Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis obnova knjige

obnova knjige

Ja, vse to, kar sta napisala Katja10 in Pilgrim, sploh pa podpiramo subverzivno branje mladeniča, ki zna pravilno uporabiti zaimek “čigar”.

Ja, pa čeprav takoj za njim zgreši sklon. 😉

K.

>Ja, pa čeprav takoj za njim zgreši sklon. 😉

Ne tako natančno, prosim – tole je vendar naš morebitni novi molj … Sploh pa po forumih vsi packamo s skloni, tudi tisti med nami (recimo jaz), ki tega načeloma ne bi smeli. Pravilna raba”čigar” je pa taka redkost, da zaleže za tri napačne sklone 🙂

Seveda, seveda, zato sem se pa najprej strinjala s predhodnikoma in nato še dodala smeška – nisem pa si mogla kaj, da ne bi napisala, kar me je zbodlo. Poklicna deformacija, kaj moreš. 🙂 (Potencialni mladi) molj bo ne glede na to bral dalje, upam pa, da se bo tudi še kaj oglasil.

K.

sramota….niti interesa ni! meni so ble,vsaj za maturo, izredno zanimive knjige:
Alamut, ki ga je napisal slovenski pisatelj Vladimir Bartol in
Krasni novi svet-Aldous Huxley. če mene vprašate,to ni tako težko ali nezanimivo branje da se ga nebi dalo prebrat..

Niso vse zanič, nikakor ne, sploh ne tisti, ki ju omenjaš. Ker pa temu eseju namenjajo tolikšno težo in rompompom, predvsem pa, ker se dijaki & učitelji z njim ukvarjajo do nezavesti, se mi pa zdi, da njihova izbira zahteva res tehten premislek. Ali drugače, da vmes ne bi bilo knjig, ki sicer niso slabe, vendar človek tudi ne vidi kake posebne potrebe, da se gimnazijec z njo ubada vse leto. Tudi ne zagovarjam stališča, da bi morale biti knjige nezahtevne, ker pa bodo za mnoge dijake – žal – med zadnjimi, ki jih bodo prebrali v svojem življenju, bi bilo pa le fino, če vmes ne bi bilo … hm … vprašljivih izbir.

Tole je sicer stvar mojega osebnega okusa, pa vendar. Problematičen se mi zdi slovenski del – pa ne zato, ker bi podlegala stereotipa o dolgočasnosti, zateženosti ipd. slovenskega leposlovja. Nasprotno, menim, da je v zadnjem času vse več dobrih del. Nekoč skoraj nisem brala slovenskih knjig, zdaj pa jih je med mojim čtivoma že kar kakšna četrtina.

Najbolj čudaški izbiri se mi zdita Hiengov Čudežni Feliks in Deklevov Pimlico, njuna skupna slabost pa se mi zdi medlost. Pa sicer Dekleva kot pesnika cenim. Čudežni Feliks se mi zdi precej povprečen, razvlečen, nekako neorientiran. Knjigo sem sicer prežvečila, na koncu pa sem se spraševala, “kaj mi je tega treba bilo” 😉 Pimlico mi je začel bledeti v spominu, še preden sem ga dobro prebrala. Zdi se mi, da če izbrana knjiga že ni vrhunska, naj potem vsebuje vsaj nekaj, kar bo dijakom blizu in o čemer bodo imeli kaj pisati, ali bolje, kar jih bo spodbudilo k razmisleku.
Tudi Visoška kronika in Kralj na Betajnovi se mi ne zdita super varianti – Visoška kronika najbrž zato, ker spada med zame najbolj neprebavljive knjige EVER, zato sem seveda čisto pristranska. Ti deli bi prej uvrstila v ustni del izpita, za esej pa izbrala kaj drugega.
Vsekakor se mi zdi Kovačič veliko boljši, brez dvoma velik pisatelj, ampak spet: sama bi za esej izbrala kako drugo od njegovih knjig.
Fina izbira pa se mi je zdel Zupančičev Vladimir ki zdajšnjim maturantom ponuja fajn snov za razmišljanje, zdi se mi, da bi o tematiki tega dela lahko napisali veliko več misli, ki bi zrasle na njihovem zelniku, in ne le predelav kupa obstoječih interpretacij. To pa je najbrž smisel maturitetnega eseja. No, domnevam, da naj bi bil. Tudi Vitomil Zupan se mi zdi zadetek, je pač velik, tu ni kaj.
Izbor tujih del se mi zdi v primerjavi s SLO delom veliko boljši.

Jaz pa pridajam še tole (ni povezano z zgornjo nedavno debato): zgražali smo se (no, jaz) nad tem, da so se tu znova in znova pojavljale prošnje za obnove, čeprav smo x-krat napisali, da to ni pravi forum. No, da ne prebereš niti teme, kamor lepiš svoje stvari … a bi sploh prebrali obnovo, če bi jo tu gor našli …?
Sicer pa se glede izbora maturitetnega in drugega podobnega branja popolnoma strinjam.

