Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obnova hiše – postopek

Obnova hiše – postopek

Zdravo vsi,

imam namen prenoviti hišo, staro 40 let. Kako se lotiti, kaj je tisto prvo, npr najdeš arhitekta, si ogleda kaj je nujno da se zamenja (inštalacije, vgraditev prezračevanja..), je potrebna kakšna projektantska ali gradbena firma? Kdo koordinira vse skupaj, moraš vse sam? Je potrebno kar boš prenovil kam prijaviti? Večali ne bomo, ne vem niti kaj je nujno prenoviti, fasada recimo izgleda v redu, ampak ima 40 let. Okna so bila zamenjana, streha in ostrešje pred leti tudi, ostalo ne.

No, mi smo se lotili sami in potem sproti najemali delavce.

Samo, mi živimo v tej hiši, tako da smo najprej uredili klet, tja smo se potem preselili za 4 mesece (brez kuhinje), uredili zgornje nadstropje (talno gretje, ploščice povsod, novi štoki/vrata…), skratka gradbišče! Smo pa reeees imeli srečo z vodovodarjem, električarjem in estriharjem- vsi so se zvrsti v roku enega tedna! Sicer se stvar razvleče lahko na mesece…

No, pri nas je mož ogromno naredil sam (štemanje, podiranje, odvoz materiala), ostalo so pa majstri…lahko najameš nekoga, ki vse koordinira, samo to stane…precej prišparali, ogromno naredili, sem pa zadovoljna! Čaka nas še streha…

Hvala ti. Problem je, da nič ne znava sama, po pravici povedano niti ne vem kaj so estrihi, kako bova potem karkoli sama presodila in naredila. Glede teh inštalacij me skrbi, elektriko ste menjali, način ogrevanja, cevi za vodo, fasado?  Pri nas centralna peč in ogrevanje ostaja, radiatorji se mi zdijo še v redu, mogoče samo zamenjamo ventile. Mislim da je nujna rekuperacija, saj so nova okna zatesnila hišo, za fasado se mi tudi ne sanja v kakšnem stanju je.

Ja, rekuperacija tudi pri nas, prebeljena fasada, menjana okna/ zunanje žaluzije, radiatorjev se pa znebi, če je varianta in vgradi talno gretje. Ooooogromen strošek! Mogoče pri vama potem vseeno nekoga, ki se spozna, predračun za vse…potem se pa sam odločiš. Bo pa hudičevo drago! Kak prijatelj, ki se spozna?

Hudičevo drago upam da ne😕

Za talno gretje pogledam, čeprav centralna peč ostaja, že sedaj vem. Mah, parket mi je lep, to bi pustila in kot pravim, ne vem koliko denarja nimava.

Danes adaptirari je drago.

Če boš pustila peč in parket potem se loti kopalnice in kuhinje. Fasado pusti ker je predrago in se ne izplača na koncu pa še pozeleni sli splesni.

Peč na pelete je ostala, vodovodar priklopil za talno gretje.

Glej, ne vem kako si si zamislil, ampak, če se lotiš rea e prenove, je boljše, da reskiraš več, tudi cena nepremičnine hudo naraste.

Pri nas ploščice po celem štuku, niti enega praga, talno gretje povsod in porabimo bistveno manj za ogrevanje kot z radiatorji, imamo tudi kamin, ki vse lepo zaokroži…

Hidič je s temi starimi bajtami, bi podiral stene, pa ne gre, ker so nosilne, bi to, bi ono…kurac vse skupi,drago pa za popizdit!

Sva zmetala dobrih 100.000€, pa ogromno naredili sami. Preobrazba reeees očitna, najbolj pa vesela, da sem se znebila radiatorjev, parket pa je itak paśe, razn ti novi, ki so pa dragi ko pes!

Čim se boš lotila ogrevanja in vgradila talno si ga dobesedno fajn zabredla. To pomeni:

– odstranitev starega parketa in oblog v celotni etaži

– potem zgubiš na višini pri vratih cca 10 cm

– vsa vrata na novo

– vse talne obloge na novo

To pa košta. Ni variante da bi šel v to.

