Obračun bolniške
Spoštovana,
Mene pa zanima naslednje.
Sem v 13 tebnu nosečnosti in že od 6 tedna nosečnosti na bolniški in zaradi zdravstvenih težav povezanih z nosečnostjo sta mi moja ginekologinja in splošbna zdravnica zagotovili, da pri meni, ne bo problema z bolniško do konca.
Problem pa je sedaj nastal pri izplačilu bolniške. Delodajalec (srednje veliko podjetje) ne izplačuje 90 %bolniške, ampak za vse primere vedno 80% .
Meni se bo teh 10% razlike že pri itak nizki plači poznalo sedahj pri izplačilu bolniške, kakor potem pri izplačilu porodniške.
V kadrovskli službi so mi rekli, da v tem podjetju se je vedno izplačevala 80% bolniška, in da ne bom dobila 90%, če mi pa kaj ne paše, lahko pa grem drugam.
kaj lahko naredm v tem primeru, če sploh lahko kaj.
Lep pozdrav
Naredite lahko več stvari in le od vas je odvisno, ali se boste za to odločili. Delodajalec pač ne more sam odločati, koliko bo izplačal, če to določa že sam zakon.
Najprej lahko pri delodajalcu vložite pisno zahtevo za varstvo pravic; v njej navedete, da ste v staležu in da se vam izplačuje samo 80% nadomestilo, po določbi 31. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa bi se moralo 90% ter da zahtevate, da se vam vnaprej (in seveda tudi razlika za nazaj) izplača zakonsko določeno nadomestilo. Če to ne bo zadostovalo, se lahko obrnete na inšpekcijo za delo, zadnja varianta pa je seveda tudi tožba na sodišču.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.