Heey .
nevem če pišem na pravi naslov, ampak bom useeno vprašala če bi lahko dobila glavne ter stranske osebe od knjige krasni novi svet, ki jo je napisal Aldous Huxley. Prosim tisti ki jih ve če mi jih lahko napiše, bi mu bila zelo hvaležna.
Hvala že v naprej 🙂

jebela cesta, zdaj je pa tega dovolj!!! Ne bi rekel, če bi šlo za kakšno dolgovezno neumnost, ne pa za enega Huxleya. Spravi se prebrat knjigo in nauči se osnovne slovnice za prvo triado OŠ! … No, če ne boš vedela, kdo je Aldous Huxley, te sicer ne bo vzel hudič, če boš pa funkcionalno nepismena, boš v tem krutem svetu, v katerega odraščaš, imela hudo malo možnosti odživeti svoje življenje lepo, polno, srečno in zadovoljno.

jebela cesta, zdaj je pa tega dovolj!!! Ne bi rekel, če bi šlo za kakšno dolgovezno neumnost, ne pa za enega Huxleya. Spravi se prebrat knjigo in nauči se osnovne slovnice za prvo triado OŠ! … No, če ne boš vedela, kdo je Aldous Huxley, te sicer ne bo vzel hudič, če boš pa funkcionalno nepismena, boš v tem krutem svetu, v katerega odraščaš, imela hudo malo možnosti odživeti svoje življenje lepo, polno, srečno in zadovoljno.[/quote]

Ma nimam dovolj časa za prebrati knjigo . drugače bi jo z veseljem .
samo glavne pa stranske osebe bi potrebovala .

tole bi bilo moralo biti po vsem napisanem hecno, samo je žalostno.

Bolj kot brezplodno iskanje obnov me pretrese pomanjkanje samoiniciative. Če ne bi rad bral, pač uporabiš google, in sicer vpišeš to, kar iščeš:

brave new world huxley characters

Povezava za lene: http://www.google.si/#hl=sl&q=brave+new+world+huxley+characters&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=5ba56ec58ea91100

Rezultat je prvi na vrhu, ne morš verjet.

http://www.huxley.net/whoswho.htm

Hehe, internet bere namesto njih, mi pa guglamo namesto njih. Umetna inteligenca na delu …

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2008/07/is-google-making-us-stupid/6868/

Hvala Ti .

Google namesto njih bere, mi namesto njih guglamo …

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2008/07/is-google-making-us-stupid/6868/

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2008/07/is-google-making-us-stupid/6868/%5B/quote%5D

Zelo zanimiv članek.Bi se strinjala.Mentalno postajamo vse bolj leni. Spomina nam sploh ni potrebno več trenirati.Možgani nam – hočeš nočeš, vse bolj delujejo po principu računalnika. Toda, kaj če se zgodi takšna majhna nevšečnost, da za nekaj časa ne bo dostopa do npr. elektrike? Mi pa s praznimi glavami…

Več pa na: http://hermioninblog.blogspot.com/

Pozdravleni !

Nujno rabim neko obnovo Košarkar naj bo !
Neki malega lahko je z interneta. hvala vsem ki mi boste pomagalai !

Lp

Hejj

mene pa zanima če pozna gdo obnovo knjige :
Eduard Petiška
Stare grške bajke

pa me zanima če mi lahko da gdo link iz kake strani ko so obnove
ali pa napiše obnovo če seveda želii (: <3

L.p. <3

že naslov ti pove, da gre za zbirko VEČIH zgodb, tako da je obnovo zelo težko naredit.

Stare grške bajke – obnova

Stari Grki so živeli v Grčiji. Veliko so potovali v tujino. Z ladjami ali peš. Avtomobilov in vlakov takrat še ni bilo. Tudi letal ne. Ikar se je nekaj trudil leteti, a se ni dobro končalo, pa potem niso več poskušali. Na poti po svetu se jim je vse sorte dogajalo. Pa tudi doma. O tem pišejo stare grške bajke.

Pati, če bi sama kaj prebrala in kaj napisala (npr. kakšno obnovo :)), bi utegnila celo postati – pismena. Tako kot zdajle pišeš, pa žal – nisi. In zakaj že moja še ne šestletna hči ve, da se gdo napiše kdo? Aja, saj res, ne boš verjela – čas zapravlja z branjem knjig!
K.

točno tako 🙂

morda še to, da so nekakšen model kopenskega javnega prevoza tudi že poznali, vendar je bil pomankljiv. bil je lesen in neroden, malo podoben konju. uporabljal se je za krajše primestne razdalje. imenovali so ga trojanski konj, kar pa nima nobene veze s trojanami.

Jst bi pa rabla obnovo knjige Janko Kersnik Kmetske slike od Rojenice,Ponkercov oce,Mackova oceta ter Kmetska smrt.Hvala ze v naprej.

: )))))

Janko Kersnik: Mačkova očeta (Kmetske slike)

Stari Maček: Dej mi snus, papak. Moj sin saks, ga bom pwnal.

(Mine nekaj decenij.)

Mladi Maček: Dej mi snus, papak. Moj sin saks, ga bom pwnal.

(Konec.)

New Report

Close