Obračun bolniške in porodniške
Spoštovani,
Imam vprašanje, ki se nanaša na obračun bolniške in porodniške.
V pogodbi o zaposlitvi imam določeno bruto plačo na uro in 30% dodatka na uspešnost. Ker sem doslej kriterije uspešnosti vedno dosegala, redno dobim zraven pri plači tudi teh 30%, kar vse gre v bruto osnovo. Kljub temu, da v pogodbi o zaposlitvi to ni izrecno napisano, pa dodatka na uspešnost ne dobim, ko sem na dopustu ali v bolniški. Nadomestilo za dopust je 100%, za bolniško 80%, samo osnovne urne postavke. To mi je tudi logično.
Pred kratkim sem izvedela, da sem noseča in priporočen imam bolniški stalež skozi celo nosečnost (zaradi nosečnosti po OBMP). Ker se zaenkrat dobro počutim, ga še ne koristim, vem pa, da bi ga v primeru kakršnihkoli težav. Kaj pa se bo potem zgodilo z mojo plačo – 1. mesec bom dobila samo 80% osnovne urne postavke – torej precej nižjo plačo. V nadaljevanju pa – koliko? Ali se mi bo ta dodatek za uspešnost vštel tudi v osnovo, po katerem mi bo ZZZS obračunal bolniško?
Vse to me skrbi za to, ker je denar vendarle pomemben tudi za preživetje otroka.
Že vnaprej hvala za odgovor in vse dobro v novem letu!
Martina
Po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdr. zavarovanju je osnova za izračun nadomestila povprečna mesečna plača oz. povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala zadržanost od dela. Teh vaših 30% je tudi del vaše plače in od tega se tudi plačujejo prispevki, tako da bi se to moralo všteti v osnovo.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.