Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obnova stare hiše – koliko zneslo?

Obnova stare hiše – koliko zneslo?

Hvala za vse info. Parket je že v stanovanjih, klsični, hrastov, debel kak cm ali celo dva (bolj dva), ne spomnim se več. Zelo dober, ki ga smo pobrusimo. Za peč bomo preverili.

Keramika – sem rekla, srednji cenovni razred, raje ceneje kot drago – pač neka srednja varianta.
Vodovod in elektrika, če bo le možno pa v lastni režiji. 🙂 Morda tudi kake ploščice “sami” položimo.

Bolj me skrbijo stroški za hidroizolacijo, odkop temeljev, pa potem material – stirodur pa izotek (ali kaj že) …

Hvala še enkrat!!

Iz katerega konca pa ste? Ker mi smo dobili predračune za streho-menjava korca in tramov za 230 kvadratov od 23.000-28.000 € brez ddv! Pa brez kakih strešnih oken ali kaj podobnega. Je pa čisto običajna streha, nima nič ”stranskih” strehic. Tako da mi je tole kar ugodno za vas…

Smo obnavljali hiso dvojcek in je obnova prisla 130tisoc Eur.Nikoli vec nebi obnavljala stare hise,da ne govorim o stirih letih ki smo jih zapravili $ prenovo,saj smo veliko naredili sami.

Za komplet hišo ne vem, ti lahko pa povem koliko smo dali za podstrešno stanovanje, ki je bilo golo brez vode brez vsega skratka: menjava strehe z dvemi frčadami je prišla 12.000, električna in vodna napeljava 4.000 ( je delal kolega tako, da je bilo malo cenej), okna in vrata (vhodna, balkonska, 2 strešna okna, 11 oken 4.800, ker ima sosed podjetje z okni je bilo malo cenej, centralna z napeljavo 5.300, prizidi, tlaki itd. skor 6.000, talne obloge, ploščice… malo več kot 3.000 okolnotranja oprema, ni neki luksuz je pa bila krepko čez 10.000, fasado je delal brat, ker je v tem poslu je zneslo malo več kot 3000, tlakovcev nimamo, smo pa pred 2 leti potegnili asfalt je stal 8.000.
Če potegneš računico, se ne splača, če bi imela svojo parcelo bi vsekakor gradila novo hišo. So nam pa veliko pomagali kolegi, sosedje, bratje, tako, da če nimaš nobenga znanega, temu znesku dodaj še 20.000.

priložnost imamo spremljati sosede, ki bi jejo bitko s staro hišo – obnovljeno. obnovili so ji v celoti. od temeljev do vrha. hiša je kraaaasna. ima tudi krasno lokacijo poleg gozda, tako da je idilično idilična. vsi jo občudujemo, ko hodimo mimo. ker ima hiša nek čar… nek šarm, ki ga moderne hiše nimajo…
vendar pa… so se že kako leto dni po obnovi pokazale prve težave… začelo je vleči vlago po fasadi, ki se je začela luščiti… že 3 x so sanirali temelje, pa se je to vedno znova pojavilo. tista taprava sanacija temeljev bi bila namreč straaaašno straaašno draga, tako pa sedaj nekaj štukajo in upajo, da “mogoče bo pa zdaj dobro”. ampak ni… zgodba se je tako ponovila že nekajkrat… že prvič bi mogli dati sanirati temelje tako kot je potrebno…
ker hudič pri teh starih stavbah je, da ko jih enkrat zapreš s sodobnimi okni, ki tesnijo, se hitro pokažejo napake. ko greš tako zgradbo obnavljat s sodobnimi materiali, ki jih daš na tiste stare, ki imajo drugačna pravila… zna hitro biti hudič.

stara hiša je v kinderjajček.nikol ne veš kaj te čaka not. zato se starih hiš nikol ne kupuje ker se bi finančno to bolj izplačalo, ampak zaradi njihovega šarma, zgodovine… nečesa kar vidiš v tej zgradbi.

jaz vama svetujem, da šparata tam kjer lahko, temeljev/kleti pa se lotita tko kot je treba. pa četudi bo to 25k.

Tukaj http://www.libelagroup.si/blog/72-obnova-strehe je odličen članek glede tega kako poteka obnova strehe.

Pri prenovi stare hiše je težko v začetku predvideti končne stroške posegov. Po izkušnjah se vedno pokaže še kaj, kar nismo mogli vedeti. Posegi so odvisni od starosti objekta in kvalitete gradnje obstoječega. Vsekakor priporočam natančne ogled stavbe s strani projektanta, po možnosti celo gradbenika iz inštituta za gradnjo, če je potrebno. Pri večjih objektih vsekakor.
Nujno se pregleda morebitne poškodbe in nakazane poškodbe; zatekanje, razpoke, posedanje,….
Najbolje pa je, da se pred prenovo celoten objekt “sleče do golega”. Da je vidna nosilna konstrukcija sten, stropov, temelji,…. in potem naredi natančne popis poteka del. Tako imate tudi vi kontrolo nad gradnjo in nad uporabo materialov.

