Obvezno zavarovanje po zakoncu ne obstaja več!!!
Kot je odločila trenutna vlada, mora z letošnjim letom vsak odrasel plačevati 35e za obvezno zavarovanje, kar nam trgajo od plače.
Kaj pa nezaposleni zakonci? Do sedaj so bili obvezno zavarovani po zaposlenem partnerju. Zakaj so razveljavili tudi to?
Mnenja sem, da bi moralo obvezno zavarovanje brezposelne osebe po zaposlenem partnerju ostati!
Od kje naj dobijo 35e mesečno???
Požeruhi, 24.01.2024 ob 09:30
Kot je odločila trenutna vlada, mora z letošnjim letom vsak odrasel plačevati 35e za obvezno zavarovanje, kar nam trgajo od plače.
Kaj pa nezaposleni zakonci? Do sedaj so bili obvezno zavarovani po zaposlenem partnerju. Zakaj so razveljavili tudi to?
Mnenja sem, da bi moralo obvezno zavarovanje brezposelne osebe po zaposlenem partnerju ostati!
Od kje naj dobijo 35e mesečno???
Spet en sdsovec stresa laži. Vse je isto, kot prej. Teh 35 evrov je zakonec plačeval različnim zavarovalnicam, zdaj jih bo pa ZZZS-ju.
Kako potem, 24.01.2024 ob 10:05
Torej, če imaš družinskega člana, ki mu je potekel status študenta, ni se zaposlil, ker si je vzel leto prosto.
Torej starši plačamo zanj? Ni problem, samo zanima me, kako to urediti.
Hvala.
Kakšen status pa ima nekdo ki mu poteče status študenta? Točno to! Poišči ali še bolje naj ta ki je doštudiral in se odločil da bo eno leto luftal razišče kako naprej. https://zavezanec.zzzs.si/prispevki-za-obvezno-zdravstveno-zavarovanje/obvezni-zdravstveni-prispevek/
To piše na strani zzzs. Obvezni zdravstveni prispevek se imenuje to, kar je bilo prej dopolnilno zavarovanje.
Za obvezno zavarovanje pa mislim, da se nič ne spreminja.
Vprašanje: Kako bo v prihodnje z obveznostjo in plačevanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v primeru partnerja, ki je brez prihodkov in ni prijavljen na zavodu in ne prejema nadomestila ter je zato zavarovan po meni kot družinski član – zakonec?
Odgovor: Obvezni zdravstveni prispevek (OZP) bodo morale od 1. 1. 2024 plačevati tudi osebe, ki so v obvezno zdravstveno zavarovanje vključene kot družinski člani – zakonci (že sedaj so navadno te osebe imele za kritje razlike do polne zdravstvene storitve sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnici, ponudnici te vrste zavarovanja).
Za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja jim bo ZZZS posredoval plačilni nalog (UPN). Bo pa ZZZS v začetku januarja 2024 vse, ki izpolnjujejo pogoje za plačilo OZP, pred obračunavanjem le-tega, predhodno ustrezno obvestil.
ne laži, 24.01.2024 ob 09:34
Spet en sdsovec stresa laži. Vse je isto, kot prej. Teh 35 evrov je zakonec plačeval različnim zavarovalnicam, zdaj jih bo pa ZZZS-ju.
Ni enako! To so odtegnili takoj možu, partnerju od plače ali pokojnine.
Zdaj mora brezposelni partner plačevati zase sam.
Nelogično in grdo brezobzirno.
Nič se niso pripravili, nič niso razmišljali.
Moralo bi tako ostati, ne pa da vse spremenijo.
In to na slabše, da otežujejo življenje ljudem!
do sem so speljali, 24.01.2024 ob 13:36
Ni enako! To so odtegnili takoj možu, partnerju od plače ali pokojnine.
Zdaj mora brezposelni partner plačevati zase sam.
Nelogično in grdo brezobzirno.
Nič se niso pripravili, nič niso razmišljali.
Moralo bi tako ostati, ne pa da vse spremenijo.
In to na slabše, da otežujejo življenje ljudem!
To je najbrž napaka, pozanimaj se na zzzs ali morda pri ministrstvu za zdravje? Ker v tem primeru vpliva tudi na dohodnino, če tega zneska ne odvedejo pri viru.
Še to:
Vprašanje: Ali se bo obvezni zdravstveni prispevek plačeval od plače? Od katerega dela plače?
Odgovor: Obvezni zdravstveni prispevek so dolžni od dohodka zavarovane osebe odtegniti izplačevalci dohodkov (npr. delodajalec za zaposlene, ZPIZ za upokojence). Odtegljaj tega prispevka bo za delavce izveden na način, kot se izvajajo odtegljaji za druge prispevke, ki bremenijo zavarovanca, to je od plače bruto I.
Anonimno 9956, 24.01.2024 ob 13:47
To je najbrž napaka, pozanimaj se na zzzs ali morda pri ministrstvu za zdravje? Ker v tem primeru vpliva tudi na dohodnino, če tega zneska ne odvedejo pri viru.
Tudi zame so dodatno zavarovanje odtegnili prej naravnost od moževe pokojnine.
Zdaj so mi pisali, da bom morala plačevati sama.
zakaj?
Zakaj ne more zzzs posredovati naloga za plačilo spizu, kot ga je prej Vzajemna ali ostale zavarovalnice?
Kaj se gredo? Gre za lenobo ali nepremišljenost?
tudi meni so, 24.01.2024 ob 13:54
Tudi zame so dodatno zavarovanje odtegnili prej naravnost od moževe pokojnine.
Zdaj so mi pisali, da bom morala plačevati sama.
zakaj?
Zakaj ne more zzzs posredovati naloga za plačilo spizu, kot ga je prej Vzajemna ali ostale zavarovalnice?
Kaj se gredo? Gre za lenobo ali nepremišljenost?
ENako moja tašča. Ona niti trr nima. Nikoli ni bila zaposlena.
Zdaj je tudi tast brez avta, interneta seveda ne uporabljata. Trenutno ni še nič plačala.
To pomeni, da ni več zavarovana?