Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obresti, banka, plačilo dohodnine, varčevanje

Obresti, banka, plačilo dohodnine, varčevanje

Na banki sem imela depozite, namensko varčevanje in take zadeve – varčevanje za stanovanje. Nekaj 10 tisočakov.
Lani sta se mi iztekla dva dolga depozita (5letna).
In dobim od banke obvestilo, da imam skoraj 5000€ obresti za leto 2017 – to je obvestilo za dohodnino. S strani FURSa pa, da so ugotovili moje dohodke od obresti in da jih moram prijaviti, drugače bodo kazni…

Dejstvo pa je, da sem lani dobila obresti cca. 300€. Res so skupni depoziti v teh letih nanesli 5 jurjev. AMpak izplačevali so mi obresti tako vsako leto nekaj. Ne vse lani. Lani samo dobrih 300€.
Ampak dohodnino moram pa plačati za vse, kar je nad jurja. Se pravi obdavčili mi bodo 4 jurje obresti.

Na banki so pač rekli, da oni niso davčniki, da je to moja stvar in da sem si sama kriva, da je do tega prišlo.

Kaj sploh lahko storim?
Jaz sem mislila, da če se obresti nakažejo vsako leto oz. mesec sproti, da je to to. In sploh nisem bila v skrbeh. Zdaj pa so mi vse obresti za 5 let nazaj sešteli in upoštevali samo za lansko leto?

Je sploh kakšna rešitev? Aja, na banki sem seveda imela svetovalca za varčevanje, varčevalne račune …

Ob sklenitvi kredita bi morala povedati, da naj letno obračunajo, nakažejo in tudi upoštevajo ter poročajo letne obresti (https://zakonodaja.com/zakon/zdoh-2/84-clen-davcna-osnova-v-primeru-dolgorocno-vezanih-denarnih-sredstev-in-dolgorocnega-varcevanja-pri).

In svetovalec bi ti moral tole povedati 🙁

NLB recimo ima obvestilo glede tega na svoji strani https://www.nlb.si/obdavcitev-obresti

Oja, mojga fotra so tudi na banki ob sklenitvi varčevanja tako nategnili.

To pač ni stvar, ki bi jo vsak, četudi izobražen, vedel. Bančniki pa nekateri opozorijo, nekateri ne. Eni pač svoje delo dobro opravljajo, drugi ne.

Nič ne moreš zadeve popraviti. Pojdi pa na banko in zapri pri njih račun, pa seveda povej zakaj.

In seveda povej, za katero banko gre. Pa mogoče bi bil to lahko tudi zanimiv članek za Delo, Finance … Kontaktiraj jih.
Meni je recimo to zelo zanimivo, obvestilo o obrestih sem pa dobivala vsako leto (ko sem imela varčevalni račun).
Svetovalec ima tak naziv z razlogom. Osnovne stvari si itak lahko vsak prebere sam. Zakaj potem dobiva plačo, če je njegovo svetovanje na ravni uslužbenca na okencu, ki ti samo pomoli list papirja v podpis?

Katastrofa to.
Jaz sem bila prepričana, da je vse ok, ker sem sklenila depozit na način, da se obresti sproti nakazujejo.
Preprosto sem mislila, da gre za napako, ko so napisali tak znesek obresti. Če sem jih imela pa le za 300€.
Zdaj pa šok.
Ja, to sem jim že povedala, da bom račun zaprla. Gre pa za Sparkasse. Toliko, da bodo še ostali vedeli koliko zaupat njihovim svetovalcem.

Če prav razumem so oni sicer meni vsako leto oz. mesec sproti nakazovali obresti, ampak na FURS pa niso sporočali podatkov, ampak so šele sedaj sešteli vse obresti za 5 let nazaj (takrat so bile obresti še visoke, ne tako kot danes) in to sporočili na FURS in jaz bom zdaj plačala na polno.

Ja, račun bom pa definitivno zaprla.

Ja, tudi jaz sem vsako leto dobivala vsako leto obvestilo o obrestih. Izpisek za celo leto nazaj.
V bistvu se do sedaj sploh nisem sekirala, ker sem bila prepričana, da je šlo za napako.

Katastrofa ta Sparkasse.
Upam, da me ne bodo obrali še za zaprtje računa in za prenos tega denarja na drugo banko.

