Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Objava diplomske naloge na spletnih straneh

Objava diplomske naloge na spletnih straneh

V kratkem bom diplomirala, zato urejam še zadnjo papirologijo s fakulteto.
Ker ne želim, da mi nalogo objavijo na spletnih straneh, moram oddati pisno prošnjo, s katero z utemeljenimi razlogi fakulteti tega ne dovoljujem.
Ima kdo s tem izkušnje? Kakšni so ti “utemeljeni razlogi”?
Sama imam stališče, da o sebi ničesar ne dajem na splet – ne objavljam fotografij, nimam Facebooka itd.

lp, Ladjica

Prvi razlog, ki mi pade na misel, je, da nekdo naredi tako zanič nalogo, da je bolje, da je nihče ne vidi.
Še posebej ne kot edini zadetek na spletu.

ker je tvoja intelektualna lastnina

Tocno tako…

polna
luna domet razmisljanja ti pac ne seze dalec in potem se pac spomnis takih glupih razlag.

Tocno tako…

polna
luna domet razmisljanja ti pac ne seze dalec in potem se pac spomnis takih glupih razlag.
[/quote]

Diplomsko nalogo se da objaviti tudi tako,da se je ne da (enostavno) prekopirati.

Tocno tako…

polna
[/quote]

Diplomsko nalogo se da objaviti tudi tako,da se je ne da (enostavno) prekopirati.
[/quote]

In zakaj moras imeti objavljenega na netu, bi kopirala kaj ven, nisi spodobna sama pisati..
Ce te kaj zanima imas na voljo izvod v citalnici, izvoli si izposoditi. Toliko o tvoji teoriji zanic dela… za znanost in vse zainteresirane je torej javno na voljo… kaj se hoces… na netu pac ni treba, da je objavljena tudi vse knjige niso v e knjigah, pa to niti slucajno ne pomeni, da so zanic. Jaz svoje nisem pustila objaviti v e obliki, je pa javno dostopna v cobissovi bazi in v citalnici knjiznice fakultete in s ponosom vsakumur pokazem svoj lasten izvod obeh nalog, nobena pa ni v e obliki.

Aja pa se… ne doloca oblike elektronske objave student diplomant… objavijo na pristojni fakulteti… student z obliko objave in tozadevne zascite pred kopiranjem nima nic, nima moznosti vpliva… ce bi oddala kaksno svojo nalogo, bi to vedela in ne pisala rakih nerazumnih argumentov.

Pravzaprav se ti moram zahvaliti.
Brez tvojega provociranja ne bi vedela, da je moja diplomska naloga tako zanimiva, da si jo je samo v zadnjem letu s spleta snelo kar nekaj ljudi.
Prepričana sem, da večina teh ljudi ne bi prišlo do ogleda vsebine, če bi me morali poiskati osebno.
In, če verjameš ali ne, objavljena je v obliki, kot sem jo oddala pristojni fakulteti t.j. v takšni zaščiteni obliki, da se besedila z ukazi ‘Kopiraj’/’Prilepi’ (praktično) ne da prenesti. Nikoli me ni nihče s fakultete pozval, da bi morala z oddane datoteke odstraniti dodatno zaščito pred kopiranjem.

Tako da te moram razočarati.
Ne samo, da sem jo oddala, sem jo tudi uspešno zagovarjala, analize in ugotovitve iz nje pa pri svojem delu uporabljajo tudi ‘stari mački’ na svojih strokovnih področjih.

Sem pa med pripravami na pisanje in zbiranjem literature med drugim pregledala kar nekaj diplomskih nalog različnih študijskih smeri. Nekatere so me tako (negativno) presenetile, da si sama, če bi sestavila takšno skrpucalo, prav zares ne bi želela, da bi bil moj izdelek javno dostopen.

Brez tvojega provociranja ne bi vedela, da je moja diplomska naloga tako zanimiva, da si jo je samo v zadnjem letu s spleta snelo kar nekaj ljudi.
Prepričana sem, da večina teh ljudi ne bi prišlo do ogleda vsebine, če bi me morali poiskati osebno.
In, če verjameš ali ne, objavljena je v obliki, kot sem jo oddala pristojni fakulteti t.j. v takšni zaščiteni obliki, da se besedila z ukazi ‘Kopiraj’/’Prilepi’ (praktično) ne da prenesti. Nikoli me ni nihče s fakultete pozval, da bi morala z oddane datoteke odstraniti dodatno zaščito pred kopiranjem.

