Oblačila iz umetnih materialov
Pri nas nosimo samo naravne materiale. Iz moralnih pogledov, pa še oba otroka imata občutljivo kožo. Hči, stara 14 let, nosi tudi kose, ki sva jih pred leti kupili jaz ali njena babica. Dobri materiali so obstojni. Še posebno v najstništvu pazimo, da so materiali 100% naravni. Poleti le bombaž, lan in svila.
Prejšnji teden je hči praznovala na bowlingu rojstni dan in sem bila kar malo začudena. Veliko punč je imelo neprijeten vonj. To so hormoni, vem. A če se otrok redno (1 ali 2 krat na dan) umiva in oblači v naravne materiale, ne smrdi. Nekatere punčke so bile oblečene v oblačila, ki so že na prvi pogled bile vidna 100% plastika. Hči pravi, da sošolke kupujejo oblačila v veliki meri na “sheinu” Sem malo počekirala, sama plastika. Se mi zdi grozno, da bi najstnik sredi poletja nosil majico iz poliestra in najlona. Kako imate vi to urejeno?
Ko sem prisla do svile, je bilo jasno, da je tema izmisljena. Ampak za bozjo voljo, privoscite svojim otrokom naravne materiale. Manj alkohola, manj cigaret, manj klobas in salam, manj kofetkanja, posedanja po lokalih, malo manj izletov, potovanj in bo za osnove ostalo dovolj. Otroci ne potrebujejo kupa sintetike. Raje manj, pa tisto bolj zdravo.
ti pa si optimist, 31.05.2025 ob 17:24
V tej recesiji ti malo empatije ne bi škodilo. Bombaž, lan in svila, eno dražje od drugega. Eni ljudje še za položnice nimajo. In Shein je super zadeva, ker gor za poceni najdeš luškane stvari.
Shein, Temu ipd. roba je problematična iz vrste aspektov, od toksičnosti*, plastike do onesnaževanja okolja v proizvodnji, izkoriščanja otroške delovne sile, kitajskih geopolitičnih ambicij in posledičnih izgub delovnih mest v Evropi…, ni da ni, ta roba je tako poceni z razlogom, na koncu plačamo vsi nekje drugje.
Seveda so naravni materiali dražji, tako smešno poceni kot Temu plastika itak nič ne more biti, ampak če nakupuješ malo bolj premišljeno, tudi bolj umirjene, brezčasne dizajne namesto modnih krikov, kupuješ manj, ampak tisto bolj kvalitetno in trajno, in če stvari potem še merkaš, komot nosiš samo ali pa vsaj pretežno naravne materiale.
*enkrat sem že pisal, da so v kitajskih “puhovkah” naši pasjo dlako, rabljene vložke ipd., na Kitajskem potrošnik ni zaščiten kot na Zahodu, delavec pa še manj, v tekstilni in mnogih drugih industrijah Kitajci z redkimi izjemami delajo po formuli 996, od 9.00 do 21.00 6 dni v tednu, 72 delovnih ur na teden!
Stara forumašica, 31.05.2025 ob 19:35
Torej rajon, viskoza, modal, taft ne pridejo v poštev?
Sej viskoza je tip rayona, oboje je iz celuloze in ni sintetičen, ampak polsintetičen material.
A komu je, ni, koliko… sprejemljiv nek material, je odvisno od tega, kaj mu je pomembno, etične konsideracije in potem znotraj tega, okolje, delavske pravice…, zdravstveni aspekt, estetika, cena…, ni to črnobelo.
8409, 31.05.2025 ob 19:53
Sej viskoza je tip rayona, oboje je iz celuloze in ni sintetičen, ampak polsintetičen material.
A komu je, ni, koliko… sprejemljiv nek material, je odvisno od tega, kaj mu je pomembno, etične konsideracije in potem znotraj tega, okolje, delavske pravice…, zdravstveni aspekt, estetika, cena…, ni to črnobelo.
