Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nujno glasba intervali help

Nujno glasba intervali help

Pri intervalih v teoriji glasbe, moramo zmanjševati oziroma zviševati note, da dobimo željene poltone oziroma cele tone. Kaj naredi višaj in kaj nižaj? Recimo imam en celi ton in zdaj bi ga morala spremeniti v polton, kaj uporabim? In še to. Kadar imam recimo septimo, pa rabim samo 5 tonov, kaj naredim, da odstranim dva cela tona??? Hvala

logično: nižaj znižuje, višaj pa zvišuje :-))) Uporabiš pač tisto kar potrebuješ, če želiš določen ton znižati uporabiš nižaj (b), če pa ga želiš zvišati pa višaj (#).
Tvojega zadnjega vprašanja pa ne razumem. Kaj bi rada naredila?

Hm, ampak v praksi gre ravno kontra. Recimo, zmedena sem zaradi tega, ker v knjigi piše takole. Če imamo čisto primo in jo želimo zvečati, uporabimo ali višaj ali nižaj, oboje primo spremeni v pol tona. Torej ni en predznak znižal, drugi pa zvišal, ampak sta oba naredila enako. V primeru dekunde, pa če želimo malo sekundo uporabimo nižaj, če želimo zvečano pa višaj, torej sedaj predznaka nista imela iste funkcije, čeprav sta za isto noto. Upam, da razumeš

Zmanjšane prime ni….. imaš lahko samo zvečano primo C – CIS. Zatorej je vseeno.

Pri intervalih imaš male, velike in zvečane ter zmanjšane. Gledaš po celih in poltonih. Mala septima ima 5 celih tonov, velika jih ima 5 1/2. Joj, kje je že to, ko smo se v glasbeni šoli to učili…. :-)) Intervale se boš najlažje učila s tastaturo pred seboj.

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Kaj pa točni primer. Pred spodnjim c je višaj. Iščemo čisto oktavo. Torej mora biti drugi ton na zgornjem c, pred njim pa nižaj. A imam prav? Čisto zmedena sem, eno stvar pokapiram, pa se druga podre.

Oktava je ponovitev istega tona, vendar oktavo višje, torej 6 celih tonov višje.

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Cista oktava je potem na zgornjem C, pred njim pa visaj (Cis1-Cis2).

Visaj ti interval zvisa za pol tona, nizaj ti ga zniza.

Znizana prima je navzdol (na primer C – ces), zvisana pa navzgor (C-Cis).

Po drugi strani je znizana sekunda isto kot zvisana prima, samo drugace se pise (C-des).

Kaj ti pravzaprav ni jasno?

SG

Ups, popravljam, prima res ne more bit zmanjsana (logicno pa ni:))

Glej tudi .

SG

Hvala vsem ,zdaj mi je vse jasno. Cel sistem se mi je podiral, ker nisem vedela, da moram zraven gledat na tastaturo, pa me je Lola na to opozorila, zdaj pa vse štima 😉 Tu so mi manjkali poltoni, ki jih zdaj imam 😉 Hehe, res vsem najlepša hvala.

Zanima me, kako in kdaj ugotoviš, da je potrebno ton zvišati z dvema višajema? S čim si pomagaš? Imam kar nekaj težav s tem, zato bi to rada razumela.

MI LAHKO PROSIM KDO NAPIŠE KOLIKO MERIJO VSI TONI (PAČ KOLIKO MERI MALA TERCA IN TO .. )
PROSIM RES ! HVALA !

MI LAHKO PROSIM KDO NAPIŠE KOLIKO MERIJO VSI TONI (PAČ KOLIKO MERI MALA TERCA IN TO .. )
PROSIM RES ! HVALA !

New Report

Close