Obrazložitev
Pozdravljeni! Zanima me, ali moram delati sobote, če delam po štiri ure dnevno? Delam v trgovini. V odločbi mi v uvodu piše, da moram delati 4 ure dnevno, na koncu pa 20 ur tedensko. Sedaj sem v dilemi, ker mi v kadrovski težijo zaradi tega. Delovnik pa imamo 6.ur 40 minut. Sedaj sploh ne vem pri čem sem. Delala sem do sedaj vse sobote, vendar pa ne vem, ali mi bo zzzs tudi te plačalo, ker sem 4 ure v bolniški po operaciji raka na dojki????Malico pa ima samo 15 minut, kajne? Za odgovore se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Glede odmora med delom drži, da je sorazmeren času dela (torej 15 minut). Glede razporeditve delovnega časa pa je odvisno, kakšne omejitve imate v odločbi, v skladu s katero delate po 20 ur na teden. Če v njej ni navedeno, da mora biti teh 20 ur razporejenih samo na 5 dni v tednu, potem je dovoljeno tudi delo ob sobotah. Važno je, da se ne preseže 20 ur skupaj v enem tednu.
Rekla pa bi, da če piše 4 ure dnevno, in jih toliko vsak dan tudi dejansko delate, potem do petka že dosežete kvoto 20 ur in v soboto ne bi smeli več delati.
Lep pozdrav,
Katarina
Pozdravljeni! Zopet vam bom “težila”.Danes je nedelja in sem morala delati inventuro 4 ure. Delala sem tudi včeraj v soboto. Tako, da imam ta teden 28 ur delovnik. Ali je to zakonito??? Res imam 20 urni delovnik….ter polovični delovni čas 4 ure dnevno….Še vedno mi ni jasno….Imam občutek, da me v službi malo…..izkoriščajo…???? Kaj mislite? Sobote imam delovne, ker delam v trgovini…Imela sem IK in sem bila v dveh minutah konec. Rekli so mi za polovični delovni čas in pol penzijon….Kaj to pomeni?? Ali bom potem imela isti delovnik??? Tudi sobote ? Nedelje?
Ali je res, da moram biti seda en dan v tednu frej, ker sem delala v nedeljo??? Kakšen je zakon glede tega???? Hvala za odgovore in LP!
Kot sem vam že napisala, to ni v redu. Delodajalec mora spoštovati omejitve, ki so za vas predvidene v vaši invalidski odločbi in vam ne sme naložiti za več kot 20 ur na teden dela. Če boste delali dlje, kot je predvideno v vaši odločbi, tudi vi kršite svoje obveznosti kot zavarovanka, zato se pred delodajalcem kar sklicujte na to.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.