Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek NUJNO: Mastitis – pomoč!

NUJNO: Mastitis – pomoč!

Zanima me kako izgleda začetek mastitisa? Ker me boli leva bradavica sem verjetno Lano malo manj časa puščala na tej dojki. Včeraj zvečer pa sem otipala da je leva dojka trša kot desna in tudi bolj boleča. Že par dni pa me boli na spodnji strani dojke (občutek je tak kot bi se mi nekaj trgalo, pekoč). Poizkusila sem z gretjem in masažo, a ni kaj dosti pomagalo. Sedaj pa ne vem ali je možno da je to začetek mastitisa?
Hvala za vašo pomoč!
Mya

Pri meni je mastitis vsakič v nekaj minutah nabil vročino na 40°C, dojka je bila trda oz. je imela vozličke in bolela kot šus. Vsakič je pomagalo, da sem se zaprla v kopalnico, pod vroč tuš in masirala dokler sem zmogla.
In hkrati jokala od bolečin, ker je res bolelo!
Sem pa vsakič zelo hitro reagirala in nikoli pristala na antibiotikih. Zato je zelo dobro, da poskusiš z masažo, vročimi obkladki (ki odprejo mlečne kanale) čim prej. Drugače pa do zdravnika.

Pa še to, mala naj pije več iz tiste dojke, ki te boli.

Ko gre za mastitis občutiš močne bolečine v dojkah/i in otrdlino, ki je posledica zastajanja mleka oz. nepraznjenja. Če se ti je pritaknila še vročina je lahko mastitis, mogoče pa samo dojke nisi dobro praznila.
Res močno si zmasiraj (kar bi te moralo kar boleti), mogoče bo malo lažje, če si prej z vročim tušem segreješ na mestu otrdiline. Ko si zmasiraš, podoji na tej strani in dobro spraznita..
pri meni je pomagalo, če pa vidiš, da ni nič boljše pojdi do zdravnika ali patronažno pokliči (tudi če ne hodi več na obisk).

Malo pobrskaj po foromu dojenje.

Prijateljica je prve znake mastitisa ravno pred dnevi odpravila z ledom, zavitim v gazo – večkrat na dan si ga je položila na vneto mesto na dojki. taka so bila navodila patronažne. iz porodnišnice sem tudi jaz imela v spominu topel tuš in masažo…

najbolje je, da pokličeš patronažno ali pa svojo ginekologinjo.

Svetujem ti isto kot moje predhodnice: masaža pod zelo vročim tušem, potem pa dojko izprazni.
Meni ni pomagalo (sem dobila vročino40C) in sem bila 2x na antibiotikih.
Želim ti da čim prej mine ker vem kako boli.
LP

Da vidim, če sem se kaj naučil.

Grdo je če se reče mastitis, mastitis imajo krave. Ženske imajo vnetje dojke.

No Karmen pa me lahko popravi :-))))

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Primož,
Jaz pa sem bila presenečena, ko sem šele kakšno leto po prvih problemih z mastitisi prvič slišala, da imajo tudi krave probleme z mastitisom (čeprav je zelo logično:-))).

Kar se izraza tiče: oboje je isti šmorn, saj je mastitis le tujka za vnetje dojke. Važno je le, da vemo o čem se pogovarjamo, a ne?

Žal ne bo držalo, ker sem za mastitis – besedo slišala v porodnišnici od pediatrinje in ginekologinje.

Spet se nisi NIČ naučil;-))))….;–((((

Pa če se sliši še tako grdo, mastitis nastane pri kravah in ženskah, zaradi ne dovolj izpraznjenih vimen, oziroma dojk, med dojenjem. Pri obeh pa pride do vnetja mlečnih žlez, kar mastitis je.

Kravo je treba polzt do konca, če tele ne popije vsega, ženska pa si mora s pumpico izpraznit dojko, če otrok ne popije do konca. Do mastitisa – vnetja mlečnih žez pride, ko mleko ostaja v mlečnih kanalih.
Na žalost imata skupno točko: obe dobita mastitis, ko imata naraščaj.

Nisi se dobro naučil, Primož, mastistis je splošno razširjen in uporabljan medicinski pojem tudi za človeške matere, nikakor ne gre za kaj žaljivega. Verjamem pa, da ga imajo tudi krave, pa vse ostale doječe samice drugih živalskih vrst verjetno tudi.

Pri meni je tako – če ukrepam TAKOJ, ko me začne malo bolleti – hladni obkladki (v lekarni sem kupila tak gel, ki se ga da zmrzniti), potem je pomagalo, sicer me je že naslednji dan bolela cela joška in sem šla k zdravniku po Hiconcil. Če sem počakala še en dan, pa je prišla še vročina.

To, kar opisuješ ti, je zagotovo zamašen mlečni vod, kar je tudi povod za mastitis. Če te bo zelo bolelo, kar pojdi po antibiotike, saj lahko kljub njim brez težav naprej dojiš, samo opozori zdravnika na dojenje!

Jaz sem bila vedno zmedena s temi obkladki: vroči ali hladni? Meni je tole pomagalo pri zamašenih mlečnih vodih: kupila sem tak otroški (majhen) termofor, vanj nalila vroče vode in ga zavila v plenico in si ga nekaj časa držala na dojki, potem sem na obolelem mestu masirala s krožnimi gibi. Pa veliko sesanja dojenčka in različni položaji dojenja.

LP

New Report

Close