Nutelina torta – pomoč
Imam nekaj vprašanj glede pečenja, in sicer:
1. ali daste v biskvit tudi kaj maščobe. Sama je nikoli ne dam, ampak pravijo, da je baje dobro in boljše testo, če dodam malo olja?
2. imam model za torto 28 cm. Do sedaj sem vedno delal s 6 jajci in je prišel biskvit zelo nizko. S koliko jajci delate v modelu 28 cm? Nekje sem sedaj prebrala, da s 10?
3. ali biskvit zgoraj odrežete, da dobite ravno površino, ker moj biskvit je vedno na sredini malo dvignjen in ko dam okrog biskvita čokoladne palčke, to ne izgleda lepo…s temi palčkami nekaj delam narobe ….oziroma rada bi imela tak ravno torto ali kako naj rečem:):)
Prosim pekarice za pomoč in nasvet:)
https://www.peki.si/catalog-images/zaga_za_biskvitno_testo.jpg
Sem nasla😉. Za rezanje biskvita si kupi takšno žagico. Dobiš jo v vseh večjih trgovinah, ta na sliki je malo boljša, drugače jo dobiš pod 10 evr.
Ko biskvit ohladis, ga daš na ravno površino in rezes plasti, imaš možnost več debelin, enostavno in učinkovito.
Se en nasvet: poleti pri kremah za torte, tudi pri nutelini, delam kremo mascarpone: smetana v razmerju 1:1, ali celo 2:1, v prid mascarpone. Se bolje obnese, ker je toplo.
Če te še kaj zanima, vprašaj?
Ja poznam to žagico in da povem, da sem ravno razmišljala o tem..skratka razumem, da biskvit pač prerežeš “vmes” ali kako naj rečem, ampak tudi zgornji del vi potem odrežete, da dobite ravno površino ne?
Nazadnje ko sem delala nutelino torto, sem ob strani nalepila čokoladne palčke in ker je bila torta na sredini malo dvignjena (biskvit) ni bilo nikakršnega izgleda…sedaj bi pa rada to popravila:)
Kar se pa tiče smetane in mascarponeja…tega še nikoli nisem delala … ali dam v smetano nutelo ali pa stopim čokolado in nato zmiksam….a mascarpone na koncu vmešam, brez stepanja??
Kot ti je napisala ena zgoraj, biskvit “original” je brez maščobe. Ta recept, ki sem ti ga svetovala, je res preverjen. Na letni ravni spečem gotovo več kot 30 tort, leta nazaj še mnogo več ;).
Krema z mascarpone se naredi tako: stepeš smetano, ne do konca, ko se začne gostiti ji dodaš mascarpone, še malo stepaš, da se poveže, to je to. Dodaš nekaj JŽ Nutelle, jih vmešaš, krema je gotova. Je bolj kompaktna od smetanove, ni pa težka, zato je zelo primerna za poleti.
Dobre nasvete za peko tort dobiš na blogu: naredilaana.
Glede žagice: torto vzameš iz pekača, jo daš na ravno površino, na očke oceniš, koliko visoke oblate si lahko privoščiš. Sama včasih tudi malo “sleparim”, spodnja in zgornja plast sta debelejši. Vedno pa torto obrnem, plast, ki je bila spodaj, je pri zloženi torti na vrhu, ker je najlepša, sploh če jo oblivaš z raznimi ganachi.
Vrh torte, ki ni raven gre “proč”, moj mož in hčerka vedno čakata, ko mi uspe in ni obrezkov sta prav razočarana 😉
Pri biskvitu je najpomembnejše, da dobro, res dobro stepeš rumenjake in sladkor, sama imam Kitchenaida, drugače pa uporabi mleti sladkor, pazi: preden začneš mešati, ga rahlo vmešaj z žlico ali kuhalnico, drugače boš imela zasneženo kuhinjo. Na koncu, ko vmešaš beljake: del cca. 1/3 jih vmešaj normalno, da postane testo bolj redko, kasneje pa jih vmešaj na “rahlo”, tako bo biskvit kot puh. Ne pozabi beljaki morajo biti trdi, če obrneš posodo ostanejo v njej, a ne pretiravaj …to so že finese 😉
Biskvitov je vec vrst. V nekatere gre mascoba, v druge ne. NIKOLI ne delaj tako, da izberes recept z mascobo, potem pa jo izpustis. To je isto, kot da bi izpustila moko. Ce noces neke sestavine (mascobe, moke…), moras poiskati recept, ki je v osnovi brez.
Pri peki biskvita namastis vedno samo dno, nikoli stranic.
Se najlazje je, da ze samo maso razdelis na toliko delov, kolikor potrebujes plasti, in peces vsako plosco posebej. Cas peke posamezne plosce je krajsi kot ce peces celo kolicino skupaj, tako da je na koncu komaj kaj razlike, prihranis pa si rezanje in vecinoma tudi ravnanje.
