Nujno-bolečine v hrbtenici-POMOČ!!!
Prosim za en hiter nasvet. Zjutraj sem se danes zbudila z majhno bolečino v zgornjem delu hrbtenice. Nikolis si nisem poškodovala hrbta, nimam posebnih težav, bolezni, stara sem 32 let. Zjutraj pa kot strela z jasnega začelo boleti, pa vedno bolj in bolj. Sedaj niti prav dihat ne morem, tako me boli. Mož pravi, da imam v tem predelu, kjer me ful boli, rdeč madeš-flek. Kaj naj naredim, kaj bo to bilo. Boli me sredi vretenc, izžareva pa v obe strani proti ramenom in proti vratu. Niti zravnat se ne morem.
POMOČ!!!
Tudi sama pravkar preživljam slične težave. Začelo se je kot manjša bolečina v ramenu, kasneje se je razvilo do neznosnega po vsej roki in še v predel hrbenice v predelu lopatic in navzgor. Ker teh težav nimam prvič, se nadejam izboljšanja stanja v roku 3-4 tednov, kakor je bilo tudi do sedaj. Sicer tokrat nisem v bolniški, ampak 8 ur komaj vzdržim, pol pa doma samo še ležim. Sem že prej opravila vsa možna slikanja, ki sicer kažejo nekatere spremembe na hrbtenici, vendar povezujem te nenadne bolečine bolj drugim vplivom. Mislim, da gre za vnetje živca ali mišice. Sedaj, ko boli, sem namreč prvič opazila v službi, da imam mizo postavljeno pod oknom, kjer vleče. Prej tega nisem opazila. Blokade sem dobila prejšnjič, pred štirimi mesci. Po dve na različnih mestih dvakrat. Takrat je bolečina res popustila, je pa sedaj ponovno izbruhnila. Ker bi naj blokada držala nekje od 3 – 6 mesecev, mislim da je sedaj popustil učinek, vzrok pa je ostal. Poleg tega imam na mestu blokade sedaj v podkožju občutno jamico. Naročena sem še na UZ, če ne bo nič pokazal, še na MR. Zaenkrat na ponovne blokade ne mislim iti, vsaj dokler ne bo ugotovljen vzrok bolečin.
Da gre na vnetno stanje, kaže tudi, da se po namakanju v topli vodi (ki sicer trenutno zelo paše) razvije še močnejša bolečina. Pri vnetjih pa je znano, da se ne smejo ogrevati, ampak hladiti. To lahko preiskusiš tudi pri sebi. Če bo razbolelo, ti priporočam kriomasažo – torej z ledom. Magari je precej boleče, na daljši rok prinese olajšanje.
Če pa gre za degenerativne spremembe hrbtenice v večjem obsegu, pa lahko ponavljajoče težave pričakuješ redno. Čeprav si še mlada, ne bi bilo odveč opraviti tudi pregleda za osteoporozo. Sicer je samoplačniško, ampak če so zaznane spremebe v začetni fazi, se jih da z ustrezno vadbo in prehrano precej upočasniti.
Prav tako bodi pozorna, če si pogosto izpostavljena prisilni drži – če opravljaš sedeče ali takšno delo, kjer je zgornji del hrbtenice bolj obremenjen. Okvare lahko prepreči ali vsaj omeji redna vadba za krepitev hrbtnih oz. vratnih mišic.
Kaj lahko trenutno narediš? Če je bolečina neznosna, lahko greš že danes k dežurnemu. Najverjetneje boš dobila “koktejl” protibolečinsko injekcijo ter Dexametazon in Apaurin. Če je za vzdržat, pa jutri k svojemu zdravniku. Pri akutni bolečini se prvih nekaj dni priporoča mirovanje, vendar ne predolgo, ker mišice od neaktivnosti zelo hitro atrofirajo. Tako, da boš verjetno vsaj ta teden (prej več kot manj) v bolniški. Če imaš doma protibolečinske tablete (priporočam kar Lekadol po 2tbl. – ima tudi protivnetni učinek, Zaldiar – ki je kombinacija protivnetnega in antirevmatskega, ali antirevmatike Ibuprofen, Ketonal – če nisi preobčutljiva za želodec!!!, Naklofen duo oz. Diclo duo – če nimaš težav z ledvicami). Če imaš doma (če ne, pa malo pokliči naokoli), vzemi Apaurin, ker sprošča mišične krče. Prav tako pojej kakšno banano za kalij. Najverjetneje boš dobila napotnico še za fizioterapijo, kjer se boš naučila vaj za hrbtenico. Kak dan ali dva še počakaj, potem ti pa priporočam, da začneš z blagimi statičnimi vajami za krepitev mišic. To ni telovadba, ampak vaje v ležečem ali sedečem položaju. Nekaj izmed njih ti bom na kratko opisala:
1. leže na tleh na tanjši odeji pritiskaj glavo, vrat, ramena, hrbtenico ob tla.
