Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Oblači se kot punčka

Oblači se kot punčka

Naš fantek je star pet let. V zadnjih mesecih ga najbolj veselijo roza barva, bleščice, mavrični trakci in predvsem obleke. Če bi lahko, bi vsak dan hodil okoli v princeskasti obleki z metuljčki v laseh. Jaz ga gledam, kako žari od sreče, ko se obleče tako, kot si želi in srce mi zaigra. Ampak potem pride obisk. Ali gremo na igrišče. In tam se začnejo pogledi. Ene mame obračajo oči, drugi otroci se mu smejijo, odrasli včasih kar zamrznejo. Mož pravi, da ni prav, da ga pustim v oblekah, da mu delava medvedjo uslugo. Da mu bo še težje v življenju. Jaz pa ne vem. Ali ga res moram na silo spravit v kavbojke in majico z dinozavrom, če pa ga to ne osrečuje? Kaj če mu nekaj vzamem, česar si ne bo nikoli več upal pokazat? Ali pa je res samo faza in se bo vse skupaj kmalu poleglo? Nočem iz njega narediti skrivajočega se otroka. Nočem, da ima občutek, da je z njim nekaj narobe. Po drugi strani pa sem tudi sama zmedena, ker ne vem, kaj je prav.

A so imeli v vrtcu agendo?

Se pa sprašujem, od kod mu roza oblekice in bleščice? Ima sestro?

Neka pravila oblačenja obstajajo. V gledališče ne greš v kopalkah, pa če se še tako dobro počutiš v tem. Na fitnesu nisi v petkah. V cerkvah imaš pokrita ramena in krilo čez kolena. Tvoj sin naj doma nosi oblačila za punčke ali karkoli, ko bo šel na igrišče, naj pa ima trenirko. Tudi v Marsovca oblečen ne bi mogel hoditi povsod. Doma se človek obleče kot mu paše, drugje pa se drži ustavljenih pravil.

Izmišljena tema.

Brezveze.

Moj mlajsi sin je tudi imel rad blescice. In kaj potem?

Imel je pac nekaj steklenih “kristalckov”, ki jih je cuval in gledal, kaksno majco s tistimi blescicami, ki se obrnejo gor/dol.

Noben ni delal panike. Je imel pac rad roznato barvo in blescice, svetlece stvari.

Aja, danes je cisto bp fant. Ne pomeni to, da bo peder, no.

Skuliraj se malo.

Tema je provokacija, kar je več kot očitno.

Ampak – v naši okolici je dejansko obstajal primer takega fantiča. Pa ni bilo v vrtcu nobene woke agende… tudi ni imel sestrice, ampak bratca. Fantek se je lišpal z barvicami, si lakiral nohte s flomastri, in se ob vsaki priložnosti oblačil v “punčko”. Uganete, kaj je hotel biti vsako leto za pusta? Kar je mene izredno žalostilo, je bilo dejstvo, da je njegova mami počela vse možni, da bi ga od tega odvrnila. Pa je izobražena in to s tako izobrazbo, da bi človek pričakoval, da ima občutek za otroke… Jaz svojega ne bi nikoli silila se igrati npr. z avtomobilčki, če bi se raje s punčkami. Pa mi je vseeno, kaj si mislijo sosedje, ali pa magari cela vas! Aja, pa kljub tisoč prepovedim ga ni spremenila… Otrok je, kakršen je, v šoli vedo, da se raje druži s sošolkami, obnaša se kot pač se. In kaj potem? Se podira svet?

Tema je provokacija.

Je pa tematika zanimiva in je že skrajni čas,  da bi se o tem spregovorilo na strokovnem nivoju. Ne samo med ljudmi.

Odgovor na objavo uporabnika
mama.med.dvema.svetovoma, 04.05.2025 ob 15:27

Naš fantek je star pet let. V zadnjih mesecih ga najbolj veselijo roza barva, bleščice, mavrični trakci in predvsem obleke. Če bi lahko, bi vsak dan hodil okoli v princeskasti obleki z metuljčki v laseh. Jaz ga gledam, kako žari od sreče, ko se obleče tako, kot si želi in srce mi zaigra. Ampak potem pride obisk. Ali gremo na igrišče. In tam se začnejo pogledi. Ene mame obračajo oči, drugi otroci se mu smejijo, odrasli včasih kar zamrznejo. Mož pravi, da ni prav, da ga pustim v oblekah, da mu delava medvedjo uslugo. Da mu bo še težje v življenju. Jaz pa ne vem. Ali ga res moram na silo spravit v kavbojke in majico z dinozavrom, če pa ga to ne osrečuje? Kaj če mu nekaj vzamem, česar si ne bo nikoli več upal pokazat? Ali pa je res samo faza in se bo vse skupaj kmalu poleglo? Nočem iz njega narediti skrivajočega se otroka. Nočem, da ima občutek, da je z njim nekaj narobe. Po drugi strani pa sem tudi sama zmedena, ker ne vem, kaj je prav.

Te mode bo konec. Je pa sledenje družbenim normativom stvar vzgoje. Otroka lahko učiš, da pospravlja, da rešuje miselne igre, da pozdravlja, da je fant…. Lahko ga ne učiš ničesar in pa še to narobe. Če samo opazuješ, kako je srečen, če s kanglco pahne sosedovega fanta, kako mačko zgrabi za rep, kako ves dan gleda ali igra nasilne igre, potem ja, naj bo tvoj fant srečen. Pač ni deležen pravilne vzgoje in smiselnih okvirjev. Dama svojega otroka niti slučajno ne bi izpostavila temu, da bi svojo identiteto iskal na najtežji možen način, sploh pa ne v obdobju, ki ni značilno še za nič. Mož naj klefne najprej tebe, potem še njega. Bo njegov vzgojni koncept skozi življenje vseeno manj boleč….

