Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obvestilo o neporabljenem dopustu iz leta 2021

Obvestilo o neporabljenem dopustu iz leta 2021

Danes sva imele krach s kadrovnico. Odločne o novem dopustu smo dobili, nismo pa do danes dobili nobenega obvestila o neizrabljenem dopustu iz leta 2021.

Ko sem se šla pozanimat, koliko dni še imam starega dopusta, me je kadrovnica nagnala iz pisarne, češ, da si moram to sama vodit in sama vedet.

30.6.22 seveda veselo izbriše star dopust.

A je zakonsko določeno, da mora dat ven obvestilo o starem dopustu?

Mi lahko prosim pomagate, kje to najdem.

Hvala!

Odgovor na objavo uporabnika
kko je s tem, 16.05.2022 ob 11:10

Danes sva imele krach s kadrovnico. Odločne o novem dopustu smo dobili, nismo pa do danes dobili nobenega obvestila o neizrabljenem dopustu iz leta 2021.

Ko sem se šla pozanimat, koliko dni še imam starega dopusta, me je kadrovnica nagnala iz pisarne, češ, da si moram to sama vodit in sama vedet.

30.6.22 seveda veselo izbriše star dopust.

A je zakonsko določeno, da mora dat ven obvestilo o starem dopustu?

Mi lahko prosim pomagate, kje to najdem.

Hvala!

Svoje evidence moraš pa vendar sam-a vodit, za svojo vednost, zakaj bi to počel nekdo drug mamesto tebe?

Kadrovska služba seveda evidentira porabo.

V normalnih odnosih lahko seveda kadarkoli naredi izpis neporabljenega dopusta, ni pa to obveza, da na vsak “žvižg” delavca skoči in pojasnjuje.

Zakonsko določeno je, da mora delodajalec najkasneje do 31.3. izdati odločbo o dodeljenem letnem dopustu za tekoče leto.

In nič več.

Evidenco o tem, koliko si ga porabila in koliko ga še imaš, si moraš voditi sama. V kolikor pozabiš, ti to seveda lahko pove kadrovska služba, je pa to zgolj in le njihova dobra volja oz. je ponavadi tako, da kakor nastopiš, tak odziv dobiš.

Brihh, 16.05.2022 ob 11:16

Svoje evidence moraš pa vendar sam-a vodit, za svojo vednost, zakaj bi to počel nekdo drug mamesto tebe?

Kadrovska služba seveda evidentira porabo.

V normalnih odnosih lahko seveda kadarkoli naredi izpis neporabljenega dopusta, ni pa to obveza, da na vsak “žvižg” delavca skoči in pojasnjuje.

Pri nas jaz delam odločbe za dopuste, vodim evidence  in tisti, ki me prijazno povprašajo, jim vedno pogledam, kako je stanje z njihovimi dopusti.

Nisem pa seveda tega dolžna, kot tudi nisem dolžna (pa to naredim) na odločbo za dopust dopisati tudi to, koliko so še imeli starega dopusta on začetku leta in do kdaj ga še lahko koristijo (ker tudi ni nujno, da se jim 30.6.izteče ta pravica).

A kot pravim, evidenco si si dolžna voditi sama in ne, noben predpis ne določa, da bi ti moral kdo dati še obvestilo o neizrabljenem dopustu prejšnjega leta.

Še več, ZDR govori o tem, da se dopust v naslednje leto prenaša le izjemoma, načeloma pa se koristi v tekočem letu.

nikjer ne piše, da bi ti kdo moral dat na vpogled to, koliko dopusta si že koristila.

ali to, koliko dopusta se ti briše.

zadevo reši s tvojim šefom, ki naj od kadrovnice zahteva, koliko starega dopusta še imaš.

načeloma morajo firme na 31.12. vračunat star dopust v stroške, tako, da točno vejo, koliko dni si prenesla v novo leto.

če tam še nisi dolgo zaposlena, zberi skupaj plačilne liste in odločbe za dopust in si sama izračunaj, koliko ga še imaš.

če si zaposlena že dolgo in do zdaj nisi imela evidence o tem, kako koristiš dopust, je to malce težje.

je pa tak odnos kadrovnice vsekakor težko dopusten. boš koristila dopust, potem pa ti bo avgusta javila, da ga nimaš več za to leto ali kako?

A pa ti ga lahko potem kar izbriše 30.6. ali te morajo pred tem pozvat, da ga pokoristiš?

kako je s tem, 16.05.2022 ob 12:00

A pa ti ga lahko potem kar izbriše 30.6. ali te morajo pred tem pozvat, da ga pokoristiš?

nič te ne rabijo pozivat in nič ti ne rabijo pošiljat.

Pri nas v službi smo imeli na plačilni listi napisano koliko dni dopusta še imaš- tako starega kot novega.

Stanje dopusta in delovnih ur ti mora zagotoviti nekdo, ki v podjetju vodi evidenco delovnega časa pred oddajo podatkov v obračun plač. Ne vem v kakšni firmi delaš in ali je dovolj velika, da se elektronsko evidentiraš s kartico oz. kakorkoli.

Napiši obrazec za lanski dopust za tri tedne. Bodo ti takrat povedali, za koliko dni moraš dat novega.

Meni je sicer lahko govoriti, na plačilni listi imam do minute natančno evidenco.

Ko sem sama delala v kadrih, sem evidence vpisovala na mesečni urni listi, pa me nihče ni prosil, danes je vse v sistemu za registracijo.

New Report

Close