2. sedi na stol, daj si za glavo, vrat, med lopatice mehko žogo in pritiskaj ob zid.
3. stiskaj dlani (ali mehko žogo) z rokami v višini ramen
4. prste obeh rok upogni v “kavelj”, jih stakni in vleči narazen. roke naj bodo prav tako v višini ramen.
Vaje delaj zlagoma, postopoma dodajaj število ponovitev in jakost , ker pretiravanje privede do musklfibra in s tem še do večje bolečine!
Hvala za res izčrpne informacije. Zelo koristno, se vidi, da se spoznaš na bolečine.
Je pa dejansko tako, kot si opisala. Bolečina je na sredi vretenc (kjer nosim modrc), pa prehaja na stran v lopatice in v vrat. Vzela sem Naklofen, malo že popušča. Možno je, da sem se v soboto prehladila, saj sem bila izpostavljena prepihu, tako da bo najverjetneje to krivo. Upam, da bo do jutri toliko boljše, da bom lahko šla v službo (bolniške si ne morem privočit-sem učiteljica in ni nadomestnega učitelja, realizacija ur je potem vprašljiva,….). Tako bom morala stisniti zobe.
Sem si pa mislila greti obolelo mesto, pa sem si po tvojem pisanju premislila. Bom vzela raje led v roke.
Pa še enkrat velika hvala za pomoč. Zlata si!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Teja, če še boš kaj pokukala tu gor, te prosim, če lahko še malo več opišeš, kako ta reč izgleda, kako se jo zdravi ipd. Na to možnost nisem niti pomislila, so pa tudi pri moji rami na začetku sumili na to, ker sem imela neko rdečo liso. Ker je naslednji dan izginila, pa nisem več vpraševala.
Če boš odgovorila, se ti že vneprej zahvaljujem.
Lp, M
Anika pri meni je bilo popolnoma isto in to pri istih letih. Vglavnem bolečina v prsnem delu hrbtenice. Par dni mi je zapiralo sapo, potem pa se je bolečina razširila še na obe strani hrbta in vrat. Bila sem pri ortopedu, prsni del me posledično boli zaradi slabe drže, imam tudi že nekaj izrastkov. Vratni del imam obrabljen zaradi športa, ki sem ga trenirala 10 let. Vglavnem kmalu bo minilo eno leto odkar so se začele bolečine in moram potrkat, da je že teden dni odkar nimam več bolečin.(prej so me bolečine spremljale vsak dan in nekako sem se naučila živeti z njimi, da nisem pojedla preveč tablet)Meni je pomagalo samo gretje, gretje in gretje pa veliko telovadbe, kjer sem si krepila hrbtne mišice.
Zdravljenje herpesa zostra je omejeno na omiljenje tezav, in se to, ce se zacne v prvih 72h urah po pojavu lise (fleka, madeza), ki je sestavljen iz zelo drobnih mehurckov, vcasih se jih sploh ne vidi, ampak so kakor malo bolj suha koza (jaz sem mislila, da sem se prevec mocno obrisala s frotirasto brisaco – tako je izgledalo. Ko se je zacelo 2. dan susiti, je rahlo srbelo, sem mislila, da se delajo krastice obribane koze).
Herpes zoster najveckrat izbruhe ob padcu imunskega sistema in je posledica vnovicne aktivacije virusa (varicella zoster), ki po prvotni okuzbi vse zivljenje ostane v cutilnih ganglijih. Bolecine se zacnejo, ko virus vnema zivcne koncice. Najprej se pojavi bolecina v prizadetem dermatomu (predelu koze, ki ga oskrbuje prizadeti zivec).
Zdravilo brivudin iz skupine zdravil za sistemsko zdravljenje virusnih okuzb. Brivudin zavira virusno delovanje, in sicer tako, da razbije DNK virusa, tako da se ta ne more razmnozevati in s tem skrajsa in omili potek bolezni.
Najhujši zaplet in vir bolecin je postherpeticna nevralgija, ki lahko nastopi pred pojavom rdecega lisaja, med njim ali po njem in traja razlicno dolgo (od 30 dni do enega leta ali celo vec. Lahko je stalna, podnevi in ponoci (pri meni je bila najhujsa zvecer in ponoci), brez prekinitve, lahko se pojavlja v valovih, nanjo pa vplivata toplota in mraz (mene je v mrazu huronsko bolelo, ravno tako tudi na morju pri temp. cez 30 stopinj). Jaz sem prikasirala 11 mesecev bolecin in nisem vec vedela, kako naj sploh zivim, kajti virus mi je vnemal vse zivcne koncice po vrsti, zato so se bolecine selile sem in tja). Lajsa se jo z analgetiki, vendar razlicno uspesno.
Se viri, kjer sem jaz iskala informacije:
Teja**