Ne samo, da sem jo oddala, sem jo tudi uspešno zagovarjala, analize in ugotovitve iz nje pa pri svojem delu uporabljajo tudi ‘stari mački’ na svojih strokovnih področjih.

Sem pa med pripravami na pisanje in zbiranjem literature med drugim pregledala kar nekaj diplomskih nalog različnih študijskih smeri. Nekatere so me tako (negativno) presenetile, da si sama, če bi sestavila takšno skrpucalo, prav zares ne bi želela, da bi bil moj izdelek javno dostopen.
[/quote]

Ooo sama panet te je, drugi pa delajo skropucala… samo, da ob vsej svoji inteligenci ne ves, da ce si sposodis izvod v citalnici knjiznice zaradi tega ne rabis avtorja iskati osebno, pa zgornji argument kokkazet ze omenjeno kaze na tvoj domet razmisljanja… kaj te torej moti in mori… pac si svojo objavila javno in se ti zdi, da imas zato pravico drugim dolocati, da jo morajo tudi ali kako oz. Ce je ne so pa kar zanic…
Pamet ti res ne seze dalec… potlej tudi vse avtorje vseh knjig, ki nimajo e razlicice napadas in sodis, da je zato njihovo delo zanic… ejejej ovce… kaj na fb tud vse zasebno objavljas javno da se pokazes?

Predlagam, da na fakulteto nasloviš prošnjo z vsebinsko utemeljitvijo, povzeto po argumentaciji Informacijskega pooblaščenca (https://www.ip-rs.si/vop/privolitev-fakulteti-za-objavo-diplomskih-del-na-spletu-1620/).

Tako sem naredil tudi jaz in ni bilo nobenih komplikacij.

[/quote]

Ooo sama panet te je, drugi pa delajo skropucala… samo, da ob vsej svoji inteligenci ne ves, da ce si sposodis izvod v citalnici knjiznice zaradi tega ne rabis avtorja iskati osebno, pa zgornji argument kokkazet ze omenjeno kaze na tvoj domet razmisljanja… kaj te torej moti in mori… pac si svojo objavila javno in se ti zdi, da imas zato pravico drugim dolocati, da jo morajo tudi ali kako oz. Ce je ne so pa kar zanic…
Pamet ti res ne seze dalec… potlej tudi vse avtorje vseh knjig, ki nimajo e razlicice napadas in sodis, da je zato njihovo delo zanic… ejejej ovce… kaj na fb tud vse zasebno objavljas javno da se pokazes?
[/quote]

Ne živimo vsi ljudje v Ljubljani, tik ob knjižnici.
Da si ogledaš knjigo, moraš ali iti osebno tja – da lahko dobiš gradivo na vpogled, moraš v mnogih knjižnicah naročiti vsaj eno uro vnaprej – ali si gradivo za določeno ceno izposoditi preko medknjižnične izposoje, na kar pa čakaš nekaj dni.
Glede osebnega iskanja avtorja sem napisala, ker si se ti pohvalila, da svojo z veseljem razkazuješ zainteresiranim.

Mene ne mori, da imam svojo diplomsko nalogo (pa še kaj drugega) javno objavljeno. Če ne bi želela, bi tudi jaz ob oddaji (ali kadarkoli kasneje) lahko zahtevala prepoved objave, se ti ne zdi?

In kje sem napisala, da mislim, da je delo vseh, ki nimajo vsega objavljeno v e-različici, zanič?
Malo je razlika med tem, kaj je prva in kaj zadnja misel o nečem ali nekom.

Hvala. Prav to sem iskala.

[/quote]

Da si ogledaš knjigo, moraš ali iti osebno tja – da lahko dobiš gradivo na vpogled, moraš v mnogih knjižnicah naročiti vsaj eno uro vnaprej – ali si gradivo za določeno ceno izposoditi preko medknjižnične izposoje, na kar pa čakaš nekaj dni.
Glede osebnega iskanja avtorja sem napisala, ker si se ti pohvalila, da svojo z veseljem razkazuješ zainteresiranim.

Mene ne mori, da imam svojo diplomsko nalogo (pa še kaj drugega) javno objavljeno. Če ne bi želela, bi tudi jaz ob oddaji (ali kadarkoli kasneje) lahko zahtevala prepoved objave, se ti ne zdi?