Avtorica na vas starših je, da otroka učite o primernosti oblačenja njegovemu spolu, drugače ga boste zmedli in mu priučili nekaj kar ni običajno.

Ma kaj si šla fantu kupovat princeskasto obleko, želiš da je totalno zmeden no… Kaj narediti, v rejo ga daj, stran od tebe. Poguglaj mini tranziča Desmonda, to si želiš?

Mode bo konec, 04.05.2025 ob 17:32

Te mode bo konec. Je pa sledenje družbenim normativom stvar vzgoje. Otroka lahko učiš, da pospravlja, da rešuje miselne igre, da pozdravlja, da je fant…. Lahko ga ne učiš ničesar in pa še to narobe. Če samo opazuješ, kako je srečen, če s kanglco pahne sosedovega fanta, kako mačko zgrabi za rep, kako ves dan gleda ali igra nasilne igre, potem ja, naj bo tvoj fant srečen. Pač ni deležen pravilne vzgoje in smiselnih okvirjev. Dama svojega otroka niti slučajno ne bi izpostavila temu, da bi svojo identiteto iskal na najtežji možen način, sploh pa ne v obdobju, ki ni značilno še za nič. Mož naj klefne najprej tebe, potem še njega. Bo njegov vzgojni koncept skozi življenje vseeno manj boleč….

Podpis!

Od kod mu obleka princeske, metuljcki in blescice?

Sošolka, mi je potožila,…

Ima dva fanta. En je bil čisto zmeden..v šoli je imel dva sošolca…fana LGBT in je šel parkrat z njima…

Popolnoma zmeden je bil. Po srednji šoli…ko so se razkropili srednješolci…postal čisto drug, dobil punco…

To je stvar propagande, marketing!!! Zakaj kupite določen izdelek, čeprav vam potem visi v omari ali hladilniku?

Otroci so zmedeni! Res je med ljudmi mali odstotek, ki ima drugačna nagnjenja, se manjši odstotek, ki čuti, da je ujet v drugem spolu.

Tak % kot ga imamo zdaj med mladimi, je zaradi propagande!

Koliko mladih je v Ameriki, kjer je gibanje LGBT bilo prej kot pri nas…imelo operacije spola… ko pa so dozoreli tako telesno kot umsko…pa so tožili svoje starše, ker so jim to neumnost dopustili.

Zdaj so v depresiji, nesrečni…

Učimo se na napakah držav, ki so to že šle čez.

Kot že napisano, je takih zelo malo, ki so ujeti v drugem spolu.

Naredite kompromis. Doma naj si obleče, kar želi, ko greste ven, pa naj nosi fantovska oblačila.

Itak da je provokacija.

Pred 40 leti, tam globoko v 80-ih, sem v OŠ imela sošolca, ki se je družil z nami puncami, se igral z barbikami, imel dolge lase… oblek se ne spomnim, smo bili pa takrat bolj unisex oblečeni, ni bilo bleščic in samorogov in roza obsedenosti. Nihče ga zaradi tega ni zafrkaval, tak je pač bil in vsem je bilo to ok. Mama je bila huda bejba, to se spomnim, ločena, a je imel stike z očetom.

Po OŠ nisem imela stika z njim, a smo se kasneje včasih videli – čisto normalen moški, srečno poročen, 2 otroka, uspešen na svojem, nekoliko umetniškem področju. Pa ni bilo takrat nobene agende, samo sprejeli smo ga takega kot je bil, brez dramatiziranja.

Spet bedasta Kura odpira bedaste teme.

Anonimno 8622, 04.05.2025 ob 18:30

Avtorica na vas starših je, da otroka učite o primernosti oblačenja njegovemu spolu, drugače ga boste zmedli in mu priučili nekaj kar ni običajno.

In kaj je običajno? Da ima punčka vse roza okrancljano, načičkano in bleščeče, fanti pa dinozavre in avte na majcah? Zakaj že? To je trend zadnjih 20 – 30 let, prej so otroci nosili vse barve, tudi kroji so bili univerzalni, da so lahko ponosili en za drugim. Ta stroga spolna delitev od rojstva za vse –  oblačila, vozičke, igrače, celo kolesa, skiroje, šolske pripomočke za fante in punce je samo izmišljotina trgovcev, da bi več prodali.

Pusti! Morda mu lahko razložiš kako se oblačijo fantje pa ne imej doma princeskinih oblek in podobnega pa boš videla kaj se bo zgodilo. Če se bojiš da je fantek gaj, to ne bo izvenelo če mu boste prepovedali se oblačit v svetleća oblačila. Lahko pa mu naredite škodo. Morda bi o tem lahko vprašala koga usposobljenega za vedenjske zadeve.

Da. Otrok že kaže da bo drugačen. Ni še raziskano zakaj se to zgodi in tudi za obsodbo ni. Edino kar je težko gredo skozi življenje . Predvsem mi pokažite da ga imate radi . Mogoče bi bilo dobro da zaenkrat uživa v cunjah samo doma . Ko bo odrasel se nekako takšni najdejo skupaj .

Tako se govori , on bo pa tako in tako počel stvari na njegov način ko bo odrastel , ker to kar zdaj počne ni najbolj prav , je pa vprsšanje v kaj se bo to razvilo , sedaj ga lahko starši nekoliko vodijo in usmerjajo  , če pa ima res ” tovarniško ” napako , pa se bo sčasoma tako pokazalo kakšne so motnje !

kdo pa je fantu kupil pučnkast kič? in zakaj? doma naj se igra oblači po želji, zunaj naj bo pa fant, kot so vsi.

New Report

Close