Ali je možno, da za preteklih 5 let naredi samoprijavo in da se ji to potem razdeli za nazaj? 😉

Jaz bi rekel da ni preoblema. Če je bil denar od obresti redno letno nakazan na račun in je bil znesek letno manjši od 1000€, ne bi smelo biti nobenega problema. Mislim, da mora FURS obračunavati davke od dejanskega denarnega toka in ne od nekega obvestila, ki je morda celo neustrezno.

Barca, je kakšno možnost, da preveriš, ali je banka naredila vse tako, kakor je treba? Tudi jaz dobivam 20 evrov mesečnih obresti in čez leta bo seveda naneslo.

Na banki so rekli, da FURS obračuna vse za nazaj in da je obvestilo povsem pravo. In da sem si sama kriva, da nisem imela porazdelitve te zadeve. Čeprav jaz sem mislla, da je vse ok, ker sem obresti dobiva mesečno. Nikoli več kot 1000€ na leto.

FURS mi je že poslal dohodnino, položnico. POtem pa še ‘grozilno’ pismo, da nisem prijavila obresti in da moram to storiti v par dneh in seveda napisano kake so kazni, če tega ne storim.

Da ne omenjam tega, da so me par let nazaj na banki povabili na poseben, osebni razgovor s finančnim svetovalcem na temo kako varčevati in kam vlagati. K sreči vsaj to nisem nasedla, da bi vlagala v kake sklade, ki mi jih je predlagal.
Tako, da ne zaupat bančnikom. Njim je samo zato, da oni služijo. Za strankino dobrobit jim ni mar.

jaz vedno sklenem namensko varčevanje le za 1 leto. Ko poteče začnem znova z novo pogodbo in iz računa kamor se prenese privarčevano nato čez mesec prenesem. tako nikoli ni več, kot za neobdavčeno obresti. Žal je tako, da se bančnikom sladko j… za stranke.

Na banki so rekli, da FURS obračuna vse za nazaj in da je obvestilo povsem pravo. In da sem si sama kriva, da nisem imela porazdelitve te zadeve. Čeprav jaz sem mislla, da je vse ok, ker sem obresti dobiva mesečno. Nikoli več kot 1000€ na leto.

FURS mi je že poslal dohodnino, položnico. POtem pa še ‘grozilno’ pismo, da nisem prijavila obresti in da moram to storiti v par dneh in seveda napisano kake so kazni, če tega ne storim.
[/quote]

Zgoraj sem ti prilepila link, kako se to uredi ob sklenitvi depozita. In če urediš, oni vsako leto posebej poročajo FURS-u samo letne obresti in bi tudi za leto 2017 poročali samo letne obresti 2017 in ne obresti za vsa leta.

Če si dobivala letna obvestila o obrestih, mogoče lahko poskusiš na FURS-u, da so te (banka) obveščali letno, pripisovali letno in da se ta znesek obresti nanaša na več let – vendar skoraj ne verjamem, da ti bo uspelo, saj nimaš izjave 🙁

Pred 5 leti so bile velike obresti za dolgoročne depozite, ker varčujem za stanovanje, je bilo to videt, da se fajn splača.
Ker pa sem vedela, da ne smeš imeti več kot 1000€ obresti na leto. Sem pač sklenila tak depozit, da so mesečno nakazovali obresti. Ker sem mislila, da je to to.

Tako so se mi zamerilia, da bi najraje danes zaprla račun. In odnesla s sabo seveda ves denar. Barabe pokvarjene.

To je neumno in ni potrebno. Sploh ker so obresti vedno nižje.
V primeru avtorice in še mnogo drugih bančniki niso delovali v dobro strank, da bi jih opozorili oz.jim svetovali pravi način pripisa obresti. Dejansko pa bi morali kar po defoultu imeti pogodbe v dobro strank, ne pa fursa. Ker banka nima nič od tega.

Kot sem napisala že zgoraj, ob pravilni sklenitvi depozitne pogodbe se lahko uredi, da se obresti izplačujejo/pripisujejo letno in se tudi za dohodnino upoštevajo vsako leto posebej in ne na koncu za vsa leta.

Zgoraj sem ti prilepila link, kako se to uredi ob sklenitvi depozita. In če urediš, oni vsako leto posebej poročajo FURS-u samo letne obresti in bi tudi za leto 2017 poročali samo letne obresti 2017 in ne obresti za vsa leta.

