Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Objava diplomske naloge na spletnih straneh

Objava diplomske naloge na spletnih straneh

Pa saj je (bo) njeno delo javno dostopno. V knjižnici. Tako kot je v vseh knjižnicah javno dostopnega ogromno drugega gradiva. Moji nalogi sta sicer objavljeni na spletu, ampak popolnoma razumem, če se nekdo odloči drugače.

Ce se prav spomnim, ni bilo potrebno navajati nekih zahtevnih razlogov. Kot avtor naloge imam pravico odlocati, kaj se bo z njo zgodilo. Tudi jaz sem nasprotnik objavljanja zasebnega zivljenja na spletu, podpisala sem izjavo, da ne dovoljujem javne objave in je zadoscalo.

je študent na obrazcu obkrožil ali se strinja z objavo…

Jaz mislim, da ima vsako pravico se odločiti, ali bo njegovo diplomsko delo objavljeno na spletu ali pač ne in za to ne potrebuje posebej utemeljevati in razlagati.

Meni so pa hecni ljudje, ki na ves glas zahtevajo svoje avtorske pravice. Običajno so to tisti, ki ne znajo spoštovati avtorskih pravic drugih. In ne me zdaj napadati, da kar nekaj na splošno govorim. Vidim dosti tega okoli sebe.

In da se nekateri greste tako pribijanje okrog diplom (avtorske pravice in neobjava pa to), je pa tudi mimo.

Hm? Jaz sem pa vedno mislila, da je diploma neko akademsko-znanstveno delo in ne razkrivanje zasebnega življenja.

Hm, le katero plagiatorstvo in krajo je lažje odkriti?
Iz knjižice, ki zaprašena leži na polici v kotu knjižnice ali celo v nedostopnih arhivih (in ki se lahko za povrh ob primerni situaciji ‘prikladno založi’), ali preko spletno dostopnih gradiv, do katerih lahko vsak dostopa kadarkoli in od koderkoli?

Nekdo mora plačati publikacijo, nič se ne dela zastonj.
Vedno več revij tega tipa obstaja, da (tudi) avtorji za objavo članka plačajo.

a ker zate ni utemeljen razlog, potem to mora tako veljati uradno – od kdaj je pa tvoja subjektivna presoja in mnenje splošno veljavno in sodba za vse?
No, jaz svoje nobene nimam v e obliki, ko je bila prva napisana, sploh še te možnosti ni bilo, druge pa nisem hotela dati. Pa ne zaradi razlogov, ki jih ti navajaš,da naj bi bili razlog – ker sem jo sama prijavila na en natečaj s strokovnega področja, ki je obravnavano v nalogi. In dobila oceno s strani strokovnjakov na ravni države. Tako,da se vsebine prav nič ne bojim javno pokazati in dati v oceno.
Stojim za tem kar sem napisala, in je tudi javno dostopna, prav vsakdo jo lahko poišče v knjižnici in oceni, vrže v detektor, imam čisto vest.
Res pa stojim tudi za tem,da je v e obliki nisem hotela objaviti in je tudi danes ne bi – pa s tem nimajo nič razlogi, ki jih naštevaš. Imajo pa razlogi o plagiatorstvu s strani drugih – in
da strahovi “o izrabi” diplome niso neutemeljeni, govorijo med drugim tudi takšne žalostne zgodbe 🙁
http://siol.net/novice/slovenija/dekan-s-studentkino-diplomo-zasluzil-24-tisoc-evrov-o-odstopu-pa-ne-razmislja-98367
[/quote]

Tole je bil mentor in ne kar nek iskalec informacij preko COBISS-a.

No, jaz sem pa v diplomskih nalogah našla marsikateri koristni podatek, raziskavo, anketo, strnjeno zbrane podatke, ki so me zanimali, in sem hvaležna za to opcijo.
V teh časih človeka napotit v knjižnico, je pač zaprašeno, ker smo dobili to čudovito orodje, ki se mu reče internet, in nam ni treba potovati 200 km daleč ter prebrati celih sto strani diplomske, da najdemo tisto, kar nas zanima. Kdor te prednosti ne vidi, naj prosim sestopi z mona in povabi avtorico na kavo, odpeljita se vsaka pol poti in debatirajta o zadevi. Zakaj se pogovarjate tukaj gor, če vam pa koristni viri na netu smrdijo? Odločite se, net ja ali ne.

Kar se tiče avtorstva, so pa mentorji menda soavtorji in tudi oni so včasih zainteresirani za to, da je njihovo ime objavljeno in najdeno na spletu.

a ker zate ni utemeljen razlog, potem to mora tako veljati uradno – od kdaj je pa tvoja subjektivna presoja in mnenje splošno veljavno in sodba za vse?
No, jaz svoje nobene nimam v e obliki, ko je bila prva napisana, sploh še te možnosti ni bilo, druge pa nisem hotela dati. Pa ne zaradi razlogov, ki jih ti navajaš,da naj bi bili razlog – ker sem jo sama prijavila na en natečaj s strokovnega področja, ki je obravnavano v nalogi. In dobila oceno s strani strokovnjakov na ravni države. Tako,da se vsebine prav nič ne bojim javno pokazati in dati v oceno.
Stojim za tem kar sem napisala, in je tudi javno dostopna, prav vsakdo jo lahko poišče v knjižnici in oceni, vrže v detektor, imam čisto vest.
Res pa stojim tudi za tem,da je v e obliki nisem hotela objaviti in je tudi danes ne bi – pa s tem nimajo nič razlogi, ki jih naštevaš. Imajo pa razlogi o plagiatorstvu s strani drugih – in
da strahovi “o izrabi” diplome niso neutemeljeni, govorijo med drugim tudi takšne žalostne zgodbe 🙁
http://siol.net/novice/slovenija/dekan-s-studentkino-diplomo-zasluzil-24-tisoc-evrov-o-odstopu-pa-ne-razmislja-98367
[/quote]

