne so odškodnine za uporabo njegovega zemljišča cca. 60 m2?
Hvala

imam isti problem,pa ne vem,ali je katero sodišče že izdalo pravnomočni sklep na to temo.prosim pokličite me na tel. 041 782 201,oziroma mi sporočite vaš telefon.hvala in LP
kotnik jože
Forum je zaprt za komentiranje.