OCD
Kako se ozdravit tega? Imam navado, da 100x preverim vse stvari preden grem iz hise. Ponavadi potem vedno zamudim kamorkoli sem namenjena, tud v sluzbo. Ponavadi tudi slikam vse. Pa se zmeraj nisem 100%.
Pa tud motnjo na cistoco imam. Vse moram biti cisto maksimalno. Ce ni tipi topi, ne funkcioniram.
To mi jemlje cas in voljo.
Se kdo taksen? Je kdo prenehal s tem?
Samokontrola, drugače pač ne gre. Jaz sem eno po eno OCD navado odpravljala kar nekaj časa, npr. to, da morajo biti vse šalčke enake in parne, vse v kuhinji na svojem mestu, vrata preverila 3x, ali so zaklenjena, isto glede čistoče in npr. razporeditve glede hrane na krožniku.
Potem sem prisilno kupila različne šalice. Živciralo me je najbrž pol leta, preden sem se navadila, 100x sem si rekla, da je to OK. Potem hrana na krožniku, prisilno sem dovolila ljudem, da so mi hrano oni dali na krožnik, čeprav mi je paralo živce. Potem sem to kdaj naredila tudi sama, pomešala svoj “vrstni red”. Ampak traja 🙂
Sicer pa poznam dva, tri primere, ko se je OCD čisto umiril, ko so dobile otroka, potem te stvari težko še tako kontroliraš in druge postanejo bolj pomembne 🙂
Glej prah, miri glavo, počitnice rezerveraj v kempu in ves cajt miri samo sebe. Jaz se potem nekako navadim, da ne gledam.
Nimam pa dosti tikov, kot imaš ti. Bolj za vrata, najdi rutino, npr. Štedilnik, hladilnik, luč, vhodna vrata, pošta in vsak dan v isti red. Ko prideš do pošte in greš, si ponavljaš saj sem naredila, ker sem pogledala pošto. Pa še vseeno se mi kdaj zgodi, da rabim preveriti, je pa veliko bolje.