Oce umrl za posledicami covida
Moj oče je v mesecu maju 2020 na infekcijski kliniki v LJ, umrl za posledicami covida 19. (eden od prvih, ki je umrl za posledicami covida…)
Bil skoraj dva meseca hospitaliziran, nato umrl…Obiskov ni bilo, nismo se smeli poslovili…..na zacetku pogovori z njem po telefonu, potem so ga dali v umetno komo, nikoli več se ni oglasil…. Zelo hudo je se danes…
Še kdo tukaj, ki je izgubil bližnjega za posledicami covida?
Moje sožalje. Verjamem, da boli. Predlagam ti, da doma v miru prižge š svečko in očetu napišeš pismo, v katerega izliješ vsa svoja občutja, vse neizrečeno. Vzemi si čas, tudi ponovi, če čutiš, da je treba. Potem bodi nekaj časa pozorna na sanje ali kakšne druge namige. Olajšanje bo prišlo in v sebi boš čutila, kdaj bo to. Če se boš spomnila, napiši sem gor, kako bo. Pomaga tudi, če moliš zanj, pa sploh ni nujno, da gre za pravo molitev, niti ni važno, če si verna. Šteje misel, energija.
Moji prijateljici enako niso omogočili, da bi še zadnjič videla mamo – v DSO. Ni imela covida, a vseeno ni smela na obisk, so rekli, da bodo poklicali, ko bo res hudo, pa so bili prepozni. Ja, to boli, vzamejo ti tisto osnovno človeško notranjo potrebo, da bi se poslovil, pa ni važno, kolikokrat si bil skupaj prej in kakšne spomine imaš, slovo je nekaj elementarnega, je del življenja, želiš si biti tam tudi, ko se sklene ta krog, ne samo takrat, ko je luštno.
Še vedno pravim, da je po svoje kar sreča, ker je moj oče umrl na začetku leta, torej pred vso to norijo zaradi covida. Sicer je bila takrat gripa in obiski omejeni, a ko je postalo jasno, da se ne bo pobral in je vprašanje dveh, treh dni, pa bo umrl, smo lahko neomejeno ob vseh urah bili ob njem na intenzivni negi. Ni se zavedal, a mislim, da je vmes imel sekunde, ko nas je videl.
Tisti dan, ko je umrl, smo bili vsi na obisku, kot bi čakal, da se bomo res prišli vsi poslovit, in nato se je končno odrešil.
Lahko smo imeli normalen pogreb in normalno izrekali sožalje.
Decembra je umrla teta, pa ne od covida, ampak ti povem, da je tak pogreb sol na rano. Čakali skoraj dva tedna, ni ne kropljenja, ne žalne knjige, zbralo se nas je pet – ker je bila že stara, skoraj ni več živih sorodnikov in prijateljev, imela je enega otroka, mož tudi že pokojni. Pa še tak turoben dan je bil, počutila sem se, kot bi jo pokopavali v času kuge.
Nič ne moreš, razen da žaluješ še za tem. Izguba staršev boli, boli pa tudi to, da enostavno povozijo tvojo človeško pravico do slovesa. Na srečo se tvoj oče vsega tega ni zavedal, naj te to vsaj malček tolaži. Ni vedel niti, da vas ne bo več videl, niti da bo umrl …
Meni se zdi grozljivo, kako so nas v imenu covida razčlovečili. Grozljivo. Sožalje. Noro, da zaradi ene bolezni človeku odvzamejo osnovno dostojanstvo in ga oropajo človeških stikov. Kar delajo, je zame zločin proti človeštvu. Obstaja vsa zaščitna oprema, da bi svojci obolele lahko obiskovali. Ampak ne. Človek še blizu ne pride. Še na telefon nikogar ne dobi. Pa so bolnišnice z izjemo covid oddelkov napol prazne. Upam, da bo kdo kdaj odgovarjal za to.
Kje je pa tvoje premoženje? Zakaj pa ti ne razdajaš svojega denarja? Pra.sec, leni brezposelen doma sediš pa živiš na račun drugih in boš zdej moraliziral kaj ima kdo. Goni se u 3PM gamad smrdljiva.
[/quote]
Le zakaj ne?ker se ne kitim z lazni empatijo kot ta zlagana druzba,zato butara…. v enem.lrtu bi samo zsradi lakote umrlo 5 mil otrok…za vec kot 5 milj smrti je vzadnjem dedetletju kriva evrope in zda..govor je o siriji iraku iranu libiji itd ko so netili vojne…tok o vasi usrani.empatiji do socloveka…zlagana druzba, morala in empatija
…zgolj fejstva ti usranec ne moraliziranje
Le zakaj ne?ker se ne kitim z lazni empatijo kot ta zlagana druzba,zato butara…. v enem.lrtu bi samo zsradi lakote umrlo 5 mil otrok…za vec kot 5 milj smrti je vzadnjem dedetletju kriva evrope in zda..govor je o siriji iraku iranu libiji itd ko so netili vojne…tok o vasi usrani.empatiji do socloveka…zlagana druzba, morala in empatija
…zgolj fejstva ti usranec ne moraliziranje
[/quote]
bodi koristen pa pejt v sirijo otroke reševat, ne pa da po bitnjah bos hodiš in se ozemljuješ, be.dak zarukan
Moje sožalje. Podoben primer smo imeli lani, ko je čez noč umrl oče. Potrdili so nam na obdukciji, da ni imel covida. Vendar je bil vseeno hud šok od katerega se še nismo in se ne bomo pobrali popolnoma nikoli. Žalost bo ostala, živeti moramo naprej. Vem, da vam je zelo težko in vas popolnoma razumem. Poskusite vsaj malo preusmeriti misli na pozitivne stvari ki vem, da jih sedaj težko najdete. Samo vztrajajte pa boste videli, da bo bolje. Čas celi rane. Pogovarjajte se z vami ljubljeno osebo, zaupajte ji svoje občutke in žalost, zamotite se z delom ki vas veseli.
Želim vam, da kolikor se da, mirno prebolite svojo ljubljeno pokojno osebo. Zavedajte se, da je samo telo preminilo, duša pa je ostala in vas od nekod spremlja in varuje.
Bodite močni!
Mene je pa strah ljudi, ki so postali (ali pa “so se odprli”) in so takšni kot je zgoraj omenjeni “Julij Cezar”. Ogromno jih je, kot bi živ hudič na zemljo prišel v zadnjem letu in začel ljudi spreobračat.
Neverjetna človeška narava se je pokazala navzven, nikoli si ne bi mislil. Kaj bo iz tegale sledilo bo zanimivo, pa politika nima veze ampak razklan narod.
Danes grem s kolesom po asfaltni cesti, prehiti me avto in vklopi sredstvo za čiščenje stekel na polno..upam da se je dobro počutil no..
Nima veze, pozna ura….
Moje globoko sožalje avtorici. Jaz sem izgubil dedka oktobra, sicer je bil rak ampak smo ga zelo omejeno pokopali, pa še so bile težave z Covid okužbami udeleženih na pogrebu.
Lp
Umrla je konec leta. V bolnici. Svojci niso smeli na obisk hodit, čeprav ni ležala na Kovid oddelku in ni zbolela za kovidom. Vzrok smrti NEZNAN. Pet opcij so ponudili svojcem. Wtf?
Na zato so čakali dva tedna, doplačati 40 EUR, da je bila kao hitreje na vrsti. Ko jih vprašaš za mnenje rečejo, da so jo v bolnici ubili. Ker če tam ne vejo razloga zakaj nekdo umre, kje bodo potem to vedeli?