o prehrani in kuhanju
… strEmeli …
In ne, hvala za tako življenje. Raje kupujem hrano v Mercatorju in na tržnici, pa prosti čas porabim za stvari, ki mi v življenju več pomenijo kot kopanje po njivi in kidanje gnoja. Pa daleč od tega, da bi trpela za anksioznostjo, nervozo in takimi zadevami. Verjetno pa bi, če bi me kdo prestavil iz Ljubljane na kakšno kmetijo. Nismo vsi za vse.
In seveda nam soliš pamet, kako ne jemo tako zdrave hrane kot vi in kako vi pridno delate na kmetiji in oh in sploh.
Kot ti je že nekdo napisal, seveda vse službe tega ne omogočajo, tudi če bi človek želel. Če prideš domov tam enkrat okoli 17. ure (pa poznam kar nekaj ljudi, ki še kasneje), pa če bi se moral peljat potem še nekam na kmete, bi bilo to še kasneje, ti kaj dosti časa za kmetovanje več ne ostane, pa če je še taka želja.
kaj to pomeni, da se ob 5 h zjutraj postavis pod kravico in popijes mleko za zajtrk?
Ponavadi so to opravili telicki.
Drugace pa pohvalno ja, da pridelate hrano za lastno porabo doma.[/quote]
dojíti -ím nedov. (ȋ í) 1. hraniti s svojim mlekom: mati doji otroka; zelo dolgo je dojila / psica doji mladiče 2. nar. vzhodno iztiskati, odvzemati mleko iz vimena; molsti: dojiti kravo // nepreh. imeti, dajati mleko: doji več kot polovica krav; koza dobro doji dojèč -éča -e: doječe matere ♪
vir:http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=molsti%5B/quote%5D
Vse lepo in prav, samo na kmetih ponavadi tele sesa mleko pri kravi, kmetova zena oz mama pa podoji svojega otroka.
… strEmeli …
In ne, hvala za tako življenje. Raje kupujem hrano v Mercatorju in na tržnici, pa prosti čas porabim za stvari, ki mi v življenju več pomenijo kot kopanje po njivi in kidanje gnoja. Pa daleč od tega, da bi trpela za anksioznostjo, nervozo in takimi zadevami. Verjetno pa bi, če bi me kdo prestavil iz Ljubljane na kakšno kmetijo. Nismo vsi za vse.
In seveda nam soliš pamet, kako ne jemo tako zdrave hrane kot vi in kako vi pridno delate na kmetiji in oh in sploh.
Kot ti je že nekdo napisal, seveda vse službe tega ne omogočajo, tudi če bi človek želel. Če prideš domov tam enkrat okoli 17. ure (pa poznam kar nekaj ljudi, ki še kasneje), pa če bi se moral peljat potem še nekam na kmete, bi bilo to še kasneje, ti kaj dosti časa za kmetovanje več ne ostane, pa če je še taka želja.[/quote]
Je kaj bolj pomembno kot zdravje? In ja, zdravje je odvisno predvsem in le od hrane, gibanja in stresnosti oz. kako jo obvladuješ, če ob sproščanju počneš kaj koristnega, toliko večji+, vem pa, da vas je večina ne vidi dlje kot danes in jutri, pa predvsem kako ste videti navzven, in kaj daste nase, za v telo je pa dobro tudi 100x odmrznjeno, predelano, preparirano…..
Prav če tako hočete!
dojíti -ím nedov. (ȋ í) 1. hraniti s svojim mlekom: mati doji otroka; zelo dolgo je dojila / psica doji mladiče 2. nar. vzhodno iztiskati, odvzemati mleko iz vimena; molsti: dojiti kravo // nepreh. imeti, dajati mleko: doji več kot polovica krav; koza dobro doji dojèč -éča -e: doječe matere ♪
vir:http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=molsti%5B/quote%5D
Vse lepo in prav, samo na kmetih ponavadi tele sesa mleko pri kravi, kmetova zena oz mama pa podoji svojega otroka.[/quote]
na štajerskem in v prekmurju dojijo krave… mi je bilo čudno, ko sem prvič slišala, ampak je taka uporaba zelo razširjena.