Če si dobivala letna obvestila o obrestih, mogoče lahko poskusiš na FURS-u, da so te (banka) obveščali letno, pripisovali letno in da se ta znesek obresti nanaša na več let – vendar skoraj ne verjamem, da ti bo uspelo, saj nimaš izjave 🙁
[/quote]

Ne, nobene izjave nimam.
Samo dokazila oz. izpiske elektronske banke, kjer se vidi kdaj so bile obresti nakazane.

Barca, je kakšno možnost, da preveriš, ali je banka naredila vse tako, kakor je treba? Tudi jaz dobivam 20 evrov mesečnih obresti in čez leta bo seveda naneslo.
[/quote]

Vprašaš na banko, ali o tvojih obrestih poročajo na FURS vsako leto – če pa imaš izjavo, da naj tako delajo, pa je itak OK.

To je neumno in ni potrebno. Sploh ker so obresti vedno nižje.
V primeru avtorice in še mnogo drugih bančniki niso delovali v dobro strank, da bi jih opozorili oz.jim svetovali pravi način pripisa obresti. Dejansko pa bi morali kar po defoultu imeti pogodbe v dobro strank, ne pa fursa. Ker banka nima nič od tega.
[/quote]

Saj to mi ni jasno. Če te takole nategnejo, banka nima nič od tega.
Pa še račun bom zaprla, zaradi njihovih super nasvetov.
Se samo spomnim vseh sladkosti svetovalca, ki me je hotel prepričat v raznorazne bančne posle. Fuj in fej.

Kaj ti piše pa v pogodbi?

84. člen Zdoh-2 https://zakonodaja.com/zakon/zdoh-2/84-clen-davcna-osnova-v-primeru-dolgorocno-vezanih-denarnih-sredstev-in-dolgorocnega-varcevanja-pri
(davčna osnova v primeru dolgoročno vezanih denarnih sredstev in dolgoročnega varčevanja pri bankah in hranilnicah)
(neuradno prečiščeno besedilo)

(1) Ne glede na 83. člen tega zakona , je davčna osnova od obresti, doseženih v primeru vezanih denarnih sredstev in varčevanja na računu pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji, in pri bankah drugih držav članic EU, z ročnostjo daljšo od enega leta, pri katerem zavezanec ne more razpolagati s privarčevanimi sredstvi pred potekom datuma vezave oziroma poteka varčevanja brez bistvenega zmanjšanja obresti, enaka obrestim, obračunanim za obdobje davčnega leta, če se zavezanec rezident tako odloči in o tem v roku in na predpisan način obvesti banko ali hranilnico in davčni organ.

Sem prebrala že prej tvoj link, hvala :).
Ampak iz tega ni razvidno, da se obresti, ki jih dobivaš 5 let vsak mesec za 5 letni depozit po petih letih preprosto seštejejo in se štejejo v zadnje leto.

Ta člen je napisan zelo zvito in seveda v škodo varčevalcem.
Ti moraš torej vedeti, da obstaja predpisan način, s katerim obvestiš Furs, da se ti obresti obračunavajo letno.
Vedno na ves glas v medijih poudarjajo samo zgornji znesek, ne pa tudi, da moraš obveščati furs: Poslušte vendar, mi smo se pa z banko zmenil, da bodo oni meni vsak mesec nakazval obresti, tko da mi ne poj težit.

Če ima Furs dejansko cajt spremljat take birokratske zaplete (obresti SO bile sproti nakazovane, manjka samo presvetlo obvestilo), potem nima nobenega izgovora, da se ne loti barab. Naj ne jamra, da ima premalo kadra – očitno ga ima mnogo, mnogo preveč, če lahko jaha poštene varčevalce zaradi butaste formalnosti. Se pravi, preden grem v banko, boljš, da ves zakon o dohodnini preučim?
Kr pritisk se mi je dvignil.

saj zato pa sem napisala, da sklenem varčevalno pogodbo le za leto, ker se mi ne da obveščat vsako leto FURS o obrestih in potem pač ni problema. Tisti, ki pišete, da je to neumnost, morda, ampak potem ni problema. Ja so bile obresto včasih večje in se je splačalo, danes skoraj ne, le zato, da se pač vsak mesec nekaj privarčuje, tako, kot avtorica za stanovanje, obnovo ali pa za dodatek k penziji. V banki ti pa itak ne povejo in moraš vse sam.

Ti pa še vedno ne kapiraš, da ti ni treba obveščati fursa, če se to vnese že v osnovno pogodbo na banki. Če bankir naredi kljukico v pravi kvadratek…

New Report

Close