In kje sem napisala, da mislim, da je delo vseh, ki nimajo vsega objavljeno v e-različici, zanič?
[/quote]
Mislim kolk mas ti iq no? Prvi tvoj post govori o zanicevanju vseh del, ki niso objavljena v e obliki… in zdaj pises, da ti ne zanicujes vseh… pa si jasno napisala, da edini argument, ki ga vidis, ce nekdo noce objaviti svojega dela, je to da je zanic… in ravno zaradi tega tvojega zanicevanja in zalitev sem ti napisala, da s ponosom pokazem vsakomur, ki ga zanima naloga… torej me ni sram ni nic sramotnega, ni skropucalo, inje javno dostopno v knjiznici… ni samo e objava javna dostopnost… saj nemalo clankov, ki jih rabimo tudi ni e dostopnih in je treba v knjiznico… pa gremo… ko sem jaz svojo nalogo pisala sem sla zato na drug konec slo in lepo presedela v knjiznici in kopirala zadevme clanke iz revij… tiste katere sem potrebovala… saj zato pa imamo knjiznice, a tebi vse k riti prinesejo domov?

Luna dej se registriraj za privat klepet.

Še glede skrpucal še enkrat pojasnjujem: med pripravami na pisanje svoje naloge sem pregledala kar precej do tedaj izdelanih diplomskih nalog. Kar nekaj izmed njih me je precej presenetilo, saj si do takrat sploh nisem predstavljala, da so naloge lahko polne slovničnih in pravopisnih napak, da se v njih pojavljajo strokovne napake in napačne navedbe, da so številne praktično dobesedni prepisi drugih gradiv, da so bile nekatere diplomske naloge krajše in manj zahtevne kot običajne seminarske naloge na naši fakulteti ipd.

In med pojmoma ‘nekaj’ in ‘vse’ je kar precej razlike. Mislim, da bi jo kot oseba z dvema diplomama lahko razumela.
Čeprav, ker vem, da je vsaj ena oseba na fakulteti, kjer precej študentov študira dvopredmetno, diplomirala z analizo vprašalnika, v katerem je bila za odgovor pri več vprašanjih možna samo izbira odgovora v stilu: ‘star sem do 20 let’ ali ‘star sem nad 30 let’, me nerazumevanje določenih zadev vedno manj čudi. Še manj, ker se tudi mentorju tistega diplomanta ni zdelo s tem, da nekateri iz očitnih razlogov ne morejo izbrati nobenega odgovora, nič narobe …

Ker imas ocitno tezave s spominom in tudi branjem tvojega lastnega posta… se enkrat tole zgoraj so tvoje besede obtozevanja…ocitno ti sama ne razumes kaj pises kljub vsej tvoji pameti in zanicevanju drugih… s tem postom in s temi besedami si avtomatsko zanicevala vse, ja se enkrat vse, ki nocejo objaviti e oblike svojega dipl. Dela… tako pametna si pa tega ne razumes… al pa se norca delas… samo najbolj iz sebe

[/quote]
Mislim kolk mas ti iq no? Prvi tvoj post govori o zanicevanju vseh del, ki niso objavljena v e obliki… in zdaj pises, da ti ne zanicujes vseh… pa si jasno napisala, da edini argument, ki ga vidis, ce nekdo noce objaviti svojega dela, je to da je zanic… in ravno zaradi tega tvojega zanicevanja in zalitev sem ti napisala, da s ponosom pokazem vsakomur, ki ga zanima naloga… torej me ni sram ni nic sramotnega, ni skropucalo, inje javno dostopno v knjiznici… ni samo e objava javna dostopnost… saj nemalo clankov, ki jih rabimo tudi ni e dostopnih in je treba v knjiznico… pa gremo… ko sem jaz svojo nalogo pisala sem sla zato na drug konec slo in lepo presedela v knjiznici in kopirala zadevme clanke iz revij… tiste katere sem potrebovala… saj zato pa imamo knjiznice, a tebi vse k riti prinesejo domov?
[/quote]

Še enkrat ponavljam:
Napisala sem prvi razlog. Ne edini razlog.
In napisala utemeljitev, zakaj.

Diplomska naloga je za večino prva in edina strokovna objava. Je lahko tudi (odločujoča) referenca pri iskanju službe bodočega iskalca zaposlitve.
Od tod moja prva misel, da nekdo ne želi imeti objave svojega dela, ker pač ni ravno zadovoljen z njim.