Sem zadnjič naredila čisto preprosto in poceni torto. Kupila sem baby kekse in v posodo zdrobila kar z roko 3 paketke, v vrečki so štirje. Dodala sem eno vrečko cca 200 g zmletih lešnikov-lahko tudi orehov. V to zmes sem dodala 2 sadna jogurta-po želji ali okusu in dolila še malo malinovega sirupa in ruma-rum lahko izpustite. Ker je bila zmes še vedno malo pregosta, sem po potrebi v njo prilila še malo mleka in ko sem dobila lepo, gosto enakomerno zmes, sem jo razporedila kar v kvadraten model cca 20 x 20 cm. Na gladko razporejeno zmes sem razporedila še kak centi do centi in pol Nutele in ko sem dobila gladko površino, sem na vse skupaj dodala še 2 cm rastlinske sladke smetane. Vse skupaj sem čez noč pustila v hladilniku, naslednji dan pa sem torto okrasila še s svežimi na manjše koščke narezanimi marelicami.
Torta je bila odlična, sploh za tiste, ki ste zelo sladkosnedi. Lahko pa eksperimentirate tudi po svoje in v samo torto dodate še eno plast sadja-namesto Nutele ali pa oboje…itd.
Glede razmerja je tako …
Ponavadi uporabim 1:1, na 0,5 litra smetane dam 500 g mascarpone, lahko narediš tudi 1:2, ali 2:1, odvisno od učinka, ki ga želiš doseči. S to kremo ne moreš zgrešiti, je kompaktna, zato je uporabna tudi poleti. Za sadje je pa tako:
*lahko namočiš biskvit s sokom, vodo in sadnim likerjem, ga namažeš z marmelado, po biskvitu razporediš sadje narezano na manjše koščke, nekaj ga ročno vmešaš v kremo (ima nevtralen okus, sladkorja (v prahu) dodam le 2 jedilni žlici, ponavadi dodam še malo arome vanilje-če je nimaš, lahko uporabiš vanilin sladkor, to zadostuje pri 0,5 litra smetane in razmerju 1:1). To različico delam s svežimi jagodami,
*če uporabiš zmrznjeno sadje je bolje, če sadje zmiksaš (za 0,5 kg sadja daš 1 Gelatinofix), dodaš kremi, kjer imaš razmerje 1:2 (smetana: mascarpone)
*še ena opcija je, da delaš čokoladne kreme: manj težke variante, ne vem, če si že kdaj delala. Čokolado (sama uporabim razmerje 30 dag za 0, 5 l) na majhnem ognju stopiš v smetani, ne zavreš!!! Ko se ohladi, daš v hladilnik (najbolje čez noč, smetana za stepanje mora biti mrzla, dobro je še, da je čim bolj mastna) in stepeš po enakem postopku kot smetano, dobiš čokoladno smetano (stepeš, da je trda ne pa do konca), dodaš mascarpone in stepeš do konca, pri stepanju uporabiš srednjo hitrost. Sama imam pri tej kremi malo drugačno razmerje: 500 ml smetane, 30 dag čokolade, 30 dag mascarpone, če želiš malo več barve, dodaš še žlico kakava (da preseješ skozi sito, da ni grudic).
Ja poznam to žagico in da povem, da sem ravno razmišljala o tem..skratka razumem, da biskvit pač prerežeš “vmes” ali kako naj rečem, ampak tudi zgornji del vi potem odrežete, da dobite ravno površino ne?
Nazadnje ko sem delala nutelino torto, sem ob strani nalepila čokoladne palčke in ker je bila torta na sredini malo dvignjena (biskvit) ni bilo nikakršnega izgleda…sedaj bi pa rada to popravila:)
Kar se pa tiče smetane in mascarponeja…tega še nikoli nisem delala … ali dam v smetano nutelo ali pa stopim čokolado in nato zmiksam….a mascarpone na koncu vmešam, brez stepanja??
[/quote]
Ko das maso v pekac, jo poravnas proti robu pekaca, lahko celo tako, da je na sredini vdolbina, se pravi, da je masa razporejena v pekacu ob robu visja kot proti sredini, malo, ne prevec. Ko se med peko sredina dvigne, je ravno prav.
Jaz tudi delam vse torte smetana – mascarpone, tudi nekako v razmerju 1:2, v bistvu bolj kot ne po občutku, razen poleti mascarpone nadomestim z grškim jogurtom, da je malo lažja krema.
Pa z vsem možnim sadjem (in veliko sadja).
Če je sadje zamrznjeno in se vmeša v kremo, je običajno treba dodat neko gostilo, npr. agar.
Zdaj sicer delam tako, da sadje odmrznem čez noč, zjutraj pa ga samo rahlo segrejem z malo sladkorja, toliko, da se sladkor stopi (velikokrat uporabim bolj kislo jagodičevje, kot so kosmulje, sibirske borovnice, aronija v manjših količinah ipd, ki ga je bolj težko jest samostojno, če ni res ekstra zrelo, pa ga porabim za torte).
Enako pri sladoledu, mascarpone se super obnese, grški jogurt pa tudi.
Super nasveti, res ti hvala. Tudi ostalim puncam v tej temi, sem bolj začetnica oziroma nerodna no. Doslej sem kremo delala samo s smetano in je mogoče pretekoča.
Drugače pa “nutello” naredim sama. Kaj je pri tej torti umetnega, razen tistih nekaj žlic nutelle, pa ne bi vedela. Jajca, moka, sladkor, smetana, mascarpone, tudi agar ali sojin lecitin, to je vse naravno.