Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obremenilni test – srce

Obremenilni test – srce

Sem v postopku naročanja na obremenilni test – za srce.
(Ker v zadnjem letu opažam veliko zadihanost pri hoji po stopnicah in navkreber, pa sicer precej hodim – to je moja redna rekreacija. Sem pa tudi v preteklosti opažala, da se bistveno bolj zadiham pri naporu od vrstnikov – recimo pri hoji v hribe, mene je vsak klanec zdelal, drugi ga še čutili niso. Drugih težav zaenkrat nimam, le krvni tlak imam rahlo povišan a še na meji in zaenkrat ga uspem obdržati na tem nivoju (ustrezna prehrana in gibanje))

Zanima me kako to testiranje izgleda? Kako se je treba obleči? Sleči?
Se samo hodi po nekem traku? ali še kaj drugega?
Hvala, če kdo ve kaj več in bo napisal tule.

Koliko si pa stara? A sumijo zožene žile?

ja slečen si zgorag brez, ker si priklopljen hkrati na ekg.
Sicer pa hodiš normalno po traku, sestra potem skozi postopoma veča obremenitev – hitrost in tudi naklon… vseskozi pa moraš hoditi, ne smeš teči.

Toliko se jaz spomnim, ko sem ga opravljala.

Stara sem 42, me je zdravnica poslala na test na mojo pobudo, ker opažam zgornje znake (za moje pojme večja zadihanost kot je normalno). Pa tudi moja mama je umrla pri 70 letih, zaradi popolnih zamašitev srčnih žil, pa ni imela težav s povečanjem holesterola, trigliceridov, ne drugih težav (razen da se je tudi bolj zadihala pri hoji). Dva meseca pred smrtjo je bila na UZ srca, na EKG, pa preiskave niso pokazale posebnih odstopanj, obremenilnega testa pa pri njej niso delali.

Potem le pojdi. Event. manjšo prehodnost žil (od neinvazivnih preiskav) dejansko pokaže le obremenitveni test. Nič, obleči se kot na fitnes, da te obleka ne utesnjuje ko hodiš, oz. če boš na kolesu. Sicer pa ja, če kadiš – nehaj, nadzoruj pritisk in holesterol. Pa srečno!

Kot ti je napisala na traku: hodiš v tistem, v čemer si, slečeš se do spodnje majice, da ti prilepijo kable za EKG, istočasno ti merijo tudi pritisk (na vsake toliko). Se pa lahko pošteno prešvicaš (vsaj jaz sem se).

Ali si si dala že železo pregledat? Zadihana si lahko tudi, če ti manjka železa. Pa naj ti pregledajo tudi zalogo, ne samo Fe pa hemoglobin.

Ful hvala vsem.
Kadim ne, prehranjujem se zdravo (veliko sadja, zelenjave, redko meso in mlečni izdelkim,konzervirana hrana zelo redko) imam pa nekaj povečano telesno težo, pa gensko sem nagnjena k povečanim trigliceridom a jih kontroliram in so v meji normale. Genski test sem naredila zaradi hujšanja – oz. ker ne shujšam kot bi rada, kljub urejeni prehrani in solidnemu gibanju. Kri je na splošno ok, bom pa v kratkem preverila še železo.

Najbolje se je naročiti v Šmarjeških toplicah. Tam je tudi terapija po operacijah srca. Po testu si privošči masažo. Dobre izkušnje.

New Report

Close