Glede strokovnih in znanstvenih člankov pa resno dvomim, da dandanes niso praktično vsi dostopni v digitalni obliki. Seveda pa je za dostop do določenih potreben poseben dostop oz. plačilo.

Hja, glede na to, kje vse sem zbirala gradivo za svoje diplomsko delo, imam očitno res zelo veliko okroglo rit. Polna luna pač mora imeti takšno. 😛

[/quote]

Še enkrat ponavljam:
Napisala sem prvi razlog. Ne edini razlog.
In napisala utemeljitev, zakaj.

Diplomska naloga je za večino prva in edina strokovna objava. Je lahko tudi (odločujoča) referenca pri iskanju službe bodočega iskalca zaposlitve.
Od tod moja prva misel, da nekdo ne želi imeti objave svojega dela, ker pač ni ravno zadovoljen z njim.

Glede strokovnih in znanstvenih člankov pa resno dvomim, da dandanes niso praktično vsi dostopni v digitalni obliki. Seveda pa je za dostop do določenih potreben poseben dostop oz. plačilo.

Hja, glede na to, kje vse sem zbirala gradivo za svoje diplomsko delo, imam očitno res zelo veliko okroglo rit. Polna luna pač mora imeti takšno. 😛
[/quote]

vazna je vsebina, ki si jo napisala in to je ta obtozba in ta ti je prisla prvo na pamet ane, zanicevati druge, najbrz ti to daje nek lazen obcutek da je zato pa tvoja naloga kaj vec vredna. pri tem ti tvoja velecenjena pamet ne seze do avtorskih pravic in intelektualne lastnine… in z zanicevanjem drugih in povelicevanjem sebe itak si nadaljevala se v istalih postih… pri tem ti tudi ni jasno da je objava v knjiznici tudi javna objava… torej logicno ce bi se nekdo iz razloga ki ga ti navajas sramoval objave na netu, potem bi se tudi objave v knjiznici, ki je tudi javno dostopna… pac logika tine seze dalec, očitno samo in predvsem najprej do tam, kjer na polno zanicujes druge z obcutkom, da s tem povelicujes svoje delo… daj se tukaj ga javno objavi, link do njega, da tudi mi vidimo to perfekcijo… no daj prosim

Naj najprej povem, da je vsebina te teme dejansko moja službena naloga, sem knjižničarka na neki fakulteti in skrbim za katalogizacijo ter objavo elektronskih besedil v repozitoriju.

Prvo, kar bi ti svetovala je, da si dobro prebereš pravilnik o diplomiranju, tam največkrat najdeš odgovore na vprašanja, glede na izkušnje pa menim, da ga študenti večinoma ne preberejo in se zanašajo na to, da bo nekako že šlo. Če tam ne najdeš odgovora, je prva služba, na katero se v tem primeru obrneš referat za študentske zadeve.

Po izkušnjah so utemeljeni razlogi za neobjavo informacije občutljive narave, torej podatki, ki si jih pridobila od pravnih oseb in za katere te pravne osebe ne želijo, da bi se nahajale ne spletu. Pri tem naj ti te pravne osebe tudi izdajo kratko pisno obvestilo za fakulteto.

Vse ostalo (ne želim zato, da drugi ne bi kopirali, ne želim, ker sem se preveč trudila, ne želim, ker ne želim) za mene ni utemeljen razlog. Iz izkušenj ugotavljam, da ne želijo objaviti ali celo želijo umakniti naloge tisti, ki se zavedajo, da je njihova naloga slaba in se želijo izogniti preverjanju morebitnih oz. potencialnih delodajalcev ter tisti, ki jim je uspelo spraviti skozi dober del prepisane naloge, kljub povečani detekciji plagiatorstva.

O intelektualni lastnini bi se tu dalo razpravljati. Samo mi smo tak poseben narod, ki bi hotel skrivati svoje lastne dosežke oz. meni, da bi morali biti po možnosti še plačani zato, da smo napisali diplomo, s katero smo v bistvu pridobili izobrazbo in s tem pokazali, da smo od študija nekaj odnesli. To bi nam moralo biti v ponos, ne pa v skrivanje. V tujini znanstveniki plačujejo dobrim revijam, da lahko v njih objavljajo svoje izvirne članke, tu bi pa skrivali 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} citirane teorije in kratke ankete, dajte no.

