Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obvezno zdr. zavarovanje

Obvezno zdr. zavarovanje

Hej!

Mi kdo lahko svetuje, kako naj uredim zdravstveno zavarovanje, če nisem zaposlena, nisem na zavodu, delam pa po podjemni pogodbi in torej imam neke prihodke.
Pred tem sem bila zavarovana po možu, in na zavodu in brez prihodkov.

Danes ni uradnih ur, in nihče nič ne ve. 🙂

Hvala!

Ja plačuješ si ga sama?

od 1 januarja 2012 si moraš zavarovanje uredit za centru za socialno delo.
lahko greš tja osebno ali pošlješ vlogo po pošti.

Pojdi jutri na območno enoto ZZZS, razloži situacijo, izpolnila boš obrazec in to je to. Pa seveda prejemala položnico. Edino to ne vem, na podlagi česa ti bodo zaračunali zavarovalno osnovo, npr. pri samozaposlenih je osnova bruto za PIZ.

To večja za brezposelne osebe, ker to se je prej na občini urejalo. Avtorico teme pa zanima kako je s tem, ker je “zaposlena” preko podjemne pogodbe.

To večja za brezposelne osebe, ker to se je prej na občini urejalo. Avtorico teme pa zanima kako je s tem, ker je “zaposlena” preko podjemne pogodbe.[/quote]
kolikor sem jaz razumela je nezaposlena.:)

To večja za brezposelne osebe, ker to se je prej na občini urejalo. Avtorico teme pa zanima kako je s tem, ker je “zaposlena” preko podjemne pogodbe.[/quote]
kolikor sem jaz razumela je nezaposlena.:)[/quote]

Ali ni tako, da moraš biti prijavljen na zavodu za zaposlovanje, da lahko uveljaviš pravico do plačila obveznega zdr. zavarovanja? Ona pa ni in še dela preko podjemne pogodbe.

Da ne širim krive vere, sem preverila in vidim, da ni nujno, da moraš bit na zavodu prijavljen, le noebnih dohodkov ne smeš prejemat, potem si lahko zavarovan “preko občine”:

http://www.mojazaposlitev.si/kariera/zdravstveno-zavarovanje-v-casu-brezposelnosti/

Da ne širim krive vere, sem preverila in vidim, da ni nujno, da moraš bit na zavodu prijavljen, le noebnih dohodkov ne smeš prejemat, potem si lahko zavarovan “preko občine”:

http://www.mojazaposlitev.si/kariera/zdravstveno-zavarovanje-v-casu-brezposelnosti/%5B/quote%5D

Pa nikogar ne smeš imeti, ki te dolžan preživljati. Recimo, če je poročena že odpade, ker jo je dolžan preživljati mož v kolikor je zaposlen in ima prihodke.

pa jaz sem poročena, ampak če se hočem prek moža zavarovat, ne smem imeti dohodkov. podjemna pogodba so dohodki, ni pa delovno razmerje.

Ja seveda:

Če imaš prihodke pa nisi v delovnem razmerju, potem se moraš zavarovati kot samoplačnik za prispevke.

Če ne bi imela nobenih prihodkov pa bi imela moža s prihodki, potem bi se morala zavarovati po njemu, ker te je on dolžan preživljati.

Če ne bi imela ne prihodkov ne moža potem bi se lahko zavarovala preko občine.

Simpl k pasulj.

Pojdi na svojo enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje, kjer boš uredila samoplačniško OZZ. Potem ti bodo mesečno pošiljali položnico, ki bi morala biti 14,17 EUR, rok plačila je 15. v mesecu.

Mislim, da se pri podjemni ne šteje druga osnova za zavarovanje, sicer bodo pa tam največ vedeli. To zavarovanje sicer velja takoj ali od naslednjega dne dalje.

New Report

Close