Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine obračun davka

obračun davka

Mi lahko kdo pomaga z nasvetom?

Pred 10 leti sem podedoval po očetovi strani del stanovanja, na zapuščinski razpravi mi je pa svoj delež odstopila tudi mama, katera si je pa izgovorila doživljensko uporabo stanovanja.Tako sem sedaj jaz 100% lastnik stanovanja, v njem pa že 50 let stalno prebiva mama katera je tam tudi že 50 let stalno prijavljena.
Dobil sem informativni izračun kjer je stanovanje obdavčeno 0,5%
Sam živim v drugem stanovanju katerega sem lastnik in kateri mi je obdavčen pravilno po 0,15%.

Najlepša hvala za odgovore oz za nasvet

Kakšen nasvet sploh potrebuješ? Stvari so popolnoma pravilno obračunane.

ok, če je tak zakon, in je to pravilno nimam kaj.
Mislil sem le da jaz kot lastnik ki ne živim v tem stanovanju, je prav da me obdavčijo po višji stopnji. Vendar pa je stanovanje zasedeno, ne pobiram najemnine in tudi z njim ne morem prosto razpolagat.
Sem pač upal, da se lahko kaj pritožim oz da so v tem primeru kake izjeme.

klik44, jaz bi se na tvojem mestu pritožila in priložila dokument, ki dokazuje, da stanovanja ne moreš oddajati v najem, ker ima v njem pravico bivati tvoja mama, dokler je živa. Davek boš verjetno moral vseeno plačati, ker pritožbe navadno niso tako hitro rešene, se pa zna zgoditi, da ga boš kdaj dobil nazaj. Očitno pri pisanju zakona o davku na nepremičnine niso predvideli vseh situacij, kot je na primer ta tvoja. Če je kaj pravice, so tisti davek 0,50% določili zaradi premoženja, od katerega ljudje lahko služijo z najemninami, ne glede na to, ali dejansko služijo ali ne. V tvojem primeru pa ti niti ne moreš služiti z najemnino, ker je bilo verjetno na sodišču zapisano, da ima mama pravico bivanja v tvojem stanovanju brez najemnine.

Drugi način pa je, da prepišeš stanovanje na mamo – darilna pogodba sorodniku v 1. kolenu, za kar se menda ne plača davka (nisem prepričana). Potem bo mama plačala 0,15% davka, oziroma ji ga lahko plačaš tudi ti, če to mami predstavlja problem.

Teh primerov je precej. Zakaj pa misliš, da so ljudje množično urejali služnosti?

Rešitev je ureditev služnosti za tvojo mamo.

Ok
Mal sem neroden pri teh stvareh Se pravi bi mi nekako ratalo da mi obračunajo nižji davek, ali se je brez veze sploh spuščat v to, ker je pač tak zakon in j… ga. konec koncev pa ne gre za toliko mal denarja.
Kaj predlagate
Ali naj vzamem liste iz zapuščinske in grem na Geodetsko ali naj na občini urejam služnost in kako se to sploh ureja.
Hvala še enkrat

Stanovanje lahko materi podariš. ali prodaš. V tem primeru bo zavezanka za davek mati in ker ima ta stalni naslov po 0,15% stopnji.

Ampak v obeh teh primerih plačaš davek. Tudi pri darilu, ker je mati v 2. dednem redu.

Najlažja varianta je, da vpišeš materi osebno služnost stanovanja ( http://www.informiran.si/portal.aspx?content=osebna-sluznost&showMenu=1&showRightFrame=1 ). V tem primeru postane zavezanka za davek mati (ne več ti) in ker ima tam stalni naslov, se davek obračuna po 0,15%.

Yacka

Res hvala za koristne informacije in uporaben link. Mogoče veš, če to spremenim sedaj ali mi to upoštevajo tudi že pri letošnji odmeri.
Čeprav moram pa rečt, da ne vem zakaj bi dajal mami služnostno pravico, saj jo je tako in tako pridobila pri zapuščinski razpravi. Ali ni dolžnost vseh inštitucij da med sabo preverijo oz pridobijo podatke.

Hvala še enkrat

Najprej poglej v zemljiški knjigi, kaj je vpisano. Za to, da se upošteva pri davku, mora biti osebna služnost (predvidevam da užitka) vpisana v zemljiško knjigo.

Če ni (glede na obdavčitev, predvidevam da ni), imaš čas, da daš vpis v ZK najkasneje 31.3., da se bo upoštevalo za letošnji davek.

Če je dovolj že sklep o dedovanju pa ne vem, ker ne vem, kaj je navedeno v tem sklepu. Pametno bi bilo, da ga pogldeda kakšen pravnik ali pa notar. Glede na to, da služnost še ni vpisana, pa predvidevam, da v sklepu v dedovanju tega ni določeno.

