Obveznosti poroka
Sestra me je prosila, ce bi ji sla za poroka pri najemu stanovanjskega kredita.
Kredit bi bil v visini 15MSit z odplacilno dobo 15 let.
Sama imam reden dohodek cca 450.000 SIT.
-Ker bi ji rada ustregla me zanima na kaj moram biti pri tem pozorna?
– Imam druzino, nisem pa lastnica nobene nepremicnine (je moz).
Zanima me, ce kot porok ne bi bila sposobna odplacevati morebitnih obveznosti, ali se obveznosti prenesejo na mojega moza?
– Ali v obdobju porostva sploh lahko zaprosim za svoj kredit in do kaksne vrednosti?
Za odgovore se ze vnaprej zahvaljujem.
Pozdravljeni!
Poroštvo je delikatna zadeva in ni vsako poroštvo enako. Definirano v pogodbi, ki jo podpišete in vam svetujem, da si natančno preberete. Modro je tudi dobiti mnenje pravnika. Če ni vse opredeljeno v pogodbi naj vam na banki dajo dokument, kjer je razvidno, kaj izhaja iz poroštvenega razmerja.
Če poleg poroštva podpišete tudi izstopno izjavo, vam v primeru, da kreditojemalec ne plačuje obroka, trgajo od plače. Če ne podpišete je v primeru neplačevanja postopek malo daljši. Vašemu možu ne morejo trgati od plače, ker ni porok in ni nič podpisal.
Pri najbolj črnem scenariju, če imate karkoli v lasti, se lahko banka po sodni poti vsede na to. Če pride do rubeža, vam rubijo kjer živite, kljub temu da niste lastnica.
Glede možnosti kredita je odvisno od poroštva. Ni nujno, da ste kreditno nebonitetni. Če je klasično poroštvo se boniteta smatra enako, kot da ste kreditojemalka vi in lahko dobite kredit samo za razliko neto OD (višina poroštva in vaša boniteta). Nemalokrat se zgodi, da so poroki tudi po 15 let kreditno nebonitetni.
Pozanimajte se, kdaj lahko prenehate biti porok. Če ste porok zato, ker sestri manjka lastna udeležba se lahko po nekaj letih poroštvo umakne.
Lep dan!