Obrestni pribitek
Pozdravljeni!
Vse je odvisno od bonitete. Če ste zelo bonitetni se da spogajat zelo nizko OM, če imate nizko boniteto, pa kaj dosti zelo težko. Če imate pa zelo slabo boniteto, pa ste lahko srečni, da sploh dobite krdit, ker mora banka zradi vas delat dodatne rezervacije na Banki Slovenije in to jo stane.
Za solidno pravno osebo za kredit 1 mio EUR sem dosegel OM 1,5 + 1mesečni Libor. Za večje kredite (npr. 100 mio EUR) so pribitki pod 1 % in večletni moratoriji za vračilo glavnice.
Za zelo bonitetno fizično osebo sem dosegel 1,75 +Libor in 1,5+Euribor.
Če imate solidno boniteto in ugodno zavarovan kredit je 1,9 + Libor ali Euribor kar običajno.
Moram vas pa opozoriti, da se kredit gleda v kompletu in ni edino merilo za dober kredit obrestna mera.
Lep dan!
Pozdravljeni.
Ob prebiranju odgovora sem mi zastavlja vprašanje, na katerega ne poznam odgovora, kateri so kriteriji na podlagi katerih ima komitent banke določeno boniteto?
Razumljivo, da je višina neto plače zelo pomembna vendar predvidevam, da banke upoštevajo tudi druge kriterije. Katere?
Lep pozdrav.
Konec leta oz. v začetku 2007 nameravam vzeti kredit 100.000€ za stanovanje, za obdobje 10 let, zavarovan s hipoteko, lastna udeležba v vrednosti nepremičnine je okoli 40 % (80.000 €). Moj osebni dohodek znaša okoli 340.000 SIT neto + redni mesečni priliv na transakcijski okoli 75.000 SIT. Partnerjev osebni dohodek je okoli 180.000.
A s podatki, ki sem jih navedel veljam za bonitetno stranko banke.
In še ali nase domače banke (mislim na največjo in njeno članico z gorenjske) s pogajanji pristanejo na toko nizke obresti oz. so jih pripravljene znižat (z namenom da te obdržijo kot komitenta), da bi bile njihove obrestne mere na ravni recimo avstrijskih bank.
Pomembni so vsi tisti podatki, ki vas v očeh banka predstavljajo, kot osebo, z zelo majhnim riziokom.
Poleg plače so promeben kriterij tudi vsi drugi prihodki, če jih mate, pomembna je izobrazba, delovno mesto, varnost zaposlitve (npr. policaji, učitelji… imajo avtomatsko boljšo boniteto). Pomeben je družinski status, kolikšno so skupni prihodki, koliko ljudi preživljate. Koliko imate lastnih sredstev privarčevanih, koliko imate vrednosti v nepremičninah, vrednostnih papirjih, koliko ste zavarovani… Pomemben je namen kredita, lokacija, vrednost kredita v primerjavi z vrednostjo financiranja. Manjši odstotek plače vas obremenijo, bolj ste bonitetni…
Pomembna je zgodovina vašega poslovanja. Če ste veliko v negativnem stanju, manj ste bonitetni, če ste imali kak spor z banko ali zavarovalnico ste zelo rizična oeseba. Veliko kreditov ali trajnikov vam tudi zniža boniteto.
Pomembna je vsaka podrobnost. Če ste lastnih podjatja in prenesete poslovni račun na banko, vam kot fizični osebi lahko ponudijo zelo ugodne pogoje financiranja.
Malo pomislite, kje so vaše prednosti glede varnosti, da bo banka dejansko dobila denar nazaj z obrestmi, ker so pomembne za boniteto.
Višina OD in prenos poslovanja vas in morda še partnerja/ke je najpomembnejša boniteta. Dobre komitente si vsaka banka želi, slabe dobi (pridejo same), kot berač uši.
Ne nazadnje je pomembna vaša sposobnost, da na inteligenten način vašo boniteto predstavite (pravi osebi) na banki, zaželjeno še s kakšno konkurenčno ponudbo.
Lep dan!
Imate zelo solidno boniteto in normalno je, da se banka, da vas pridobi ali obdrži kot komitenta potrudi. Če ni pripravljena ponuditi dovolj konkurenčnih pogojev, je normalno, da oditete h konkurenci. Kredit najamete tam, kjer vam ponudijo nižje obresti. Trg je trg.
Lp
Kljub temu, da sva bila dobra stranka za banko, to so tudi sami dejali, da jim je žal, da bodo izgubili takšno stranko, nama kredita po tako ugodni obrestni meri, niso ponudili na najini banki. Kredit sva vzela pri drugi banki in prestavila račun.
Za nekoga, ki je zame pomemben, se jaz pač malo bolj potrudim.
Dokler imajo še vedno dovolj strank, bo stanje takšno,…ko pa se bo malo spremenilo,…
Modra odločitev. Saj se nismo poročili z banko, da moramo ravno njej plačevati njene drage in nekonkurenčne storitve.
Danes veliko ljudi plačuje tako visoke obresti za kredit, ki so ga najeli pred par leti, da mene kar strese, ko vidim. Vsi imamo možnost, da zaprosimo , da nam OM prilagodijo trenutnemo stanju na trgu. Če ne odobrijo je smotrno rafinancirati kredit s cenejšim, ker lahko veliko privarčujemo.
Lp,