Nujno branje za neveste in svate (z otroci)
Ker je ravno čas porok, je to še kako aktualna tema.
Ena je danes odprla temo o porokah, kjer so nekateri vabljeni le na obred, na žur (kosilo, večerjo, karkoli že) pa ne. Presenečena sem ugotovila, koliko je zdaj tega …
Velikokrat se krešejo tudi mnenja, ali otroci sodijo na poroko ali ne.
Po mojem skromnem mnenju je še najbolje tako:
Za neveste, ženine:
Na poroko (torej obred IN žur) povabite toliko ljudi, kot jih lahko potem tudi pogostite na tak ali drugačen način. Vse enako! Če imate mnenje, da je poroka samo in edino vaša stvar in da lahko ene vabite sem, druge pa tja, potem se poročite brez svatov. Poroka ni samo vaša stvar, v kolikor ljudi povabite. Poroka je stvar vseh, gostitelja in vabljenih in to s seboj potegne neka pravila in dolžnosti (pogostitev svatov, darila, primerna obleka …)
Vabilo samo na obred je poniževanje vabljenih. Vabljeni si mora vzeti čas, se lepo obleči, urediti, se tja pripeljati in prinesti darilo. Ne se izgovarjati, da daril ne rabite. Recimo bobu bob, na poroko se, če si vabljen, ne hodi brez daril. In vi bi jih potem odslovili s kozarčkom, naprej pa šli žurat z izbranci?
Razumem, da si želite imeti polno poročno dvorano in polno cerkev ljudi ter da denarja za večerjo za 100 in več ljudi nimate, ampak tako polovičarsko vabljenje je sramotno. Pač povabite manj ljudi. Cerkev res ne bo polna, se boste pa izognili marsikateri zameri.
Povabiti morate komplet – ne samo osebe, ampak osebo s partnerjem vred. In otroci, če jih imajo.
Za svate:
Nekateri so napisali, da grejo samo na žur, obred pa izpustijo. To ni vljudno. Vem, civilni obred je lahko živ dolgčas, tudi v cerkvi se lahko zadeva vleče, vendar to sodi v cel paket. Izvzeti so npr. starejše osebe oz. taki, ki fizično pač ne zmorejo celodnevnega dogajanja. Za vse ostale pa velja, da je treba malo potrpeti in iti na vse.
Starši, imejte zdravo pamet in malih otrok ne vlačite po porokah. Ja, ste družina, vljudno je, da se povabi celo družino, vendar je potem na vas, da presodite, kdo zmore celodnevno dogajanje in kulturno obnašanje. Mali otroci se utrudijo in postanejo tečni. Vi pa ste na poroki zaradi ženina in neveste. To je zanju edinstven dogodek in ni lepo, da se svati ukvarjajo z otroci, ki se na takih prireditvah pač še ne znajo kulturno obnašati.
Pa še nekaj za tiste, ki pravijo, da vabilo na poroko še ne pomeni vabila na ohcet. Tega osebno res ne razumem, saj je obred javen. Tja lahko pride kdorkoli. In to se je na vasi včasih vedno počelo. Firbci so prišli v cerkev gledat nevesto. Bili so nevabljeni, ničesar niso prinesli in ničesar niso dobili. So pa zapolnili cerkev 🙂
Za ohcet si pa vedno potreboval vabilo. In bilo je normalno, da si najprej šel na oba obreda (ali enega) in potem na žur.
Jaz sem bila ene 6x povabljena na te ceremoniale (sestra, nečakinja, od svakinje hčerka itd). Vse kičaste vabila sem vrgla v koš. Od ene najbolj nsermane dvojice sem dobila celo ostanke piškotov na stopnice pred hišo. Pa me še kar vabijo. Se ne udeležujem , ker so takoj po poroki (in prej in potem) največji reveži, ki potrebujejo varstvo za otroke, pomoč pri tem in onem…
………….amen!
Iskreno upam, da ne delaš v pedagoški branži. Tule si na mspredavala kao svoje “skromno mnenje”, ki je kot skromno le tako označeno. In zgrešila si eno zelo lepo svetovljansko in civilizacijsko pravilo – vsi enaki, vsi enakopravni. Vsak naj odloča kakor mu paše. Tisti, ki vabi in tisti, ki je vabljen.
Če se ti zdi, da je pa treba vse uniformirat, hja, nekaj držav je še na svetu, kjer bi se ti zelo dobro počutila.
..avtorica, izgleda, da te tako zelo “grize” požrtija, ker si je sama ne moreš privoščiti ali pa si daš duška, ko je zastonj hrana in pijača? Ker drugače res ne razumem tvojih “pravil”.
No, pa da ti povem, pravila lahko postavljaš samo na svoji poroki – tako da se čimprej na novo poroči, da jih boš lahko uveljavila …hahaha
Pravila res lahko postavljaš, taka in drugačna. Vendar se potem ne čudi, da imaš vedno manj prijateljic.
