Očka
Prosim za majhne(a zame zelo pomembne) nasvete!
Z bivšim partnerjem sva določila obiske 3 krat na teden po dve uri, tretji obisk traja v petek ali soboto 4 ure.Je to veliko,ker meni se zdi preveč, glede na to da si otroka ni želel, me je že v nosečnosti pustil, vrgel iz avta, in spet prišel nazaj.In nato se je to stopnjevalo.Da je odhajal in prišel nazaj, videl otrok apozno zvečer ko je že spal, ali pa kakšen dan sploh ne. Ampak dobre recimo da si vsak zasluži še eno šanso, ampak kaj če ni nič drugače. Tepe me ne in alkohola tudi ni ampak mu je pa vseeno, tudi zaradi zdravstvenih težav otroka naj bi trpela njegova služba, čeprav meni tudi doma pomagajo, tudi kolegice me vozijo k zdravniku. Povejte mi če jaz skrajšam stike med malčkom in očetom, me lahko le toži če jih želi povečat? Kako je s preživnino? Ker naj bi mi jo plačeval, zdaj pa trdi da če je otroku kupoval oblačila mi denarja ni treba nakazat? Kako naj jaz to v dohodnini prikažen in pri vpisu otroka v vrtec čez kakšno leto?Ali se to dogovori na socialni, tudi datum, ker ostalo naj bi bilo dogovorjeno, pa to ni tako?Ali lahko dosežem da otrok v času bolezni ko je na antibiotikih ali v bolnici, in nato ne sme ven, nima stika z očetom? Ker do sedaj so bili stiki pri meni doma, pa imam jaz tega dovolj ker mi grozi da če bom še rekla za preživnino me bo udaril,itd. Tudi drugače se mi okolje pri njemu ne zdi primerno za otroka, najpomembnejše pa je da ga otrok ni navajen.Saj tudi zdaj ko sva bila v nekako kulturnih celo prijateljskih odnosih ni prihajal k meni obiskovat otroka ob urah, ampak je prihajal kasneje, odšel prej.Jaz sem njegovemu delu prilagajala obiske.Govori mi da sem slaba mama, čeprav se res trudim, in vem da ni tako. Da sem nesposobna ker kot študentka nisem redno zaposlena, kot on. Ampak jaz tega tudi nočem še, ker sem rada z otrokom, bom že nekako.
Prosim kakšno informacijo.
Lahko ti odgovorim samo na vprašanje glede kupovanja oblačil in nakazovanja preživnine. Meni so na CSD rekli, da to nima nobene veze. Midva sva bila dogovorjena (mogoče sem naivna, ampak bivšemu zaupam, da me ne bi zaj***), da bo plačeval malo manj preživnine in da bo prispeval za obleke, pa kasneje za šolo itd. Pa na CSD niso hoteli nič slišat o tem. Tako da sva potem morala tudi uradno podpisat tako, da je preživnina višja, za obleke so pa rekli, da je to najina stvar, kako se zmeniva.
Upam, da se vama bo uspelo dogovorit. Srečno!
Pa pojdimo lepo po vrsti:
– obiski : mi imamo 1x na teden popoldne,1x na teden cel dan; tudi tvoj dogovor je O.K., očka naj se drži točno določenih dnevov, tako da bo otrok vedel, kdaj je z njim in da si boš ti lažje planirala življenje
– preživnina : na Centru sta določila neko cifro, ki jo mora poravnat do določenega dne v mesecu; če ti daje na roko, zahtevaj njegov podpis, da boš lahko kasneje dokazovala ali ti je dal ali ne; če otroku kupuje oblačila, je to njgeova dobra volja, preživnino moraš vseeno dobit
– bolezni : če je otrok bolan, lahko obisk po dogovoru prestaviš na kakšen drug dan
Koliko pa je otroček star?
Če te še kaj zanima, kar vprašaj .
Glede na vse tole: nujno na CSD-ju vse določit. Zdaj praviš, da sta se dogovorila za obiske, po drugi strani pa tožiš, da se ti jih zdi preveč. Imam občutek, da se ga bojiš in da si zato pristala na tisto, kar ti je on predlagal. Daj, vzemi se k sebi. Zavedaj se, da ti nič ne more, ti si tista, ki imaš v rokah škarje.
Ne pusti, da te izsiljuje, nikakor. Če se bojiš njegovih groženj, povabi k sebi kakšnega dobrega prijatelja ali sorodnika, bratranca, in potem v njegovi prisotnosti povej, kar mu imaš za povedati. To pa je:
– določitev preživnine. Naredita nekaj razumnega, vse po reglcih, pač glede na njegove dohodke in na vajine poprejšnje navade. Če ne bo plačeval preživnine, otroka pač ne bo dobil. To je grdo, ampak samo tako bo jasno, da imaš ti moč v rokah, ne on. In glede preživnine podpišita na CSD-ju. Po možnosti se zmenita tako, da ti kar nakazuje na račun, s trajnikom, to je najbolj zihr.
– obiski. Tudi tu si ti šefica. Če vidiš, da se ne drži dogovora, potem lepo reči, da je tvoja fer ponudba veljala za primer, da bo on res točen. Če pride prepozno in prezgodaj gre, to pomeni, da mu je še to odveč. Potem pa je vse odvisno od tega, kakšen odnos bo navezal s sinom. Če bo ok, toliko bolje. Ni pa se treba tebi nič prilagajati njemu. Dogovor je dogovor. Če ga kdo krši, so tu pač posledice.
In tako naprej. Predvsem pa, ne pozabi: samozavest je najbolj pomembna! NIhče ne bo pometal s tabo! Če ti grozi, da te bo pretepel, ti kar mirno reci: prav, ni problema, samo vedi, da potem lahko samo sanjaš o tem, da boš še kdaj videl otroka. Nisem pristaš maščevalnosti, ampak take reči me pa spravijo iz tira.
Če je otrok hospitaliziran, imata oče in mati pravico do informacij. Obiski so dovoljeni obema. Izjeme so možne le z dogovorom med staršem, ki prepoveduje drugemu obisk in sobnim zdravnikom.
Žalostno je, da se velikokrat soočamo s problemom, ko si otrok želi obisk očeta, mama ga ne dovoli. Te primere rešujemo s pomočjo CSD.
malo razmisli o obiskih čez vikend,
nikakor ne daj otroka vsak vikend očetu, ker čez vikend imaš tudi ti več časa kot med tednom in mogoče boš kdaj hotela čez cel vikend kam odpotovati, pa ti bo očka to malo preprečeval. (govorim iz lastnih izkušenj)
sama sem se odločila za vsak drug vikend – pa raje takrat cel dan oz. cel vikend.
klavdija