Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Obratna hipoteka

Obratna hipoteka

A ima mogoče kdo informacijo če katera finančna ustanova v SLO ponuja obratno hipoteko?

Npr. Imaš stanovanje vredno 100.000 eur ga daš na obratno hipoteko in mesečno dobivaš ven 1000 eur (100 mesecev). Stanovanje je v tem času tvoje – lahko z njim razpolagaš – živiš ali ga oddajaš. Po poteku svoj dolg odplačaš ali pa banka prevzame nepremičnino.

Vem da je v ZDA to že dolgo na voljo me pa zanima če ima kdo kako info a je to pri nas možno?

Hvala za odgovore

Spoštovani!
Slovenija ni Amerika, saj tudi davkov nimamo ameriških, oni pa ne našega socialnega paketa.
Menim, da po tem kar sprašuješ pri nas še ni možno. Možno pa je najetje kredita ali lizinga z zastavo hipoteke. Dokler odplačuješ je vse v redu, ko nehaš se zalomi.
Sredstva ki jih pridobiš pa lahko pač uporabiš za nakup nove nepremičnine, dopust, obnovo, avto ali polet v vesolje če to želiš. Lahko pa jih tudi naložiš v banko, zavarovalnico, sklade, delnice ali kako drugo obliko naložbe in odplačuješ kredit z donosi ali padci.
Možnosti je veliko, priložnosti malo.
Kaj si želite Vi, pa je odvisno od vas.
Kot ste zapisali si želite 1.000 € vsak mesec. Torej ste hazarder, saj bi to pomenilo da bi radi imeli vsaj 30 % donos na sredstva ( in kolikor je meni znano če nekdo želi nek donos mora biti pripravljen sprejeti tudi vsaj polovični minus in vse kar je nad 15 % donosa, so me vsaj mene opozorili da je nevarno, ker pa sem že v letih mi srce najverjetneje večjega minusa ne bi preneslo, morda ga vam?
Seveda tudi sam imam nekaj denarja v naložbah, ampak to delajo ljudje ki jim zaupam, nekateri od teh so celo moji osebni prijatelji in ker vem da je prijateljev malo in se tega zavedajo tudi oni jim povsem zaupam.
Komu in koliko boste zaupali Vi, je odvisno od vas samih, če želite lahko vaš kontakt posredujem naprej, če ne tudi prav.
Moj kontakt:[email protected]
Informacija je lahko pol poti, kot pravijo moji prjatelji:
Molk je zlato, informacija je LAHKO diamant.
Želite informacijo, mnenje si lahko ustvarite sami.
Pa še nekaj:
Kamenje pada samo na drevo s sadeži.

Ne to me ne zanima zame ampak za starše.

Predstavljal sem si pa takole:
Obratna hipoteka stanovanje 100.000 eur. Mesečna renta 1000 eur.(ali 700eur).Trajanje do smrti. Ob smrti preide nepremičnina v last banke – tistega ki da obratno hipoteko.

Starost ob začetku prejemanja mesečnega zneska je 70 let.

Torej banka sprejme riziko koliko časa bo lastnik še živel. Če živi dlje ima banke izgubo, če prej umre banka pobaše ves dobiček ker je nepremičnina njena.

Tu vidim možnost da si starejši ljudje precej izboljšajo svoje življenje na stara leta.

To obstaja v ZDA in ne vidim razloga zakaj ne bi obstajalo pri nas.
Banke si enostavno izračunajo kolikšna je tista renta ki ob povprečni starostni dobi 75 let še prinaša dobiček. Gibanje cen nepremičnin pa tudi vzamejo v izračun.

To se mi zdi poštena stvar od katere imajo vsi profit – starejši ljudje z nepremičnino in banke.

Le potomci ga nasrkajo ker računajo da bodo podedovali nepremičnino.

Spoštovani!
To kar ste zapisali v drugem delu je druga zgodba.
Točno to kar želite mislim, da pri nas trenutno še ne gre, tudi sam sledim precej informacij, a jih na takšen način nisem zasledil v Sloveniji.
Poznam pa ljudi, ki se ukvarjajo s podobnimi zadevami.
Seveda je zadevi potrebno prisluhniti in preveriti.
Informacijo vam lahko podajo ljudje, ki se s podobnimi zadevami ukvarjajo v tujini. (Avstriji, Švici in drugod po EU)
Seveda vam zadevo predstavijo brez obveznosti, Vi pa se nato sami odločate kako in kaj naprej.
Menim pa, da bi zadeva lahko šla skozi tudi pri nas.
Niste zapisali koliko je vredna nepremičnina, toda rečimo, da je ocenjena vrednost 160.000 €. Dobite najemnika s katerim sklenete pogodbo o doživetju. Ta se zaveže, da bo skrbel za starše (jim kuhal, pral, vozil k zdravniku in negoval) in hišo, ter jim za nameček še dal žepnino recimo 500 € /mesečno.
Pogodbo sklenete s pomočjo odvetniške pisarne in jo overite pri notarju.
Najemnik dobi obveznosti do staršev, za plačilo pa nepremičnino po njihovi smrti.
Z drugimi besedami sklenete neke vrste humano obratno hipoteko.
Vse je zopet v informaciji in pa seveda ali se bi vsi dediči strinjali s takšno pogodbo saj bi tako kot ste že zapisali ostali praznih rok. Tudi brez nujnega deleža.
V vsakem primeru vam svetujem, da se pozanimate na več krajih, še vedno pa me lahko kontaktirate tudi osebno. Morda bi zadeva bila zanimiva tudi zame. Zakaj pa ne.

