o kulturi, veri, življenju na Bližnjem vzhodu
Pravkar izhaja v Delu kot podlistek (zbirajo pa tudi naročila) knjiga Tarika Alija Spopad fundamentalizmov. Glede na obseg in vsebino ima knjiga zelo ugodno knjigo – 3.600 SIT. Sam nimam nič pri tem, tako da to ni reklama, sem pa knjigo prebral v izvirniku in je v njej dosti tega, kar te zanima (in še več). Avtor opiše zgodovino islama od začetka do današnjih dni (izvirnik je izšel letos). Njegova posebnost so zamolčane plati islama (erotična poezija), islam v Španiji in njegovo vlogo pri ohranjanju antične filozofije v srednjem veku, posebej obdela zgodovino konflikta med Palestinci in Izraelci, trenutno zelo aktualno zgodovino Iraka, Saudske Arabije, revolucijo v Iranu, Afganistan, Pakistan, Kašmir… Vse je prepleteno z osebno izkušnjo – avtor je po rodu iz ugledne pakistanske družine, živi v Londonu kot pisatelj (piše tudi romane), publicist in urednik New Left Review – kar pomeni, da je Ali levičar starega kova, tako da je v knjigi nekaj več tudi o vlogi lokalnih komunističnih partij, ampak to ne moti – skratka zanimiva, dobro napisana in zelo informativna knjiga.
Eno leto sem delal v Iraku, veliko prepotoval, se pogovarjal z ljudmi, naučil sem se tudi nekaj arabsko. Moje izkušnje so dobre, če si dober z njimi te zelo cenijo, vedno pripravljeni pomagati. Na žalost pa veliko zahodnjakov, pa tudi Slovenci niso bili dosti boljši, na njih gleda kot na drugorazredne ljudi, kar po mojem tudi prispeva k fundamentalizmu.