Tole je bil mentor in ne kar nek iskalec informacij preko COBISS-a.
[/quote]
še toliko slabše… to ne pomeni, da spletni iskalci tega ne morejo narediti – poglej samo med poslanci koliko plagiatorjev se je našlo.

pri nas so uporabo diplomskih del kot vir označili za slabšo z vidika kakovosti dela, ki ga pripravljaš… in jaz sem se temu povsem izogibala.

Od diplomskih del imam v magistrski edino svojo diplomsko, ker je bila v nekem ožjem delu tematike magistrskega dela temelj in osnova in sem jo torej uporabila.

[/quote]

Ok, potem smo v Sloveniji še dobri glede tega. Naši zborniki še plačujejo honorarje. A ne vsi. Mene npr. negativno preseneti, ko v kakem piše, da prispevki niso honorirani. Se vam zdi to v redu? Da se nekdo mesece ukvarja z zahtevnim delom (raziskovanje, pisanje), objavi pa zastonj? Oz. naj bi še plačal?
Meni to ne gre skupaj. In se nimam namena kregat, samo res me zanima, kako gledate na to oz. kako si to razlagate.
Mogoče, mogoče, če nek zbornik izhaja v okviru kake ustanove in so avtorji člankov tam zaposleni in itak že plačani – s plačo. V tem primeru bi nekako razumela. Vendar ne, če je taka strokovna revija/zbornik “odprta” tudi za sodelovanje zunanjih avtorjev, ki pa prav tako ne dobijo honorarja.

A bejž? Kako pa se je znanje izmenjevalo pred internetom? Ta obsednost z objavljanjem vsega in vsakogar je itak presegla vse meje. Osebno sem zgrožena, nad tem, da morajo študenti svoja dela javno obljavljati. Jaz sem svojo diplomsko napisala za fakulteto, ne za javnost. HB že leta nazaj, ko interneta še nikjer ni bilo. S tem se daje samo še več materiala za plagiatorstvo. Če je virov malo, je kopiranje težko zakriti, če pa jih je veliko, pa vzameš od vsakega malo in imaš diplomsko. Brez da stopiš iz hiše.

Kar se te zadeve tiče se motite – javna objava je najboljša zaščita pred plagiatorstvom, pa tudi javno objavljenega plagiatorja je lahko najti. Kopiranje iz več virov ne pomaga prav nič, dandanes obstaja programska oprema, ki lahko najde že par zaporednih besed brez ustreznega citata. Kmalu bo to mogoče tudi s prevajanjem. Preverjanja, ki danes še niso mogoča, bodo v nekaj letih avtomatska, in vse goljufije bodo prišle na plan.
https://www.digitalgyd.com/top-20-best-online-plagiarism-checker-tools-free/

Če ste diplomo napisali samo za fakulteto, zato da ste diplomirali, ste nekaj mesecev življenja vrgli proč. Smisel diplome je, da nekaj v življenju naredite samostojno, ste to sposobni zagovarjati, in ste na svoje delo ponosni. Da pomagate komu, ki se loteva podobnega problema, in mu ni treba ponavljati dela, ki ste ga naredili vi. Lahko vas citira, in nadaljuje, kjer ste vi nehali.

[/quote]

Ok, potem smo v Sloveniji še dobri glede tega. Naši zborniki še plačujejo honorarje. A ne vsi. Mene npr. negativno preseneti, ko v kakem piše, da prispevki niso honorirani. Se vam zdi to v redu? Da se nekdo mesece ukvarja z zahtevnim delom (raziskovanje, pisanje), objavi pa zastonj? Oz. naj bi še plačal?
Meni to ne gre skupaj. In se nimam namena kregat, samo res me zanima, kako gledate na to oz. kako si to razlagate.
Mogoče, mogoče, če nek zbornik izhaja v okviru kake ustanove in so avtorji člankov tam zaposleni in itak že plačani – s plačo. V tem primeru bi nekako razumela. Vendar ne, če je taka strokovna revija/zbornik “odprta” tudi za sodelovanje zunanjih avtorjev, ki pa prav tako ne dobijo honorarja.
[/quote]

Ja, meni se zdi popolnoma v redu, da je tako. Namreč, raziskovalci so za svoje delo že plačani. Plačani so iz projektnih oz. raziskovalnih sredstev. Posvetijo se raziskovanju in nato svoje raziskave objavijo. V prvi fazi dobijo plačo za delo, ki ga opravljajo, v drugi fazi dobijo raziskovalni ugled. Ne vem zakaj bi morali v drugi fazi dobiti še eno plačo. In ja, tudi se mi zdi prav, da če si toliko želijo ugleda, naj pod določenimi pogoji tudi plačajo zato, da se v neki pomembni reviji njihova raziskava objavi. Bodo vsi 2x premislili, če bodo kopirali prejšnji članek na naše stroške.

New Report

Close