Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka Nujno branje za neveste in svate (z otroci)

Nujno branje za neveste in svate (z otroci)

in zakaj mislite, da nekdo pričakuje darilo, če te povabi na obred??????

pa saj to se dela že leta (bivša sodelavka se je poročila leta 1980 in je bilo tako, pa ne v ljubljani), da se pač vseh ljudi ne povabi na ohcet, ampak samo na obred, spije z njimi kozarec šampanjca in to je to. nobenih daril ni pri tem. saj pa ne moreš povabit 500 ljudi na poroko, mogoče pa bi z nekaterimi pa še vseeno rad delil ta dan…[/quote]

Midva sva se poročila v Lj, enako kot ti opisuješ. Na obredu brez daril. Šampanjec na grajskem balkonu, špalir z gradu ven, in to je to.

Se popolnoma strinjam, da je tole “polovično vabljenje” totalno mimo. Ali pač vse povabiš na celotno dogajanje ali pa nič. Pa tista butasta fora, da so na cerkveno poroko “vabljeni” tudi vsi vaščani mi tudi niti malo ni všeč. Sem videla na poroki kolegice, kako je to izgledalo. Na poroko so prišle v cerkev kar ene mamce, tam zijale, še svatom nekaj težile, imele komentarje čez vse možno, na koncu pa še mislile, da so vabljene na krajšo pogostitev ki je bila po obredu. Ne hvala. Če nisi dobil vabila na poroko tam nimaš kaj za delat.

Če sem povabljena na obreed vesno pridem brez, enako je bilo z mojo poroko .Nisem priačkovala nobenih daril, da mi jh kr tko prinesejo na obred, noooo. Ne vem zakaj je “obred” dolgčas????? Prideš tja, vidiš, pohrustaš kak narezek in pecivo, pa siješ šampanjček al sva ..pa je. Vedno pa sem vsem prijateljem, ki so se poročili prinesla kakšno darilo (kot tudi ob drugih pomembnih priložnostih). Daril seveda nisem nosila na obred ampak sem (še pogosteje pa je eno orenk darilo pač kupila družba večih) jih prinesla na dekliščino, pred poroko domov ali na prvem obisku mladoporočencev v njunem stanovanju po poroki…

Sam je pa res, da sem se poročila pred več kot 20 leti in takrat so absolutno veljale take navade! Prinesel si kaj četudi nisi bil povabljen ali četudi nisi šel! Zdje me kr zmrazi kako vsi vse čez stroške in kalkulacije gledate..lepe menire in obdarovanje zaradi obdarovanja vam pa nič več ne pomeni????
Včasih so bile manire jasne: ohcet je za žlahto, dekliščina/fantovščina za prijatleje, na obred pa pridejo vsi pa še sosedje, sodelavci in celo naključni firbci, če se jim tako zahoče….

Avtorica pravi, da je poroka javna, torej tudi vaška zijala pašejo zraven :-)))
Boste končno prišle do tega, da je najboljša rešitev, da je vsaka poroka nek unikum, postavljen s strani glavnih akterjev 🙂

Z avtorico se 100% strinjam, napisano je zdrav občutek za empatijo, ne pa bonton.
Ki ga pa, kar se težko sprijaznim, eni pač nimate.

Ko se je poročala kolegica, sem jo izrecno prosila, naj mi pove, kje in kdaj bo poroka, da jo pridem pogledat. In mi je potem rekla, da me z veseljem povabi tudi na ohcet – ne, ne, sem ji rekla, ne mi zamerit, presrečna bom, ko te bom videla v cerkvi, in ti vrgla pest riža, ampak česa drugega pa ne bi želela. In je tako tudi bilo. Ni bila nič užaljena niti ne začudena. Bila sem ZELO vesela, da sem jo videla, vso lepo in srečno, da sem ji stisnila roko, prinesla simbolično darilce, popila tam skupaj z vsemi kozarec šampanjca in kakšno jagodo. In šla domov, zadovoljna. Ne spadam v njeno družbo, pa čeprav sem jih seveda nekaj poznala, nisva v žlahti, in če bi me povabila na večerjo, bi imela kup problemov – kako spraviti zraven moža, ki ni preveč družaben, pa kaj obleči, pa s kom se družiti, pa za to ti gre cel dan in večer, itd. Cel projekt. Tako pa sem šla eno sobotno opoldne na Barje, in to je bilo to. HOčem reči: povabilo na poroko ni samo obveznost za tistega, ki vabi, ampak tudi za tisteg,a ki je vabljen. Ni vsakemu do tega, da bi se družil cel dan/večer z ljudmi, od katerih jih 80% sploh ne pozna. In v takih primerih se mi zdi ideja, da greš samo na poroko, absolutno v redu. Verjamem tudi, da velika večina tistih, ki se poroči, to naredi zato, ker si tega želi. In ob tem ne kalkulirajo.