Prodaj in kupi raje novogradnjo, bo ceneje in veliko manj stresno. Če ne znaš nič delat in nobenga ne poznaš boš zmetal na gore denarja stran. Te bo ceneje prišla nova hiša. Nikoli več v lajfu ne bi šla obnavljat stare hiše, pa sva veliko sama naredila, pa prijatelji, pa takrat se ni bilo tako drago kot danes. Če nimaš pojma kje sploh začet, kaj so estrihi, brez veze, odnehaj

Odgovor na objavo uporabnika
Prodaj, 06.11.2023 ob 00:47

Prodaj in kupi raje novogradnjo, bo ceneje in veliko manj stresno. Če ne znaš nič delat in nobenga ne poznaš boš zmetal na gore denarja stran. Te bo ceneje prišla nova hiša. Nikoli več v lajfu ne bi šla obnavljat stare hiše, pa sva veliko sama naredila, pa prijatelji, pa takrat se ni bilo tako drago kot danes. Če nimaš pojma kje sploh začet, kaj so estrihi, brez veze, odnehaj

Hvala vsem. Hiša je v takem delu Slovenije, da se ne splača prodajati, dobesedno eno 0 manj dobiš po krivici, infrastuktura je vsa pri roki, mestece z absolutno vsem (ZD, banke, sodišče, OŠ, gimnazija…), ni na samem ali kaj podobnega, je pa 200 km iz Lj. Tudi postavitev prostorov je popolna, podirali sten ne bomo, samo staro je pač. Hvala vsem, se bova lotila, da bomo poleti naredili najnujnejše.

Ni enostavno, ampak v vajinem primeru bi bilo verjetno najbolj smiselno poiskat arhitekta. Se zmenit za posvet, tam povedat kako in kaj, kakšen imata proračun in kakšen načrt potrebujeta. Arhitekt lahko izdela samo idejno zasnovo adaptacije prostorov in predelavo inštalacij, lahko pa izdela natančen načrt, ki vključuje vse od inštalacij, prostorov, talnih oblog, svetil, pohištva, barv… Pripravi lahko tudi popis del in predvidenega materiala z okvirnim stroškom izvedbe ter priporoča izvajalce del, najameš lahko izvajalca, ki ima potem preko celoten projekt in poskrbi za vse potrebne podizvajalce ali pa najemata posamezne mojstre sama. Arhitekti res niso poceni, ampak če ne veš nič o gradnji/prenovi, se vseeno splača, da ti nekdo, ki ve, kaj dela, naredi res dober načrt. Zna bit na koncu občutno ceneje, kot nekaj sam načrtovat in na koncu ugotovit, da si naredil kup napak, ki jih je težko in drago popravit.

Vsekakor se pri adaptiranju splača zamenjat inštalacije, okna, vrata in poskrbet za izolacijo, če je še ni ali je slaba. Dobra izolacija ogromno pomeni. Če so visoki stropi jih je smiselno ponižati, fino se je rešiti pragov med prostori, če bosta obdržala radiatorje, vsekakor zamenjajta ventile. Pišeš, da so bila okna menjana, torej to je že strošek manj.

Je pa seveda vse na koncu odvisno od denarja, koliko se vama mudi, ali že bivata v hiši…

Mislim da moraš izpolniti dva pogoja – prvo, kar želiš sam spremeniti oz izboljšati (sem sodi izgled – npr. barve, ploščice – in tudi funkcije – kaj hočeš da deluje drugače, bolje, ipd) – drugo pa tehnično (kaj je zastarelo oz na poti da bo crknilo, kaj deluje s čim, stroškovni vidiki delovanja, itd).

Za drugo bi bilo dobro najti kakšnega strokovnjaka, da ti svetuje ali celo izdela projekt. Morda celo vodi vse skupaj. Na tvojem mestu bi vsekakor šel vsaj na informativni pogovor k kakšnemu energetskemu svetovalcu (je brezplačno oz plača država – poišči mrežo ENSVET) in verjetno arhitektu, pa morda še k mojstru za celostno obnovo.

Jaz bi na tvojem mestu obdržala radiatorje in če je fasada, je verjetno izolirano. Mogoče samo dodatna izolacija podstrešja, če še ni in ni v uporabi.

Praviš, da razporeditev je OK in da sten ne boste rušili.

Bi pa definitivno naredila novo kuhinjo, kopalnico, hkrati zamenjala vso vodovodno in odtočno inštalacijo. Poštemala in na novo potegnila elektriko. Parket pa dala prebrusiti in razbila ter odstranila npr.ploščice na stopnišču, če mi niso všeč ter dala položit nove obloge, ploščice, vinil, laminat… . Zamenjala notranja vrata in podboje, če mi niso všeč.

Doma imamo sicer vse prava lesena vrata, hiša stara 60+let, sva jih z možev vse prebrusila in ponovno polakirala, izgledajo kot nova. In vse je zdrav, pravi les, ne kot zdajšnja, ko je lepenka in furnir. Tudi vhodna vrata so originalna, obnovljena. Računaj nekje dva dni dela na ena vrata.

Če sem se kaj naučila je to, da so stare hiše dobro grajene in ne tlači notri rekuperacije in talnega gretja. Izogni se tudi plastičnih oken. Vsi, ki jih poznam, da imajo rekuperacijo, imajo težavo s plesnijo. Hiša mora dihati in stare to znajo.

New Report

Close