Ker se težava navezuje na obračun davka nadaljujem temo…

Mi imamo težavo, da so nam zaračunali celotno stanovanje kot uporabno površino, čeprav je cca 20m2 stanovanja mansarda, ki je nižja od 1,6m.
Razložili so nam, da je bilo leta 2006 tako vpisano in da če želimo spremembo moramo plačati 22eur takse. Priložili so nam tudi neke obrazce na katere naj bi sami narisali realno stanje.
Ne zdi se mi pravično da moramo sami plačati za popravke. Že leta 2006 smo plačali vpis in takrat je bila vpisana le celotna površina in ne tudi uporabna površina. Mi nismo krivi, da je bilo takrat tako vneseno. Imajo pa na občini načrt iz katerega so vsi podatki razvidni, ampak oni se ne bodo s tem ukvarjali. Je sploh kakšna možnost ali naj pač plačamo?

Kot drugo so ocenjene cene (stanovanja, garaže) previsoke. Na vprašanje kako se lahko pritožimo na to, da so cene previsoke so rekli, da se ne moremo. Je to res? Se res ne da nič narediti?

Hvala za nasvete.

Glede davka na nepremičnine imam jaz eno “podobno” situacijo. Na eni parceli sta dve hiši: v eni živi moja sestra (ima prijavljeno stalno bivanje), v drugi moja mama (ima prijavljeno stalno bivanje), vse tri pa smo 1/3 lastnice (dedovanje) obeh nepremičnin. Jaz živim drugje, kjer imam tudi stalno bivanje. Sledi mi 0,5% obdavčitev dveh nepremičnin, v katerih ne bivam. Kaj svetujete glede mojega plačila nižjega davka, kaj se sploh da narediti. Kot sem se pozanimala, osebna služnost ne pride v poštev zaradi solastništva.-

Prav tako smo mi v podobni situaciji, mož je solastnik stanovanja v katerem prebiva tudi mati. Mi živimo drugje. Služnost ne pride v poštev zaradi solastništva citiram:
“Primer 2:
Brat (ki je lastnik stanovanja do 1/2), podeli služnost stanovanja drugemu bratu (ki je prav tako lastnik stanovanja do 1/2). Ker lahko brat podeli služnost le za svojo 1/2 stanovanja, drugi brat ne more imeti služnosti stanovanja v celoti (ne more vpisati služnosti za svojo polovico). Tako je tudi v tem primeru obdavčitev ista, kot če služnost ne bi bila vpisana.”

Darilna pogodba, ki je brez davka, je lahko samo v primeru, da starši podarijo otroku nepremičnino in ne obratno. Kakršna koli druga pogodba (kupoprodajna) je zelo obdavčena. Kaj sploh lahko naredimo?

tole drži. Če je služnost, plača mama samo 0,15%.

Nas pa so obdavcili za sosedovo hiso v polovicnem delezu, zgolj zato, ker se nasa garaza z eno steno drzi njihove bajte. Za njih je vse ena celota. Nasih 30 je kae naenkrat postalo 120 kvadratov. Aaa, glavobol. Nad garazo omamo garsonjero, za njih pa je bivalna enota kar 60 kvadratov, kot da je garaza bivalni prostor. Aaaa!
Kaksen predlog/nasvet kako resiti zagato?

Hej,

jaz imam tudi probleme s tem davkom in iščem pomoč. Sem malo pogledal po internetu in naletel na stran uredi.svoje.si. Ali ima kdo s tem izkušnje?

Kdo pravzaprav plača davek, lastnik ali najemnik? Kje je to zabeleženo? Saj najemniki tudi ne moremo poravnavat vsega, če pa ni nič našega. Potem ti pa lastnik obesi še dimnikarske storitve, plačilo popravila plinske peči, zavarovanje stanovanja, ki ga je sklenil dolgo pred tem, ko se je nekdo vselil in ni na ima najemnika ampak na lastnika, da potem, v primeru česarkoli že, pokasira vse. Ali ti da kaj za premičnine, če ti slučajno zgorijo? Jaz jim ne verjamem. Ampak, vsa ta razmerja so premalo definirana v zakonih in pravilnikih, ker vsi zakoni ščitijo predvsem lastnika. Najemniki smo zadnja luknja na sviralu, kajne?

Kdo pa je po vašem kriv da ste VI narobe vpisali? Janša? Janković?

Kdo pa je po vašem kriv da ste VI narobe vpisali? Janša? Janković?[/quote]

Pa saj niso ONI vpisali. Vpisal je nekdo, ki je bil zadolžen za vpisovanje in očitno svojega dela, za katerega je bil plačan, ni korektno opravil.

Davek na nepremičnine plača lastnik. Je pa vprašanje, če ne bodo potem lastniki (preko najemnine) poskušali prevaliti vsaj del davka na najemnike…

Vase razlage so netocne. Razumem,da je materi zagotovljena dozivljenska uporaba stanovanja. Predvidevam,da je pri odstopu lastniske pravice svojega deleza, svojo dozivljensko uporabo vpisala v zemljisko knjigo. V tem primeru lastnik ni zavezanec za placilo davka na nepremicnine. Zavezanec je sluznostni uporabnik, torej tvoja mama. Odlocbo o placilu bo dobila ona in sicer 0,15%. Pa ne pozabite: izenacitev obdavcitve stanovanjskih nepremicnin (0,15) je le zacasna, dokler drzava ne uredi evidence prebivalisca. Takrat bo zopet v igri visji davek (0,50%). Lep pozdrav, vse za naso Alenko.

patetično…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close