NUJNO-trdota gotovih parketov!
Kopiram iz sosednjega foruma:
Prosim za nasvet, kateri gotovi parket izbrati…čimbolj svetel naj bo…da bo s čimmmanj poškodb zdržal naše 3 razgrajače. Ga je pa kar precej, cca 140 m2 in povsod imamo talno gretje.
Laminat mi ni všeč, za klasičnega pa imamo premalo časa….rok za vselitev je čez dober mesec, z vsemi ostalimi obnovami, torej ostane le ta varianta.
Imela sem že izbran javor…in seveda vse v kombinaciji z njim, pa je kolega hudo odsvetoval prav tega, ker ga ima po celi hiši in je ultra občutljiv na vsako drsanje z avtkom…pa imajo samo enega malega in proti mojim angelsko pridnega otroka.
Kaj torej priporočate…in kakšna cena bi bila za m2 ter koliko približno pride polaganje…gre pa za okolico Maribora.
Hvala in LP
Ampak če jaz tole prav razumem, bi ti rada namontirala že gotov, torej predhodno lakiran parket.
Predvidevam, da so vsi lakirani na isti način, torej se oziraj bolj na vrsto lesa. Hrast velja za trd les, če pa ti to ni dovolj, pa kakšen tropski les. Sicer pa: najbolje ti bodo glede tega svetovali v prodajalni.
Jaz sem tudi hotela čim bolj svetlega in smo na koncu izbrali jesen, ker je trši od javorja. Je pa res lakiran s kislinskim lakom in to v štirih nanosih, zato je po treh letih in pol ter enemu razgrajaču še popolnoma lep.
Je pa kar precej potemnel v tem času, tako da ni več tako svetel kot na začetku. Če imaš precej svetlobe v hiši, je to neizbežno.
Tudi mi smo se zaradi pomanjkanja časa odločili za gotov parket. Mi sicer nismo iskali svetlega, ampak takega bolj rdečkastega in se odločili za dussie, ki naj bi se po trdoti primerjal s hrastom. Ja, seveda, je občutljiv, kot 100 vragov. Potem smo spet nekaj prenavljali in smo na drugem delu hiše spet položili dussie, ampak tokrat klasičnega. Razlika kot noč in dan. Pa ne v barvi, ampak v občutljivosti. Klasičen zdrži praktično vse, medtem ko se na gotovem praktično vse pozna.
Tako, da vam resnično svetujem, da malce stisnete in položite klasičen parket, boste sigurno bolj zadovoljni.
Kakorkoli še vedno je najboljtrpežen hrast. Mi ga imamo še v starem delu hiše. Ker nam ni bila všeč barva smo ga pobrusili in popajcali in izgleda super.
Ma mi smo ga pravkar položili in je lep ku nebesa. Kako se obnese, ne vem, me pa skrbi glede na vrhnje poste. :-S
Nas je pa vse skupaj prišlo precej drago. Kupili smo ga dokaj poceni – za eno malo kvadraturico je prišel okrog 100 jurjev, delo in material pa skoraj 150K. Polaganje računajo cca. 2K od metra in ta podatek ti povejo. Potem pa še posebej računajo lim, izravnalno maso, lajšte, pri nas celo pometanje tistih bogih 20 m2! :-/
Žal nam je, da nismo prosili za predračun, ampak verjeli znancem, ki so jim ga menda dokaj ugodno položili…
Mah, ti majstri ožemajo na vsakem koraku!
En obupen primer iz prve roke – na gradbišču, kjer nastaja novo naselje, je štromar računal POLAGANJE kablov 200 SIT/m!!! S tem, da je lahko vlekel več kablov hkrati in s tem, da imajo zdaj te električne kable v takih nobel škatlah, kjer rolanje ni problem, samo hodiš z njo, pa je. Končni račun je prišel (samo polaganje!) 600K SIT!!!! So se pritožili, pa je prjavu: “Ja, sej se je tud men zdel mal velik!” Je spustil ceno na 200K (ne za, ampak NA!).
Mi smo pred dvema mesecama položili clik gotovi bukov parket. Je res lep, ni preveč svetleč, polaga sva sama, tako da je bilo tudi ugodno. Pa še bolj merkaš če sam delaš. Ampak občutljiv je pa ful. Hitro se poznajo npr. koleščki od stolov. Res na vse stole, mizice, stvari ki se premikajo je potrebno dati filc (midva sva ga na ene stole prepozno, se že vidijo praske). Kar pa se otroka igrata z avtomobilčki in jih furata npr. na daljinca se pa ne pozna, poznalo pa bi se, če bi kovinski mali avtoček padel npr. z omarice ali kakšne police).
Sicer pa prve dni opaziš vsako najmanjšo prasko, potem pa vedno manj.
LP A.
če lahko stisnite zobe in položite klasičnega. Moj mož se je odločil za gotovega, pa je definitivni bolj občutljiv kot klasičen, ni važno kateri les imaš.
Nam je prvo razo naredil malar, pa smo jih sami zdaj že nčkoliko in se ne sekiramo. Ko bomo prenavljali, bomo tega ruknili ven in klasičnega nt. Mož je rekel, da je za ene 10 let, no zdaj je že 7 let, torej odštevam, da se ga znebim. Drag je bil pa ful takrta in ni bil vrden svojega denarja.
če te pa denar baše, pa kupi fertig pa ga sama položita
A se hecaš??? Kako ni nobene razlike?
Bistvena razlika je v tem, da je klasični parket debelejši in zato prenese več brušenj ponovnih lakiranj. Gotovi parket je tanjši, brusiš ga lahko samo enkrat, največ dvakrat.
Je pa prednost ta, ker je že lakiran in je hitreje postavljen.
Nas gotovi parket ni prepričal in bomo položili kar klasičnega.