NUJNO: koliko denarja bi dali kot darilo na poroki?
vabljena sva na jesensko poroko partnerjevih sorodnikov, s katerimi se sicer res dobro razumemo in tudi dosti družimo.
vesela sva vabila, muči pa naju koliko denarja jima dati kot darilo (poročita se po večih letih koruzništva, tako da jima ne moreva kupiti nič “praktičnega”, ker to že vse imata).
moj partner je zaposlen, s povprečno plačo 850 evrouv (to je z malico in prevozom vred).
jaz sem še študentka s štipendijo nekaj sto evrov mesečno.
koliko bi dali na najinem mestu za darilo?
imava ju rada, vendar se bojiva, da prav veliko ne moreva dati na stran, ker trenutno urejava še papirje za hiško in si že tako ali tako niti morja ne bovamogla privoščiti letos…
Če še sebi ne moreta privoščiti dopusta in ti sploh še nisi zaposlena, potem bodita racionalna in upam, da tudi oni ne pričakujejo od vaju nekega blaznega darila, ampak vajino prisotnost. Na vajinem mestu sigurno ne bi dala več kot 100 EUR za oba, v bistvu še celo manj, ker kot prvo namen poroke ni ustavrjati dobiček in ker kot drugo dobro vem, da bo še veliko parov dalo manj. Večinoma vsi govorijo, da dajejo oh in sploh vsote, ampak sem bila že večkrat kot priča prisotna pri odpiranju daril/kuvert in ti povem, da je bilo veliko daril res skromnih, tudi po 20-30 EUR, neka melenkost, pač vsak po svojih zmožnostih.
Pretekli teden sem bila na poroki in sem dala 120 € za 2 osebi. (sama ostala brez službe, fant minimalca, delava hišo).
Če bi imela več bi dala več, ker mi je res dobra prijateljica in jo imam rada. Je pa prijateljica rekla, da ne rabim dat nič, ker ve v kakšni situaciji sem, ampak to spet ne morem.
Sem pa sama znala pol leta prej, da bom vabljena in sem denar dala na stran, ker sem vedela, da bom potrebovala.
Pred 3 leti podobna finančna situacija in sva s fantom tudi dala 120 €.
Zatem še ena poroka in smo 4 osebe dale 200€. (s tem, da je eno prijateljstvo po poroki čisto zamrlo, na eno poroko pa smo bili povabljeni “zaradi reda” kot še ne vem koliko svatov in takšno je bilo tudi vzdušje). Te dve poroke mi niso ostale v najlepšem spominu in bi sedaj še enkrat premislila o udeležbi na poroki.
Opažam, da nekje okvirno računajo 50€ na sedež.
Tudi mi (3 člani) se jeseni odpravljamo na poroko. Situacija je podobna…več let koruzništva, imajo že vse. Ne poročajo se zaradi daril.
Z možem sva na minimalcu. Namen imava dati 100 eur. Četudi bi imeli bajne dohodke ne bi dali več, ker neke meje morajo biti. Ni nujno da z velikim darilom razveseliš obdarovanca. Ponavadi te samo skrbi kako mu boš vrnil, če si tega ne moreš privoščiti.
Pri nas gre tako: rojstni dan mladostnikov 20 eur, za polnoletnost 50 eur, nato nič več. Obhajila 30 eur in birme 50 eur, poroka 100. Najraje dam v denarju in kakšno malenkost zraven
100 evrov v taki situaciji verjetno popolnoma ustreza. Saj če se dobro razumete, potem tudi ženin in nevesta vesta, kako je, in ne pričakujeta nekega bogastva. Verjetno sta vaju tudi povabila, ker vaju želita ob sebi, ne pa zaradi razlike 50 evrov.
LP,
Lenka