Ne vem, od kod vam nora ideja, da so poroke javne.

Govoriš o kolegici, ki si ji z svojim vprašanjem dobesedno izsilila tudi povabilo na ohcet.

Kolegi in znanci pač vedo za datum poroke, ker se o tem najbrž več mesecev govori. In ja, če sem prosta sigurno grem “pokukat”. Če sem pa prijateljica, pa pričakujem vabilo na poroko in ne samo na obred.

Ja pri nas bi vsi nekaj po svoje, pa liberalno, pa free, pa ne vem kaj.
Civiliziran narod bo spoštoval določene civilizirane navade. Če pa nekdo prav mora, ampak res prav mora, se poročit v kavbojkah, povabit na žur samo izbrance, težit matičarju, da bi imel “svoje” besedilo pri ciivlni poroki in podobne domislice, pa naj.
Samo s tem ne dokazuje nikakršne naprednosti. Niti v smislu individualizma.
tisti, ki hoče bit tak individualist, naj se poroči s partnerjem in dvema pričama, ne pa da drugim vsiljuje svoj liberalizem. Tako kot se oni niso pripralvjeni prilagajat, tudi drugi niso dolžni sprejet nihovih po svoje prikrojenih pravil.

Res živim v čudnem svetu :))

Sem bila na kar nekaj porokah, pa do sedaj niti ena ni bila taka, da bi se del ljudi povabilo samo na obred, nekaj pa potem naprej na žur.
Ali je bila poroka v ožjem krogu, v širšem krogu … če se je delala selekcija (npr.strice in tete ja, sestrične in bratrance ja, otrok in vnukov naprej pa ne več..), so jo delali za vse enako, nikjer ni bilo ta teta je, druga teta ne .. vedno pa smo bili vsi, ki smo bili pri obredu, tudi na žuru in obratno.

Pa če ti je prav ali ne – poroka je javna in pika. Vsak firbec s ceste, ki imate pet minut časa, lahko pride v poročno dvorano in si zadevo ogleda, tebi prav ali ne (razen seveda, če si megastar in center mesta za tiste pol ure neprodušno zapreš.)

Še določba iz zakona, da ne boš rekla, da na pamet govorim:

Zakonska zveza se sklepa javno in slovesno v posebej določenih uradnih prostorih, ki jih določi upravna enota. Načelnik lahko z odločbo dovoli sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov. Pomembni razlogi, ki opravičujejo sklenitev izven uradnih prostorov, so tisti, ki onemogočajo prisotnost bodočih zakoncev v uradnih prostorih (bolezen, starost, nepokretonost, zapor). Lahko si pogledaš tudi sama, piše v 28. členu.

Ja, po zakonu že. Zdaj mi pa ti povej, kateri norec dejansko hodi nepovabljen na poroke.

Pustimo cerkvene, to je itak razširjen običaj, da se ti cela vas uvali na zastonj piškote. Govorim o civilni poroki.

Točno takšne so tudi moje izkušnje:

[/quote]

Popolnoma se strinjam z avtorico.

Sem ravno pred kratkim dobila vabilo od sodelavke na civilni obred. Sem jo kar vprašala, zakaj nisem vabljena tudi na ohcet (pa mi ni do hrane in pijače!!!), je rekla, da je ohcet samo za sorodnike in prijatelje. In zakaj si mene in še nekaj sodelavk sploh povabila na obred? Na to pa ni znala odgovoriti.

Tako vabilo si lahko nekam vtakne. Ne bi bila čisto nič užaljena, če me sploh ne bi povabila na poroko.

In še enkrat ponavljam, da mi ni do hrane in pijače, ampak če nisem dovolj vredna, da se z mladoporočencema zabavam, potem nisem niti dovolj vredna, da prisostvujem obredu.

To je eno navadno škrtuharstvo in pomanjkanje bontona.

Vsi tisti, ki avtorja kritizirate, si raje večkrat preberite ta izvleček bontona. Se strinjam, tako se pač obnašajo omikani ljudje, vemo, pa da vsi niso omikani!

Ne delaj se fine, ker nisi niti približno dozorela. Zabavala bi se – verjetno res, brez da bi se ga ornk nacedila in napolnila, kajne? Ne vem, koga skušaš prepričati, da bi preplesala celo noč brez hrane in pijače? Pošteno povej, da je glavna zabava azte pijača & in jedača … vse ostalo, kar napletaš je brez pomena …
IN logično, da ena sodelavka pač ne more niti enakovredna – če že hočeš to slišati …

Če ti pa manjka zabave, si jo lahko vsak teden sama organiziraš in po mili volji napiješ …na svoj račun, jasno …

Sama sva imela obred (civilna poroka) v ožjem krogu (starši + priče) v dopoldanskih urah, popoldan in še cel drugi dan pa žur za vse prijatelje, sorodnike, sodelavce…

New Report

Close