Obdavcitev plac evropskih poslancev
Razmisljam, zakaj ne nobeden od novinarjev ne nobeden od kandidatov za evropske poslance ob vprasanjih, kam bi placevali dohodnino od plac – v SLO proracun ali EU proracun, ne omeni dejstva, da je stopnja obdavcitve v SLO bistveno vecja kot pri EU proracunu in bi ob placevanju dohodnine v EU proracun bili poslanci vsaj kakih 1.000 – 1.500 EUR mesecno neto na boljsem, kot ce bi placevali dohodnino v Sloveniji ?
Tebi se niti sanja ne, kako zelo se davčno splača delati za EU. In to ne velja samo za poslance, teh je še najmanj, drugih je veliko več. Jaz pač ne maram iti od doma, če pa ne bi bila tako navezana na dom in Slovenijo, bi že pred leti bila gor, sem imela več možnosti. Raje ne začnem naštevati, katere ugodnosti imajo moji sodelavci, ki so šli, ker se bo komu od hudega obrnilo.
Raje ne povem – davcne in druge ugodnosti dela za EU so mi zelo dobro poznane, zato sem post tudi napisal. Z njim sem hotel predvsem opozoriti na vidik, ki ga noben slovenski medij ne izpostavi – bodisi zaradi neznanja novinarjev ali pa iz kaksnega drugega razloga.
Se to: evropski poslanci imajo oz. bodo imeli po novem moznost odlocitve, kam bodo placevali dohodnino – v proracun EU ali v nacionalni proracun. Za evropske komisarje, usluzbence ustanov EU, sodnike evropskega sodisca in evropskega racunskega sodisca to seveda ni tako – ti ne morejo izbirati ampak morajo placevati dohodnino v evropski proracun (in so na podlagi protokola o privilegijih in imuniteti – aneksa k veljavnim evropskim pogodbam izvzeti iz nacionalnega obdavcenja teh dohodkov).
Tudi te razlike med evropskimi poslanci in ostalimi zaposlenimi za EU nihce v slovenskim medijih ne izpostavi in ne razlozi (nisem zasledil, da bi kdaj kdo Janeza Potocnika vprasal, ali bi placeval dohodnino v Sloveniji…).
hja….določe stvari so prekomplicirane za povprečne slovenske volilce….še pri parlamentarnih, lokalnih in predsedniških volitvah jim ni čisto jasno kaj volijo in zakaj….na žalost