NUJNO
Pozdravljeni!
Pogodbo za stanovanjski kredit sem podpisala leta 2005 in sicer z dogovorjeno obrestno mero EURO klavzula+4 %. V pogodbi ni določila s katerim si kreditodajalec dovoli spremeniti z aneksom obrestno mero. Sedaj nam želi kreditodajalec vsiliti aneks s katerim želi spremeniti obrestno mero na šestmesečni EURIBOR+2%. Razlog bi naj bil z spremembo valute z dne 1.1.2007 in glede na zakon o uvedbi evra. Ko sem brala omenjen zakon v njem ni navedeno, da bi se naj že podpisanim pogodbam v kakršnikoli meri spremenile obrestne mere. Prosim, če mi lahko odgovorite čimprej.
Hvala za pojasnilo in pomoč!
Lp,Mateja
Mateja, kaj je to evroklavzula, oziroma koliko stane? Posojilojemalec nikdar (prostovoljno) ne predlaga sebi neugodnejših pogojev, vsiliti jih pa nikakor ne more. Nastopi s kontra predlogom, pred tem si pridobi ponudbo za bančni kredit, kar sedanji verjetno ni, za poplačilo z določenim diskontom. Imej pogajalska izhodišča, verjami vase in ne popusti kar tako!!
Aja, to je to! Sem že pozabil, da so bili tudi taki krediti. Če prav vem, imaš fiksno obrestno mero, zato je kreditodajalec zainteresiran, da ti postavi realnejšo ceno denarja. 1.7.2005 je bil 6mesečni EURIBOR 2.102060%, 10.10.2007 je bil pa 4.705000%. Če ni pogodbenega določila o spreminjanju obrestne mere, potem si je kreditodajalec sam nastavil zanko, ki je brez tvoje privolitve verjetno ne more spremeniti, preveri v pogodbi. izgovor na evro pa je za lase privlečen argument.
Pozdravljeni!
Naj vam nujno dajo podatek kolikšen je trenutni EOM in kolikšen bo EOM po novih pogojih. Potem bomo lahko bolj realno komentirali in svetovali.
Srečno!