obračun nadur
Spoštovani,
zaposlen sem v v javni upravi. Zaradi posebne vrste dela je naš delovni čas od 7.3o do 15. Vsake toliko časa pa je potrebno opraviti nadure (to pa ni nikjer zapisano, v nobeni pogodbi).
Pretekli mesec smo delavci opravili v treh tednih cca od 30 do 60 nadur (na osebo seveda), izplačanih pa nismo dobili niti 20 na mesec, vsak je dobil različno število plačanih nadur, ne da bi šef sploh zahteval od nas seštevek nadur. Šef nam je zadevo obrazložil tako, da je to zaradi našega krajšega delovnega časa. V preteklih letih smo imeli nadure vedno korektno obračunane.
Ali šef to lahko naredi, nam izplača nekaj nadur, ne da bi imel kakršnokoli evidenco naših nadur sploh? Kot se mu zahoče, vsakemu drugače? Je to vse skupaj sploh v skladu z zakonom?
Nadure smo delali tudi v soboto in nedeljo, pa je bila cena za vse nadure enaka – taka kot so obračunane nadure med tednom, za pot in malico pa nismo dobili nobenega povračila. Ali lahko zaradi tega zavrnemo delo ob sobotah in nedeljah (normalen delavnik je drugače od ponedeljka do petka)?
Pa še, ali ima šef med opravljanjem nadur pravico zavrniti prošnjo zaposlenemu, da odide v petek zvečer ob 19 domov, zaradi družinskih obveznosti, sploh če je zaposleni v tem mesecu že davno presegel 20 ur nadur??
Hvala vam za vaš odgovor.
Nadurno delo nima nobene zveze z dejstvom, da je pri vas delovni čas sicer od 7.30 do 15h. Tako delo se lahko odredi, če so izpolnjeni zakonski pogoji (143. člen ZDR), odrediti pa ga je treba v pisni obliki. Ta odredba je potem tudi podlaga za izplačilo in za evidenco. Nikakor pa ne bi smelo biti kar malo po domače, enemu nekaj, drugemu nekaj drugega, vse pa brez evidenc.
Tudi dodatki za nadurno in nedeljsko oz. praznično delo se ne izključujejo. Če mora torej delavec nadurno delo opraviti npr. v nedeljo, mu pripada tako dodatek za delo preko polnega delovnega časa kot tudi dodatek za nedeljsko delo.
Lep pozdrav,
Katarina
najlepša vam hvala za odgovor.
Ali mi lahko še poveste, ali mi za sobotno delo, ko delam nadure, pripadajo tudi potni stroški in stroški za malico? V službo se vozim iz 50 km oddaljenega kraja. Potne stroške imam obračunane tako, da je plačana mesečna vozovnica, vendar se vsak dan izostanka trga od cene mesečne vozovnice.
Pa še, če mi lahko odgovorite na vprašanje, ki sem vam ga zastavil že v prejšnem mailu:
Ali ima šef med opravljanjem nadur pravico zavrniti prošnjo zaposlenemu, da odide v petek zvečer ob 19 domov, zaradi družinskih obveznosti, sploh če je zaposleni v tem mesecu že davno presegel 20 ur nadur??
lep pozdrav
Da, za vsak prihod na delo in za vsak dan prisotnosti na delu delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz in za prehrano.
Če je delavec v tem mesecu že davno presegel dovoljenih 20 nadur, potem sploh ne bi smel biti ob 19 še na dleu, kaj šele, da ga nadrejeni niti takrat ne bi pustil domov. Ne, te pravice nima.
Lep pozdrav,
Katarina
V podjetju za katerega delam so bile nadure stalnica. Ko sem videla, da jih sploh ne nameravajo plačat (dobila sem občutek, da jih plačujejo le določenim zaposlenim), sem se odločila, da bom delala toliko kot lahko v 8 urah. Nič več dela doma, čeprav mi v službi že skorajda grozijo.
Dragi moji,
kje pa živite?
Pri privatniku te niti vprašajo ne, če bi slučajno delal nadure, to je samoumevno (kakšno plačilo neki, bodi srečen, da imaš službo, ….)
Pa brez zamere, temu se reče življenje.
pretekli mesec sem naredila 3 nadure.pri plači pa niso bile plačane.odgovor šefa je bil, da niso plačane zaradi tega, ker sem bila 2 tedna na dopustu in da imam prenešene v naslednji mesec.ta mesec imamo pa inventuro, kar pomeni da bo okoli 20 nadur.se pravi 23 mi jih pa spet ne morejo plačati.imam občutek, kot da delajo tako, da se namerno pozabi.
Forum je zaprt za komentiranje.