NUJNO! – dokazovanje zdravstvenih kartonov v službi
Pozdravljeni!
Ker zdravnik predvideva da imam vkleščen živec v vratu … me je napotil k fiziatru. V službi sem poprosla da mi urnik uredijo tako da delam v nasprotnem času kot sem naročena na pregled. Sedaj od mene zahtevajo da jim prinesem kartonček fizioterapij (katerega še nisem prejela), da vidijo utemeljenost moje prošnje. Naj še navedem da smo zaposleno za skrajšan delovni čas – 24 ur, delamo pa po 43 ur tedensko ali več.
So upravičeni da jim dokazujem svoja zdravljenja s čimerkoli več kakor s potrdilom o upravičenem izostanku iz dela?
Mislim da bi lahko oni komot preuredili moj urnik tako da pač svoje ure opravim v preostalih dnevih kot pa imam jaz zdravniške preglede.
Prosim za hiter odgovor, da lahko v ponedeljek argumentiram.
Delavec je upravičen do odsotnosti z dela v primeru začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe in v drugih primerih v skladu s predpisi o zdravstvenem zavarovanju. Tu se upravičenost zadržanosti od dela dokazuje s potrdilom osebnega zdravnika.
V vašem primeru pa gre bolj za problem razporejanja delovnega časa. Razpored delovnega časa določa delodajalec, delavec pa lahko iz utemeljenih razlogov oz. zaradi usklajevanja družinskih in poklicnih obveznosti predlaga drugačno razporeditev, ki ji delodajalec praviloma ugodi, če to dopuščajo potrebe delovnega procesa. Nikjer ni posebej določeno, na kakšen način mora delavec utemeljevati upravičenost svojih predlogov, tako da je to prepuščeno dogovoru med delavcem in delodajalcem.
Nalepša hvala za odgovor!
Forum je zaprt za komentiranje.