Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ocvirki v masti

ocvirki v masti

ni pravi čas. Vseeno bi vprašala.Kako se naredijo ocvirki v masti. Hvala za pomoč. Na internetu ne najdem.lp.

Najbolje da ne packaš in jih kupi.

Najbolje da ne packaš in jih kupi.[/quote]

radi bi, vseebo hvala.lp.

Kam si pa gledala???
Receptov na milijone ….

eden:
http://jazkuham.si/domaci-ocvirki-recept-5086

Ga nisem prebrala preden sem ti ga prilimala… (mi jih ne delamo tako)
Mi jih delamo takole ;

vOcvirki se naredijo tako: surov špeh z malo meseka spustiš čez mašino za meso, da ti namelje čist na drobno. Nato daš to zadevo v pisker (jaz delam to v 10 litrskih-mamo pač večje količine na kolinah-ti maš najbrž manjšo zadevo), na ogenj in stalno mešaš in mešaš. To se reče, da spustiš mast… Ta moj 10 litrski pisker jaz kar 4 ure zraven stojim in mešam. No ta zadeva bo na začetku čisto bela, ko boš dovolj časa mešala ti bodo ocvirki (koščki meseka, ki so ostali našehu) ratali taki oranžkasto rjavkasti. No potem tisto tekočino odliješ dol (skozi cedilo) v eno drugo posodo in nastane svinjska mast, tisto kar ostane na cedilki so pa ocvirki! Kako se vse to porabi pa tako že sama veš!
….

Kam si pa gledala???
Receptov na milijone ….

eden:
http://jazkuham.si/domaci-ocvirki-recept-5086%5B/quote%5D
jaz bi mlete ocvirke v masti. hvala.

Kako… ne najdes? Potem pac ocitno ne grejo naredit. :)))

Kupis svezo slanino. Kar se kje drzi gor mesa, ga odstranis, ker se tisti koscki prevec zapecejo in so trdi. Ostalo narezes na enakomerne kockice po 1 cm ali malo manj. Vrzes v lonec z debelim dnom in nalijes dober deci vode na kilo slanine. Pocasi segrevas. Voda je namenjena temu, da se slanina ne prime na posodo, dokler se ne spusti nekaj masti. Potem pa izhlapi in brez skrbi, v tej fazi ne poka in ne skropi. Pogosto premesas.
Ko je ze nekaj masti spuscene, ocvirki so pa se cisto beli, lahko cvres malo hitreje. Cim se zacnejo barvati, pa spet zmanjsas in zelo pazis, da ne potemnijo prevec. Gotovi so, ko so svetlo rjavi.

Potem pa jih za suhe ocvirke odcedis in lahko tudi stisnes in pospravis mast posebej. Lahko pa postavis cel lonec v korito z mrzlo vodo, da se nehajo cvreti in pocakas, da se posedejo na dno. Tu pa moras zelo paziti, da ti ne kapne voda v vrelo mast. Potem samo odlijes, kolikor je zgoraj ciste masti in pustis toliko, da so ocvirki glih pokriti oz vec ali manj po zeji. Ko je mast se tekoca, ne pa vec vroca, pospravis v kozarce in v hladilnik.

Eni cvrejo zraven prerezano cebulo, eni solijo, eni dodajo na koncu zlico mleka za bolj rdeco barvo ocvirkov. Ni pa nic od tega nujno.

Za mlete ocvirke pa ti je najlazje, da prosis mesarja, da ti spusti slanino cez stroj. Naprej pa je postopek enak.

Hvala.To je to.

Zakaj ni čas, mast z ocvirki kuhaš takrat, ko ti jo zmanjka.

recept: 4 kg špeha, kupiš pri mesarju, naročiš pač željeno velikost mletja… Mi rečemo, naj da na 5-tko, tako da so ocvirki bolj majhni jih lahko uporabljamo za pečena jajca, žgance, jetrca, ipd.

Špeh daš v veliko posodo, zraven 1 na veliko narezano čebulo, sol, pol dl mleka. Kuhaš in ko vidiš, da se bliža k željeni barvi, ugasneš. Večkrat premešaš. Zmeraj moraš plin ugasniti 10-15 min prej, ker je mast zelo razgreta in se ocvirki še nekaj časa kuhajo.

To je recept za mast in ocvirke

jaz jih delam takole:
Slanino mi zmeljejo tam, kjer jo kupim, ponavadi je to na kmetiji, ko koljejo, sem pa jo kupila že tudi v mesnici.
V šest litrski lonec nalijem vode toliko, da je dno pokrito, dodam 4 kg mlete slanine, 2 narezani čebuli, nekaj listov lovorja in solim.

Lonec dam v pečico, na 250 stopinj, počakam, da se slanina po vrhu zapeče in prvič premešam. nato znižam temperaturo na cca 200 stopinj in pustim, da se cvre. Vsake toliko pogledam, kako stvar napreduje, sem in tja še premešam. Če se mi zdi, da se po vrhu žge, znižam temperaturo na 180.
Ta količina slanine se cvre 4 do 5 ur.
Čebula naj ne bo na vrhu, ker se bo zažgala, jaz dam plast slanine, potresem eno narezano čebulo, na to spet slanino, potresem z drugo čebulo, na vrhu naj bo slanina,

Ko se slanina stopi, vse skupaj nalijem v kozarce za vlaganje in hranim v hladilniku, ker nimam kleti.

New Report

Close