Vse lepo in prav, samo na kmetih ponavadi tele sesa mleko pri kravi, kmetova zena oz mama pa podoji svojega otroka.[/quote]
Pri nas narečno rečemo, da krave dojimo, pri tolikih narečjih in celo kopiranem pojasnilu iz SSKJ-a, ne vem kaj naj ti še napišem!
Kaj te pravzaprav moti, a ne razumeš, ali nočeš razumeti, ali se pa norčuješ, ker pač taka si!
ahm.. norcujem se, ker mi je to smesno oz. beri ker taka pac sem. Pri nas dojijo mame svoje otroke, teleta pa sesajo pri kravi. Glede na to, da CIjA pravi, da se v V Sloveniji uporablja ta izraz za krave, bo to mogoce celo drzalo, meni je to ze malo mimo in mi je ta izraz rezerviran za mamo in otroka, oba na dveh nogah in ne prevec porascena po telesu.
A kje trdim nasprotno?
Lahko prideš pa se prepričaš! V mojem okolju je veliko takih![/quote]
Yo si mi z jezika vzela… 🙂
Nekaj v tej zgodbi pa vseeno manjka. Nikjer ne omenjaš, pa bi bilo pošteno, še mame in tašče in še kakšno drugo pomoč. Ta tvoja zgodba o supermanih iz vasi pač ne gre skozi samo z dvema paroma rok. tako pač je. Eni pač vemo koliko dela je na vrtovih in njivah in v štalah ter tudi seveda dnevnega v hiši. In kot je rekla YO, 24 ur je na razpolago.
Super a ne, sredi delovnega dneva, ali pa če imaš dopust, sredi poletja, ko je dela največ še čas preživiš za compom. Farbaj koga drugega!
Aha torej, ker tega v tvojem okolju ni, oz se drugače izražajo, ti je to mimo, kako ti šele more biti mimo, ko kdo uporabi WTF, BTW…. aja ne to je pa fensy, narečja so pa mimo!
Razgledanost nekaterih “dam” je res porazna.[/quote]
Od razgledanih dam in gospodov, da ne bodo izvzeti, se med drugim pričakuje tudi, da vedo, da se v javnih debatah, medijih ipd. zaradi razumevanja uporablja knjižni jezik. Ker tole je javni forum/ medij, ne?
Aha torej, ker tega v tvojem okolju ni, oz se drugače izražajo, ti je to mimo, kako ti šele more biti mimo, ko kdo uporabi WTF, BTW…. aja ne to je pa fensy, narečja so pa mimo!
Razgledanost nekaterih “dam” je res porazna.[/quote]
Od razgledanih dam in gospodov, da ne bodo izvzeti, se med drugim pričakuje tudi, da vedo, da se v javnih debatah, medijih ipd. zaradi razumevanja uporablja knjižni jezik. Ker tole je javni forum/ medij, ne?[/quote]
lol
prosi primoža, da te zaposli za lektorja pred oddajo prispevka in da naj gre vsak prispevek v lekturo, da se preveri uporaba knjižnega jezika in splošna razumljivost za ljubljančane. boš imela kaj delat…
ps
obstajajo uporabniki, ki včasih zaradi narečja res pišejo tako, da so praktično neberljivi. kako to, da se vanje še nikoli nisi tozadevno vpiknila?
A kje trdim nasprotno?
Nekaj v tej zgodbi pa vseeno manjka. Nikjer ne omenjaš, pa bi bilo pošteno, še mame in tašče in še kakšno drugo pomoč. Ta tvoja zgodba o supermanih iz vasi pač ne gre skozi samo z dvema paroma rok. tako pač je. Eni pač vemo koliko dela je na vrtovih in njivah in v štalah ter tudi seveda dnevnega v hiši. In kot je rekla YO, 24 ur je na razpolago.