Na poroki se upošteva določena pravila bontona. Če bi vsak delal, kot mu paše …
Kako bi se ti kot nevesta počutila, če bi svatje prišli na poroko umazani, strgani? Če jim to paše, je OK, ne?[/quote]
Spotaknila sem se v del, kjer navajaš, da je povabilo na poroko tudi vabilo na žur. Ni. Pa če še tako hočeš in si želiš in že skoraj zahtevaš. Povabljen si na kar si. Tvoja pa je odločitev, ali tebi ustreza ali ne – torej, ali greš ali ne. Pika.
P.s.: sem koruznica, bila pa sem tako na “standardnih” porokah kot na “samo obredih” – tudi tu je pogostitev, a v manjšem obsegu. So se pa pari poročali tudi samo v krogu prič. In mi je bilo prav – kakor si par želi, tako si naredi.
Pravila res lahko postavljaš, taka in drugačna. Vendar se potem ne čudi, da imaš vedno manj prijateljic.
Na poroki se upošteva določena pravila bontona. Če bi vsak delal, kot mu paše …
Kako bi se ti kot nevesta počutila, če bi svatje prišli na poroko umazani, strgani? Če jim to paše, je OK, ne?[/quote]
Bonton se upošteva, a veš mogoče, kaj je bonton?
Poroka pa je nek dogodek, ki je izveden po željah dveh, ki se poročata. In ja, onadva postavljata pravila! Le in samo le onadva! Lahko želita poroko in svadbo brez otrok. Pa brez glasbe. Pa vsi naj bodo v kavbojkah. Ali pa v črno oblečeni. Itn itn. Razumeš? Ni pravil!
ne bodi tako malomeščansko vpeta v obstoječe okolje. Okoli tebe je svet, različnost, pusti ljudem, da dihajo po svoje. In vsak se odloča kot se. Kot sem že rekla, to pravico imata tako mladoporočenca kot svati.
točno tako je! dogajanje je po željah mladoporočencev, če so tem željam vsi povabljeni pripravljeni ustreči je pa njihova osebna stvar.
Sploh pa avtorica zgoraj nima čist razčiščenih pojmov ne o protokolu porok ne o bontonu. Poroka je res javna in lahko pride vsakdo.
Poročila sem se pred 22 leti, ko je bilo norije okrog porok manj, moj brat pa pred 12 leti. Na svoji ohceti sem imela povablejne le sorodnike, ker je bilo to takrat tako v navadi, pa priče seveda. Prijatelji in znanci so prišli na obred – brez pričakovanj,d a bodo vableni tudi na ohcet, prišli so tudi bolj daljni sorodniki na obred…nobenmu tega ni blo žal, saj sem tudi jaz hodila na obrede- pa kot študentka nisem ravno tu mač komplicirala okrog obleke – ma kakšno dostojno sem pa tudi imela,d a se lahko pokažeš v cerkvi mar ne???
Moj brat je na prooko povabil tudi goro prijateljev, ekr sta bila pač z bodočo na veliko porokah povablejna prej na ohceti. Pri njih je npr cel razred iz srednje šole hodil na vse obrede, skupaj s partnerji, pa so šli pol skupaj nekam v gostilno, ne na ohcet!!!!!! Nikol jim ni bilo žal pridet in noben ni imel dolcga osa zaradi nepovabljenosti na ohcet! Pa vsi so pripeljali svoje partnerje in otročke s seboj, poroke so ja dogodki!!
In ja nabratovi poroki sem seveda imala s seboj otroke, tudi najmanjšo, doječico – normalno,da je nism mogla doma pustit saj jo je bilo ptorebno dojit, ker je bila stara komaj pet mesecev in pol, takega malčka pa ne moreš pustit samega doma! A naj potem na bratovo poroko sploh ne grem??? Pa še priča sem bila, a naj potem ga prisili, da se bo poročil takrat ko bo mala stara toliko,d a me ne bo več potrebovala???? Pa si je npr ta datum, natančno sobota na njegov 30 rojstni dan pač izbral.
Ne vem zakaj bi tu nekateri radi rulali druge…če si pobavljen iamš dve možnosti, ali vabilo zavrneš, če ti ni po godu ali pa ga sprejmeš in se držiš pravil lepega obnašanja in želja vabiteljev.
PS: drugače živimo v prestolnici.
in zakaj mislite, da nekdo pričakuje darilo, če te povabi na obred??????
pa saj to se dela že leta (bivša sodelavka se je poročila leta 1980 in je bilo tako, pa ne v ljubljani), da se pač vseh ljudi ne povabi na ohcet, ampak samo na obred, spije z njimi kozarec šampanjca in to je to. nobenih daril ni pri tem. saj pa ne moreš povabit 500 ljudi na poroko, mogoče pa bi z nekaterimi pa še vseeno rad delil ta dan…
Pri nas je bilo jasno povedano, da povabljeni niso obvezani prinesti darila, pa je vseeno velika večina kaj prinesla. Pladenj za torto od sodelavcev je še vedno v omari, ker imam 2 druga, pa še kaka stvar je ostala še v škatlah. Zmagali so tisti, ki so potrošil najmanj: domače pecivo v škatli za čevlje oviti v alu folijo, kako oblačilo za otroka, album s starimi skupnimi fotografijami in smešnimi komentarji zraven, orhideja, vstopnice za bazen,…