Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obhajilo in birma

Obhajilo in birma

Koliko vas ima otroke, ki bodo letos šli k prvemu obhaliju in birmi?

Mi smo imeli včeraj sestanek in poleg ostalega je beseda nanesla tudi na darila. Župnik in pater, ki sta srečanje vodila, sta nam položila na srce, naj ne razmišljamo o darilih, ki naj bi jih otroci dobili, ampak o duhovni pripravi na ta lepa dogodka. Moram priznati, da nama z možem še na misel ni prišlo, da bi otroka za obhajilo oziroma birmo kaj dobila, razen podpore, skupnega veselja, dobrega kosila skupaj z botro in izleta po njuni lastni izbiri. Nekateri starši pa so govorili o rolerjih, celo motorju itd. Spraševala sem se, kaj imajo taka darila sploh zveze z dogodki, ki so pred nami? Spo navade res take? Verjetno smo “čudna” družina, ampak pri nas prejemov zakramentov nikoli ne spremljajo “materialna” darila – ja, mogoče kakšna knjiga, majhen spomin … Kako je s tem pri vas? Pa še to me zanima, kako boste oblekli svoje otroke za ta dogodka? Tudi tu se starši nismo strinjali oziroma sem jaz ostala bolj ali manj brez besed.

da, žal so ti zakramenti vse prej kaj druga kot nek duhovni dogodek.

Naš prvorojenec gre letos h obhajilu. Glede oblačil imajo pri nas vsi enotne oblekice( beri haljice) , spodaj pa bo pač oblečen po naše, pač nekaj takega, kar bo lahko nosil tudi v šolo ( hlače, srajca in čevlji kar moram itak kupiti, ker raste kot konoplja). Po obredu bomo imeli na domačem vrtu piknik, skupaj s krstno botro in najožjimi družinskimi člani ( moje in moževe sestre z družinami, ter stari starši). Glede daril pri nas ne knmpliciramo. Od naju bo dobil knjigo po lastnem izboru ( praksa že kar nekaj let tudi za rojstni dan), ostali pa po lastni presoji, s tem, da so vsi že obveščeni glede simbolike.
Tako mi, ostali pa po svoji vesti in presoji.

LP Maja

Lep pozdrav !

Podobna tema:

Imaš kakšne izkušnje?

Pri nas sta šla k obhajilu oba večja pa smo naredili tako kot pri BUM, tudi za birmo bosta dobila samo SVETO PISMO. Mislim, da je to čisto dovolj.

ja, sem bila že vabljena na birme in obhajila.

No jaz sem bila dve leti nazaj birmanska botra in mi je ratalo kar slabo. Ko so se birmanke menile kaj bodo dobilie pa o vsoti denarja. No in vsota se je gibala okrog 60.000,00 sit. Pa mi je kar slabo ratalo in nisem vedela kaj bi. pa sem se naredila kar malo neumno ji kupila uro in torto in to je bilo to. Je pokazala da je bila vesela. Glih 60 jurčkov ji pa nebi dala se mi pa kar malo butasto zdi. No letos ima pa sodelavka biromo ji gre tamala hči in sem vprašala kaj bo dobila in je rekla,da imajo to kar že lepo zmenjeno. Da dobi kakšno knjigo in še kakšno malenktost, ampak v mejah normale.

Spoštovani!

Prebral sem Vaše pismo in se strinjam tudi s tem, kar ste napisali dopisovalci pred mano. Pogovorov o darilih bo še ničkoliko, pa moramo včasih kakšno baharijo kar preslišati. Za marsikaj bo še vedno čas.

Za Maminko: se popolnoma strinjam z Vami, kar ste napisali – glede obleke in daril prav tako. Obleko boste tako še izbrali skupaj, saj tudi Vaši otroci povedo, kaj jim je všeč, pa da bo res dostojna, praznična. Okus pa vem, da imate in da tudi tedaj, ko boste zbirali, ne bo izostal, saj je birma praznik tudi vse domače družine!

Želim Vam, da se lepo pripravijo in da lepo doživite slovesnost. (Če bi želeli napisati kaj bolj osebno, konkretno, mi lahko pišete na e-mail.)

Darko Ž., duhovnik

New Report

Close