nujni delez
tralalala824, 07.11.2024 ob 09:31
A ne obstaja noben rok za kako daleč se gleda nazaj? Če je meni dal oče 20 let nazaj neko parcelo, se ta po nwm 20+ letih še vedno vrača v dedno maso?
Na zapuščinski je potrebno zahtevati vračunanje darila v dedno maso. V kolikor ni oporoke ti pripada tvoj celotni delež celotne dedne mase.
Pogodba, 07.11.2024 ob 11:09
Kaj pa pogodba o preživljanju? Zavezana sem, da skrbim za namo. V zameno za vse premoženje. Hišo sicer imam svojo, na svoji parceli. A nameravam potem sestri odstopiti določen delež. Je pa ona že dobila stanovanje od staršev.
Predlagam, da spoštuješ pogodbo o preživljanju.
soglasje sorojencev
07.11.2024 ob 09:19
Ko so starši meni podarili nepremičnino, se je morala sestra s tem strinjati; enako tudi jaz, ko so njej podarili drugo nepremičnino. Pozanimaj se, če je darilna pogodba v tvojem primeru sploh ok.
mislim da, 07.11.2024 ob 12:37
soglasje sorojencev
07.11.2024 ob 09:19
Ko so starši meni podarili nepremičnino, se je morala sestra s tem strinjati; enako tudi jaz, ko so njej podarili drugo nepremičnino. Pozanimaj se, če je darilna pogodba v tvojem primeru sploh ok.
mojpredlog, 07.11.2024 ob 11:19
Predlagam, da spoštuješ pogodbo o preživljanju.
Kaj misliš s tem? V bistvu gre za pogodbo o preužitku.
Obdržati si želim hišo staršev in parcelo, na kateri stoji. Kajti prav zraven sva z možem kupila svojo parcelo. Izkazalo se je za odlično potezo. Takoj sem pri mami. Lahko jo grem pogledat pred službo, po službi, ni nobenih organizacijskih težav, ko je treba v njeni hiši kaj postoriti ali okoli. Ima pa še eno nepremićnino, sicer v nekaj manjši vrednosti. To pa se mi zdi prav, da potem prejme sestra.
To sem rekla že notarju, pa je rekel, da je bolje, da gre v pogodbi vse meni, da se potem itak lahko odločam, a vmes se lahko zgodi veliko stvari in da naj bo tako.
soglasje sorojencev, 07.11.2024 ob 13:00
Ne ne, je bila kar darilna pogodba.
Pri darilni pogodbi se morata strinjati darovalec in obdarjenec, ni potrebe po strinjaju ostalih.
Pri izročilni je drugače, ker gre za razdelitev premoženja in izročitev le-tega. Od drugih pogodb se izročilna pogodba (darilne pogodbe, pogodbe o dosmrtnem preživljanju, preužitne pogodbe) razlikuje predvsem po tem, da se lahko sklepa le med izročiteljem in njegovimi potomci, posvojenci in njihovimi potomci. Pri tem mora biti izpolnjen pogoj, da se morajo z izročilno pogodbo strinjati vsi, ki bi s tako pogodbo lahko pridobili določene koristi, torej vsi izročiteljevi potomci, ne glede na to ali pogodba vključuje le enega izmed njih ali vse.
mislim da, 07.11.2024 ob 13:50
Pri darilni pogodbi se morata strinjati darovalec in obdarjenec, ni potrebe po strinjaju ostalih.
Pri izročilni je drugače, ker gre za razdelitev premoženja in izročitev le-tega. Od drugih pogodb se izročilna pogodba (darilne pogodbe, pogodbe o dosmrtnem preživljanju, preužitne pogodbe) razlikuje predvsem po tem, da se lahko sklepa le med izročiteljem in njegovimi potomci, posvojenci in njihovimi potomci. Pri tem mora biti izpolnjen pogoj, da se morajo z izročilno pogodbo strinjati vsi, ki bi s tako pogodbo lahko pridobili določene koristi, torej vsi izročiteljevi potomci, ne glede na to ali pogodba vključuje le enega izmed njih ali vse.
Pri pogodbi o preužitku niso zahtevali nobenih drugih oseb.
Tudi pogodbo o preužitku se da izpodbijati. Rabiš pa trdne dokaze in seveda veliko njih. Banalni primer, če oseba izve, da ima raka in ne bo več dolgo in sklene pogodbo o preužitku se ve, da je to naredila namerno. Drugi primer, če ima 3.000€ pokojnine oz. prihodkov bi si lahko privoščila pomoč na domu ne pa prenesla milijon vredno premoženje na samo enega člana družine in podobno.