Pravi umetnik – toliko napisanega pa nič povedanega…

Spoštovani!
Zanima me, ja to ni zame in kaj še.
Toliko napisanega pa nič povedanega.
A res.
Očitno nekaterim ne klikne. Torej povejmo po kmečko.
V zadevo ki sem ti jo opisal bi šel tudi jaz osebno.
Kaj bi želel vedeti preden bi se spustil v takšno zadevo?
koliko je starost še živečih ljudi v nepremičnini, v kakšnem stanju je nepremičnina, koliko je vredna, kje je. A vam je zdaj kliknilo.

P.S.:
Včasih je dobro da se ne vidimo, vsaj videz pove velikokrat več od vsega ostalega. včasih pa beseda pove več kakor vse ostalo.

Pa lep pozdrav.

Pa pojdi, čeprav vidim, da bi hkrati tudi rad svetoval…ali pa so te samo velika usta?

Spoštovani!

Nevem od kot takšna nasršenost, ignoranca vsega kar ti ni po godu.
Poglejmo:
Ponuja se nepremičnina s pogojem preživetja dveh starejših oseb.
Kaj se trenutno zahteva?
700 €/mesečno in skrb za ti dve osebi.
Kako dolgo? Dokler jim bog da življenje.
Kaj dobiš po izdihu njunih duš? Nepremičnino ki je vredna toliko in toliko.
Kako dolgo moraš delat da si lahko zgradiš hišo ki je vredna 160.000 €?
Pri plači ki jo dobiva večina slovencev ( naj mi oprostijo vsi ostali ) 800 € skoraj 17 let. Pri tem izračunu nesmeš nič jest nič pit in nič kupit za obleč, kamoli da bi razmišljal o nakupu avta.
Če vzameš v račun, da pa je vse eno potrebno jesti, piti, se obleči, da greš rat na kak izlet z svojim avtom in da vmes dobiš še dva otroka, kako dolgo boš potem gradil hišo?
Ups, pozabi na vse, vmes si ostal brez službe, zapustila te je žena ti pa moraš plačevati še preživnino za otroke.
Kdo tukaj potrebuje svetovalca?
Oprosti, star sem 50 let. Mene je učilo življenje ki je bilo kruti učitelj.
Sedaj si pomagam z informacijami. Tule imaš eno za razmislek. vse zastonj, ker rad pomagam. Če pa potrebuješ še kakšen nasvet, kar napiši,pri tem pa poskušaj biti bolj prijazen in uvideven. Veš, prijaznost, uvidevnost, nasmeh ali topel stisk roke prinesejo več veselja in sreče v tvoje srce, kakor vsa ignoranca in posmehovanja skupaj.
Z vsem spoštovanjem do ostalih, vam moram napisati dragi firbec, da le prijaznost rodi prijaznost, udarec pa udarec.
Imejte to v mislih drugič ko se spustite v pisanje, pa lep pozdrav in naj se v vaše srce naseli nasmeh, vsem ostalim pa vse lepo.

Saj to se vsi tukaj sprašujemo.

Spoštovani

Klasičnih obratnih hipotek EU še ne pozna. Obstaja le možnost, da se z vrednostjo nepremičnine krije doplačilo ali celotne stroške v Domu za ostarele, kako točno pa poteka postopek, vam bodo povedali na vsakem CSD v Sloveniji.

Obstaja seveda možnost klasičnega hipotekarnega kredita, ki ga najame dedič (oz. lastnik po darilni pogodbi z bivalno pravico), iz katerega se krije obroke in starše za neko obdobje. Riziko je seveda v obdobju trajanja kredita in obdobju življenja staršev.

Načeloma pa se raje izogibajte anonimnim “finančnim svetovalcem”, saj so vmes zelo pogosto amaterji s premalo znanja ali pa celo goljufi.

Zoran Dernovšek

New Report

Close