Kakor koli, želim vam vso srečo. Ne vidim razloga, da ne bi naredili izjeme tam, kjer so razlogi tehtni in resnični.

jaz
jih dajem na splet

….zanimivo…in hvala, da si tako obširno napisala. Intelektualne lastnine je tri vrste, moj odgovor je bil namenoma kratek, ker sem mnenja, da je za avtorico dobro, da SAMA razišče, če je njeno diplomsko delo res avtorske narave. Lp.

Tole z intelektualno lastnino je vsekakor vsaj dvomljivo; moralne avtorske pravice so vsekakor na avtorju in glede tega lahko ukrene karkoli želi.
(Po mojem razumevanju – torej lahko zahteva, da pod tekstom je/ ni naveden kot avtor.)

Če pa delo ni bilo plačano, oz. materialne pravice niso last ustanove (v tem primeru univerze), je lahko utemeljen razlog tudi to, da tekst nosi možnost zaslužka, oz bi ga lastnik materialnih pravic lahko uporabil kot prodajno blago – in bi se mu/ji torej s prosto objavo delala materialna škoda.

Pri vsem temu pa pazi, da si ne nakoplješ zamere na fakulteti…

Moja je bila osnova za služenje evrčkov in to je bilo to.

a ker zate ni utemeljen razlog, potem to mora tako veljati uradno – od kdaj je pa tvoja subjektivna presoja in mnenje splošno veljavno in sodba za vse?
No, jaz svoje nobene nimam v e obliki, ko je bila prva napisana, sploh še te možnosti ni bilo, druge pa nisem hotela dati. Pa ne zaradi razlogov, ki jih ti navajaš,da naj bi bili razlog – ker sem jo sama prijavila na en natečaj s strokovnega področja, ki je obravnavano v nalogi. In dobila oceno s strani strokovnjakov na ravni države. Tako,da se vsebine prav nič ne bojim javno pokazati in dati v oceno.
Stojim za tem kar sem napisala, in je tudi javno dostopna, prav vsakdo jo lahko poišče v knjižnici in oceni, vrže v detektor, imam čisto vest.
Res pa stojim tudi za tem,da je v e obliki nisem hotela objaviti in je tudi danes ne bi – pa s tem nimajo nič razlogi, ki jih naštevaš. Imajo pa razlogi o plagiatorstvu s strani drugih – in
da strahovi “o izrabi” diplome niso neutemeljeni, govorijo med drugim tudi takšne žalostne zgodbe 🙁
http://siol.net/novice/slovenija/dekan-s-studentkino-diplomo-zasluzil-24-tisoc-evrov-o-odstopu-pa-ne-razmislja-98367

Mislim, da preveč podcenjevalno gledaš na predmet svojega dela, torej diplomske naloge. Vse diplomske naloge niso iste, nekateri študenti se res zelo potrudijo in naredijo veliko več, kot pa le v “90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} citirajo teorijo in kratke ankete”, in če ne želijo, da je njihova diplomska objavljena na spletu, je to čisto legitimno, pa če se komu izraz “intelektualna lastnina” zdi še tako smešen. In to ne pomeni, da jih želijo skriti; diplomske so še vedno dostopne v knjižnici fakultete.
Bi celo prej rekla, da je tistim, ki diplomsko na hitro “spacajo”, za objavo na internetu prav malo mar, se s tem ne ukvarjajo kaj dosti, da le čimprej diplomirajo. Tisti, ki vanjo vložijo dosti truda, pa razmišljajo še o čem drugem, torej tudi o upravičenosti objave na spletu. Taka so pa moja opažanja.

Kje v tujini avtorji plačujejo objavo svojih prispevkov, katerim revijam?

Diplomantka pozablja še na eno drugo zelo pomembno stvar.
Njeno šolanje je plačano iz javnih sredstev. Zato ima javnost tudi pravico do rezultatov njenih raziskav, saj jih je tudi plačala. V akademskem svetu velja prosta izmenjava idej, v zamenjavo za točno citiranje, brez kraje. Te vrednote veliko naših diplomantov ni ponotranjilo.

Ko pa bo nekaj pametnega raziskala in napisala v svojem prostem času, brez mentorja, uporabe imena univerze, opreme univerze, ipd… pa lahko svoj umotvor skriva in nihče je ne bo spraševal po njem.

New Report

Close