Obnovila sma hišo staro 40+, cca. 260m2 k,p,m. Stroški niti niso tako hudi če delaš sam. Streha komplet na novo z ruštom, podeskano, sekundarna in valovitko, dozodane 3 šare+venec, izolacija 16+20 pod špirovci – 12.000€.
Fasada 16cm grafitni stiropor z zaključnim slojem in coklom – 6.000€ – obrtnik.
Okna 13kos, 2x steklena vrata za teraso, vhodna vrata , vse ajm 3slojna, rolete, 7.400€.
Hidroizolacoja v lastni režiji. Drenaže in ostali material cca. 1.500€
Vodovod 480€ pex sistem. Delal sam, enako odtoki cca 130€.
Peč uplinjevalna 35kw. 2000l zalogovnik, 300l bojler, 14 radiatorjev + talno v kopalnici- skupaj, 30 cevni solarni modul za sanitarno vodo 7.800€ delal sam.
El. instalacije komplet na novo cca 450€.
Estrih v mansardi + 16 izolacije pod njim 80m2 – 1300€.
Brušenje in lakiranje parketa 80m2 – sosed profi skonto cena z materalom 420€.
Ploščice, kitanje, beljenje…
Skupaj nekje 42.000€ porabljenega denarja.

Če prištejem še 1x toliko za delo še vedno nimam primerljive nove hiše, tudi če imam svojo parcelo.

Mi smo jo obnovili….. res da smo jo naredili precej nadstandardno ampak NIKOLI VEČ bolj ko bezaš vanjo več stvari se pokaže, na koncu je to predrago. Bolje podret in sezidat na novo.

Je pa res da imajo stare hiše lepo obnovljene nek svoj karakter – bolj prijet e so. Ampak to je čisto moje subjektivno mnenje.

Za kritino predlagam jungmeir – nemška kvaliteta za nižjo ceno. Creaton je precenjen,

Živjo. nekaj podobnega me čaka. Zanimajo me predvsem detajli okoli strehe. Statično je moja streha na 35 let stari hiši slabo izvedena in bi pred urejanjem mansarde rad zagotovil, da bo streha ok. Ste menjali kompletno ostrešje, kako je lahko samo 12.000e? Rad bi se pogovoril oz prebral resna mnenja optimistov oz tistih s pozitivnimi izkušnjami, ne samo kritizerjev.

Obnova je znesla 130.000 Eur, s tem da smo veliko naredili sami, gre pa za vrstno hiso v Lj staro 50 let. Nikoli nikoli ne bi sla v obnovo, ce bi vedela kaj vse nas caka. Ja potrebno je bilo obnoviti cisto vse, od stare hise so ostali samo cegli. Ce bi vse to vedela kar vem sedaj, bi takrat hiso prodali, dodali to kar smo dali za obnovo in bi imeli samostojno hisko z veliko prostora vzunaj, torej sanjsko hiso, ne pa vrstno hiso z malo prostora. Seveda jo bomo kmalu prodali, samo da otroci se malo zrastejo in zgradili tako kot sem si vedno zelela.

Ne, nikakor ne bi “postavila nove”, vsaj take, dvostanovanjske, z večjo kvadraturo, ne.

Adaptacija bi te prišla max. cca. 150k (glede na vse našteto), mogoče manj.
Nova hiša pa pod 150 jurjev ni niti podobna hiši 😉 mogoče bi ti uspelo zgraditi mini montažno bajturčino (tipa vikend) v kakšni vukojebini, drugega ne.

Cela debata poteka približno tako, kot kokodakanje nekih avš na kavi.
Kot prvo, totalna obnova se ponavadi ne splača, razen ko gre za kako spomeniško zaščito, ko rušenje ni v igri.
Pri prenovi je največji problem dobra hidroizolacija temeljev in ustrezna statična trdnost. Če tu zajebeš, zajebeš vse. Vsaka napaka tu se kasneje potencira in jo je težko oz skoraj nemogoče odpravljati. Vse inštalacije, streha, fasada itd so stroški ponavadi višji pri adaptaciji, kot pri novogradnji, ker je treba še rušit, odmontirat, prilagajat obstoječemu stanju itd..
Na koncu imaš po obnovi olišpano staro bajto,za enako ali več denarja, kot novo, vendar bistveno slabšo.
Recimo, kako napravit tudi dobro toplotno uzolacijo temeljev, balkonov, ustrezno izvedena zunanja stopnišča…moraš vedeti, da se pri novogradnjah upoštevajo višine za dodatne izolacije v tlakih, balkonih itd, pri adaptaciji te višine nimaš, zato ne daš izolacije oz minimalno..
Glede ogrevanja, ce je bajta ustrezno izolirana je 25 kw zelo verjetno preveč. Pinavadi se peč montira zadnja oz na podlagi ustreznih izračunov.

Vidva pa počneta vse tako od oka, na horuk…odličen recept za razočaranje

Mutant, tudi mi bomo v kratkem obnavljali staro hiso iz l. 1930. Prosila bi za info, kdo vam je delal streho, fasado, elektriko in vodo. Se mi zdi, da ste kar ugodno prisli skozi. Osebno sem veliko raje v stari hisi, ki ima nek car in meni blizji dizajn, pa cetudi ni kot iz skatlice, kot pa v novi. Na sreco smo razlicni, drugac bi bil strasen dolgcas 🙂

Pozdravljeni, vidim da ste hidroizolacijo naredili sami? A ste podrezavali zidove ali ste kako drugače naredili hidroizolacijo?? Mi bomo namreč vrgli tlake ven in na novo hidroizolirali pa me zanima ali je možno bilokako spojiti staro plast izolacije z novo? En del hiše je namreč izoliran, en del pa ne, bomo pa vse tlake vseeno ven vrgli zaradi talnega gretja.

New Report

Close