Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute obresti NSVS

obresti NSVS

letos aprila se mi isteče varčevanje NSVS-5 let v stanovanjskem skladu RS.
Zanima me koliko dobim obresti na koncu privarčevanega zneska na
1.872.000. Ne znam izračunati sama, ker se mi zdi zelo zakoplicirano.V bani pa pravijo da nezna in nemore izračunati po programu ki ga imajo.
Ko smo podpisovali te pogodbe v bankah so nam na letakih obljubljali 4,9%
donos in torej na znesek 22.000 sit/mesecno-1 leto, zadnje 28.400/na mesec, 2.168.000.
Prosim če mi to malo razložite. Ali je ta razlika med zneski – torej so to obresti, ali kaj?

hvala.

Hvala za to vprašanje leonarda!

Tako kot vi, veliko Slovencev varčuje v nacionalni stanovanjski shemi. Nekateri so v dilemi kaj narediti s privarčevanim denarjem?

Dejansko privarčevanega denarja za reševanje stanovanjskega problema ni dovolj in bi bilo primerneje, da bi se imenovala »varčevalna shema« in ne »stanovanjska shema«. Zakaj?

Varčevanje ima dve prednosti. Prva prednost je ta, da je varno in drugič je boljše, kot depozitno varčevanje na banki. Z reševanjem stanovanjskega problema pa nima nič skupnega. Pri večini poslovnih bank se dobi ugodnejši kredit in tudi za daljšo dobo (celo do 30 let), kot je pogodbeni na podlagi stanovanjske sheme.

Kaj želite izračunat ni točno razvidno iz vašega vprašanja? Na pogodbi med vami, banko in stanovanjskim skladom so navedeni vsi pogoji. Vsako leto ste dobili obvestilo (poleg tega, da vam je RS nakazala en obrok) tudi o tem za, koliko se dvigne znesek mesečnega varčevanja in ostali novi pogoji. To je potrebno, da se izniči učinek inflacije.

Moram priznati, da konkretne pogodbe nisem prebral, lahko jo pa skenirate z vsakolenimi spremembami in mi jo pošljete po e-mailu, tako vam bom lahko povedal kaj več. Razlika med zneski niso obresti, ampak je indeksacija, da vam ostaja realna vrednost predvidenaga privarčevanega zneska.

Če bi bilo res tako poenostavljeno, kot pravite, da so vam obljubljali 4,9 % obresti, inflacija je pa kot vemo bila kakšno leto 6 %, bi vaš denar realno izgubljal vrednost.

Izračun ni enostaven, ker je potrebno upoštevati inflacijo, ki pa ni bila vsako leto enaka. Če pa želite enostaven izračun pa od izplačila odštejte vsa vplačila.

e-mail: [email protected]

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close