Super a ne, sredi delovnega dneva, ali pa če imaš dopust, sredi poletja, ko je dela največ še čas preživiš za compom. Farbaj koga drugega![/quote]
Od kdaj je sredi poletja največ dela?
Nič babic, dedkov, samo strojne ure za cc 500€/leto, kar pomeni oranje, brananje, kombajniranje, baliranje, obračanje, kakšen prevoz in to je to!
Kaj naj delam sedaj na vrtu? Prosim povej, kaj na njivi, včeraj smo posejali repo in kolerabo, v soboto pa krmno peso! Naj okopavam koruzo, ki že klasi, naj kravi stepam muhe, naj kaj, če toliko veš o kmetovanju!
Delo se postori in ko je nakopičeno je malo tako tako, ampak kak dan, potem pa ne.
Zjutraj v hlevu, podojim cc20 min, potem kravo odpnem in gresta s teličkom na pašo, piščancem menjam vodo in nasujem svežega zt+rnja ter jim odprem kurnik, pujsem dam koruzni šrot polit s kakšnimi ostanki od hrane od včeraj ali pa sirotko. Zvečer počistimo oba hleva svinskega in kravjega nastavim prašičem hrano, kako travo naribano krmno peso, šrot, buče….to je cc 1,5 ur dela/dan.
Hočete še kaj?
A kje trdim nasprotno?
Super a ne, sredi delovnega dneva, ali pa če imaš dopust, sredi poletja, ko je dela največ še čas preživiš za compom. Farbaj koga drugega![/quote]
In kaj te žre? Da so eni ljudje malce bolj pridni kot ti???
Vse pohvale avtorici. je pa res, da je na malce višjem nivoju kot ti, žal. Če si s svojim žaljenjem vsaj nekoliko zrasla, boš kmalu spet padla. Se ti pač žal nič ne dogaja, razen to, da pljuvaš po drugih.
Žal, nimaš pojma kaj je možno vse narediti, če ima človek voljo in cilj.
Bo treba začet malce na sebi delat.
mimosunek !! tole je čisto privat forum !![/quote]
Aja, se preko zasebnih sporočil pogovarjamo pravkar? Sem spregledala in se globoko opravičujem.[/quote]
javni furumi so financirani z javnim denarjem !!
tole pa je privat in se financira z reklamami, donacijami …
Samoupravljanja že dolgo ni več v SVN
Aja, se preko zasebnih sporočil pogovarjamo pravkar? Sem spregledala in se globoko opravičujem.[/quote]
javni furumi so financirani z javnim denarjem !!
tole pa je privat in se financira z reklamami, donacijami …
Samoupravljanja že dolgo ni več v SVN[/quote]
Samo dojel pa nisi, kaj je mišljeno z javno, kaj? Saj, butl kot butl.
… strEmeli …
Kot ti je že nekdo napisal, seveda vse službe tega ne omogočajo, tudi če bi človek želel. Če prideš domov tam enkrat okoli 17. ure (pa poznam kar nekaj ljudi, ki še kasneje), pa če bi se moral peljat potem še nekam na kmete, bi bilo to še kasneje, ti kaj dosti časa za kmetovanje več ne ostane, pa če je še taka želja.[/quote]
Je kaj bolj pomembno kot zdravje? In ja, zdravje je odvisno predvsem in le od hrane, gibanja in stresnosti[/b] oz. kako jo obvladuješ, če ob sproščanju počneš kaj koristnega, toliko večji+, vem pa, da vas je večina ne vidi dlje kot danes in jutri, pa predvsem kako ste videti navzven, in kaj daste nase, za v telo je pa dobro tudi 100x odmrznjeno, predelano, preparirano…..
Prav če tako hočete![/quote]
Sorry, ob boldanem stavku kar kurjo polt dobim, ker ni res.. Pri zdravi prehrani (starši imajo bio kmetijo, ker je bila bolezen pred leti že v družini), športanju in ful zadovoljnem življenju sem dobila raka. Tako da…super za vas, ampak ne nabijaj neresnic.