Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Očetovski dopust

Očetovski dopust

http://24ur.com/naslovnica/slovenija/20050103_2050692.php?Nt5=11

A mogoče kdo ve ali ta nov očetovski dopust velja samo za otroke, ki so rojeni od danes naprej ali to velja tudi za vse očete, ki imajo otroke stare do osem let? Po pravni logiki bi moralo veljati slednje, saj če je zakon bolj ugoden za državljana potem velja tudi za nazaj.

Ta dopust velja samo za očete otrok, ki so rojeni od 1.1.2005 naprej.

Tako je.

Prebral sem Zakon in v njem nikjer ne piše, da to velja za otroke rojene po kakšnem datumu. Sploh ni omenjen noben datum rojstva otroka po katerem bi to začelo veljati.

Tudi če ne piše tako v zakonu, takšno je tolmačenje zakona, žal… Tudi jaz sem mislila, da je drugače, pa so mi to obrazložili na CSD-ju.

Tolmači si tako: očetom otrok, ki so rojeni po 1.1.2005 pripada 15 dni plačanega očetovskega dopusta (ki jih moraš izrabiti v prvih 105. dneh porodniškega dopusta) IN 75 dni… Torej, če je otrok rojen pred 1.1.2005, ti NE pripada 75 dni…, ker NE MOREŠ uveljavljat 15 dni plačanega očetovskega dopusta. Komplicirano, ampak žal resnično. Če imaš otroka rojenega lani, ti pripada poleg 15 dni očetovskega dopusta (ki si jih najbrž porabil) tudi 45 dni do otrokovega 8. leta.

Pravico do porodniškega dopusta, očetovskega dopusta in porodniškega ter očetovskega nadomestila se uveljavlja 60 dni pred predvidenim datumom poroda na podlagi potrdila ginekologa. Glede na to, ne mores dati vloge za ta dopust in nadomestilo, ko je otrok star ze npr. 5 let (ce pretiravam).

Aha, pa v enem pravilniku sem nasla se tole:

Pravico do očetovskega dopusta oče uveljavlja na obrazcu S-1/2 – vloga za uveljavitev pravice do očetovskega dopusta 60 dni pred predvidenim datumom poroda matere, lahko pa 30 dni pred predvidenim datumom nastopa očetovskega dopusta.

Pravico do 15 dni očetovskega dopusta, za katero ima oče pravico do očetovskega nadomestila, mora oče izkoristiti v času od rojstva otroka do izteka porodniškega dopusta matere.

Ce se je komu otrok rodil proti koncu decembra, pa se ni dal vlogo za ocetovski dopust, ze lahko dobi dopust po novem, za ostale pa ta moznost odpade.

Hja, moja frajla se je rodila 10.11.2003. Vlogo za očetovski dopust smo oddali v januarju 2004, ko je že veljalo 45 dni očetovskega dopusta, tako da ima mož, kljub temu, da je hčerka rojena v letu 2003, 45 dni očetovskega dopusta. Se je ena kadrovnica delala pametno in je zatrjevala, da ima pravico samo do 15 dni, vendar pa je odnehala, ko je videla odločbo centra za socialno delo.

Lp

Tarin

ali to pomeni, da če ne izrabiš tistih 14 dni v 105 dnet ti tudi nadaljnih 75 dni ne pripada?

New Report

Close