ob ločitvi…
pozdravljeni
imam eno vprašanje glede razdelitve premoženja pri ločitvi. Ko sem moža spoznala, je vlagal v 1. nadstropje hiše, ki je v lasti očeta (se je ločil s taščo) in kmalu po tem, ko sva se spoznala, sta naredila darilno pogodbo za to stanovanje, notri sta napisala, da so še neobdelane stene (zaradi davka), čeprav je mož položil že parket, kupil kuhinjo, dnevno..Takratna vrednost stanovanja je znašala (po mojem piše v pogodbi) leta 1999 nekje 40.000 nemških mark,.
V 10 letih zakona sva zamenjala streho (račun se glasi na mene), dogradila teraso, dogradila veliko garažo in 40 m2 delavnico, stanovajne popolnoma na novo opremila, adaptirala. Ker od nekdaj posedujem več denarja, kot on (imam zelo dobro službo), sem večinoma jaz vlagala in jemala kredite, tudi on je dal, kar je lahko…..vmes sem podedovala nekaj denarja, veliko vložila v hišo. Z možem zadnje čase ne shajava več in sem že omenila, da bom šla. Pravi, da mi itak kaj dosti ne pripada, ker je bila darilna pogodba napisana na njega, ne na mene, poročila sva se 1 leto po sklenitvi darilne pogodbe, poznala sva se že.
V primeru ločitve (imava dva otroka) me zgolj okvirno zanima, ali imam pravico do določenega deleža oz. če prav razumem, menim, da se me ne bi kar lahko znebil. Sedanja vrednost stanovanja, garaže in delavnica je nekje 200.000 Eur, kaj menite vi?
hvala za odgovor, lp
Pozdravljeni,
premoženje, ki ga ima zakonec ob sklenitvi zakonske zveze, ostane njegova last in z njim samostojno razpolaga. Enako velja za premoženje, ki ga dobi v času trajanja zakonske zveze v dar, ga deduje oz. pridobi na kakršenkoli drug način kot z delom. Premoženje, ki pa ga zakonca pridobita v času trajanja zakonske zveze z delom, je njuno skupno premoženje.
Glede na to, da sta z možem vlagala v nepremičnino, ki je njegova last, vi na njej niste pridobili (so)lastninske pravice, imate pa v primeru ločitve pravico zahtevati povračilo vašega deleža vlaganj vanjo. V skladu z zakonsko domnevo, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, bi vam tako pripadala polovica zneska povečanja vrednosti iz naslova adaptacij in izboljšav, lahko pa seveda dokazujete, da sta k povečanju vrednosti premoženja prispevala v drugačnem razmerju. Pri tem sodišče ne upošteva le dohodka vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.