Zgoraj našteto je vse naravni material, le da ne živalskega izvora.
rrrrrrrrr, 31.05.2025 ob 19:24
Ko sem prisla do svile, je bilo jasno, da je tema izmisljena. Ampak za bozjo voljo, privoscite svojim otrokom naravne materiale. Manj alkohola, manj cigaret, manj klobas in salam, manj kofetkanja, posedanja po lokalih, malo manj izletov, potovanj in bo za osnove ostalo dovolj. Otroci ne potrebujejo kupa sintetike. Raje manj, pa tisto bolj zdravo.
Ne vem, kaj imaš proti svili. Mi poleti kupujemo spalna oblačila in kratke majčke iz svile. Če gre hčerka nekam, kjer bo cel dan, obleče svileno majčko, da ne zasmrdi.
Neprijavljena, 31.05.2025 ob 20:50
Sem ravno iskala za spat zase oblačila iz svile, pa je izbire zares malo. Kje jih kupujete?
Drugače pa se pridružujem drugim in močno dvomim da najstnica nosi za ven svilena oblačila.
Mi kupujemo v Intimissimi. Poleg spalnih srajc itd. imajo tudi fajn majčke z rokavi in brez iz svile za po dnevi. Super lahke in prijetne, obe s hčerko jih nosiva.
A mislite, da firmirana, v slo kupljena oblačila, pa ne dela suženjska delovna sila na kitajskem? Itak da so to vse iste tovarne, samo marže so toliko višje, če je kupljeno pri nas
Jaz sem na Temu kupila krasen bombažen dres za gimnastiko za hči, res fajn mehek, zračen material. Pri nas nisem našla nič bombažnega, vse plastika in 4x dražje.
Brezveze578, 31.05.2025 ob 21:04
A mislite, da firmirana, v slo kupljena oblačila, pa ne dela suženjska delovna sila na kitajskem? Itak da so to vse iste tovarne, samo marže so toliko višje, če je kupljeno pri nas
Jaz sem na Temu kupila krasen bombažen dres za gimnastiko za hči, res fajn mehek, zračen material. Pri nas nisem našla nič bombažnega, vse plastika in 4x dražje.
Firmirane cunje ponavadi sicer imajo kao neke standarde, ki bi se jih morali načelno kitajski proizvajalci držat, ampak vprašanje, če res, se strinjam, večina tistega ni nič boljša.
Jaz raje kupim bolj kvalitetne stvari in Temu ali Shein nista na moji listi .Res,da sta poceni ,pa vendar raje več plačam in imam stvari ,ki so trajnostne .Pazim pri pranju ter sušenju,da oblačila ne sušim direkt na soncu ,tudi pazim pri pralnih sredstvih .Tako imam že kar veliko let oblačila kot nova .Moj je nekajkrat naročil iz Temuja zase in obup od materiala ,sama plastika in vonj ,ki ga z pranjem ne spraviš ven. Sicer na videz so stvari kar lepe določene ,ampak sestava materialov pa je vse prej kot dobra .Kar se tiče pa najstnic in otrok pa bi morali še bolj pazit in jih usmerjat ,da boljše imet manj in tiste dobre kot pa en kup plastike ,ki jim morda ne takoj čez čas pa sigurno pusti posledice na koži ,ker je le ta največji organ telesa.
Največ strupov je v bombažu, najprej podatek da se za 100 kil bombaža porabi 16 l insekticidov in pesticidov. Ko se obere se dobesedno namoči v kemikalije, potem da je barva za bombaž ena najbolj strupenih kemikaliji, ki se mora po barvanju izpirati z ogromnimi količinami vode. Pa ne mi o Eko bombažu, da dobiš potrdilo moraš samo plača ti licenčnino za etiketo.
Kere klobase. Nasa generacija, smo ze 50+ je v najstniskih letih kupovala plastiko v Mani. Turska roba. Ne prbiji
Ne govori v imenu vseh. Jaz sem bila samo v bombazu in v pravi volni. Stric krojac mi je delal same fine stvari za ceno blaga. Tistih nekaj malo kupljenih bluz in majic, ki sem jih imela, so bile vse iz bombaza. Bilo mi je nerodno, ker so drugi imeli vse v trgovini kupljeno, jaz sem pa izstopala. Zato sem pri 14ih tudi jaz hotela plastiko. In mi je naredil nek komplet. Super modern, ampak iz plastike. Oblekla sem ga enkrat in nikoli vec. Za Mano se vedela nisem.