Ocvrt sladoled
Lep pozdrav z oblačne Ljubljane,
Ima kdo od vas koga poznanega v kitajski restavraciji oz sam dela tam? Mogoče imate recept za njihovo sladico – ocvrt sladoled? Meni osebno je božanski, pa bi rada enkrat sama naredila nekaj podobnega, da se ne ponavlja vedno ista stara pesem – torte, rulade, peciva…
Zelo hvaležna bi bila vsakega nasveta in recepta!
Hvala in lep dan kljub temačnosti…
Maja
Jaz ga sam še nisem delala, sem pa ekrat vidla recept v eni kuharski oddaji.
Iz vanilijevega sladoleda so naredili kroglice s tisto zajemalko za sladoled in jih dali nazaj v zamrzovalnik. Nato so jih povaljali v moki, jajcih in pisškotnih drobtinah ter ponovili jajce in drobtine. Nato so dali panirane kroglice spet v zamrzovalnik, da so se dobro strdile nato pa so jih ocvrli v vročem olju- le toliko, da so se drobtine malo obarvale.
Lp, Maja
Majamarko!
A pečen sladoled poznaš?
Sicer ni isto kot ocvrt, zanimiv pa je kljub vsemu.
Spečeš testo kot za rulado in obložiš ozek štirikoten model. Pazi, da ne bo odprtin! Nato nadevaš na biskvit sladoled (če je npr. Planica, ga daš v plasteh), pokriješ z biskvitom (biskvit je tako iz vseh strani) in daš v zamrzovalnik… Pustiš vsaj dve uri, jaz pa običajno pustim čez noč.
Nato vzameš vse skupaj iz modela, daš na pladenj in “oblečeš” z beljakovim snegom. Za 10 minut daš v segreto pečico, da se sneg rahlo “zapeče” (ne sme porjaveti), nato pa takoj serviraš.
Zanimiv je kontrast med segreto beljakovo skorjico in biskvitom inzmrznjenim sladoledom…
Mogoče bi pa lahko biskvit uporabila tudi za paniranje sladoleda???
LP!
Gordy
Hej, Gordy!
To sem pa z veseljem prebrala. V Italiji sem pecen sladoled ze jedla, recepta pa nisem zasledila in potem ves, kako je…Brez recepta in navodil se raje ne lotim. Zdaj mi je popolnoma jasno!!
Prej mi je bila uganka, ker sem mislila, da biskvit, sladoled in beljakovo skorjo istocasno pecejo.
So pa pri mizi se flambirali. Seveda je natakar bil vesc svojega dela. Lp
U Gorgy najlepša hvala, to bo najbrž to, ampak v kitajskih restavracijah v jedilniku piše ocvrt sladoled…to pa bo za naredit čimprej, če ne bi bila ravno sita vseh praznovanj bi se že danes lotila zadeve…
Njami, se mi že sline cedijo…
Res še enkrat hvala!
Maja
ps. s čim pa namočiš biskvit???rum ali kaj drugega? pa za flambiranje?
U Gordy najlepša hvala, to bo najbrž to, ampak v kitajskih restavracijah v jedilniku piše ocvrt sladoled…to pa bo za naredit čimprej, če ne bi bila ravno sita vseh praznovanj bi se že danes lotila zadeve…
Njami, se mi že sline cedijo…
Res še enkrat hvala!
Maja
ps. s čim pa namočiš biskvit???rum ali kaj drugega? pa za flambiranje?
Živjo!
Babi, me veseli, da ti je moj post pomagal ))) Velikokrat uporabim ideje vseh vas, izkušenih kuharic in pekaric, zato mi je še v toliko večje zadovoljstvo, da lahko tudi sama kdaj kaj prispevam!
Majamarko, ne vem, če je to tisto, kar si ti jedla. Vsaj jaz sem v kitajski jedla ocvrt sladoled, ki je bil drugačen, okrogel, spaniran in flambiran…
Pečen sladoled pa je dejansko pečen… Izgleda pa, kot da bi npr. kocko Planica sladoleda iz vseh strani ovila v biskvit (debel kot za rulade), postavila na pladenj, po vrhu premazala s snegom in zasušila/zapekla v pečici. To, kar dam na mizo, ne flambiram, niti še nikjer nisem videla flambirati. Babi, hvala, da si napisala, da se tudi to lahko naredi!
Edino, kar sem mislila je, da bi mogoče biskvitne drobtinice uporavila za paniranje ocvrtega sladoleda…
Za flambiranje bo pa kar močan alkohol treba segreti, da bo lepo gorelo… Žal pa jaz nimam izkušenj s flambiranjem, zato tu ne morem pomagati…
LP!
Gordy
Jaz sem si zamislila tvoj recept bolj posvoje – vse isto do skrinje, potem pa bi z zajemalko za sladoled sladico zajemala in jo “povaljala v jajčnem beljaku ali celem jajcu in ocvrla na olju alla friteza, prelila z alkoholom in dala na mizo, prižgala da alkohol izhlapi potem pa veselo na sladico…
Bo res treba preizkusit, drugače ne bomo vedeli kako je…
Še enkrat hvala za idejo!
Maja
Majamarko ))) vsekakor javi, da bomo še druge/drugi vedeli, kako ti je uspelo!
Nisem še nikoli na tak način poskusila, mogoče pa še pride na vrsto!
LP!
Gordy
Vem, da ni to kar iščeš, ampak mogoče pa bo kdo poskusil.
Včeraj sem na Vox-u gledala kuharsko oddajo in je sladoled popekel na olivnem olju. Najprej pa je na rezine narezan vanilijev sladoled zavil v testo za spomladanske zvitke. Testo je po robovih premazal z jajcem, da se je zaleplo. Potem pa jih je popekel v zelo vroči ponvi z malo olja. Zraven je ponudil malinovo omako.
Lp, Maja
No, jaz poznam ocvrt sladoled spet drugače. Ni bil ocvrt v olju, ampak samo flambiran. V skledici smo dobili kepico sladoleda, povaljano v neko maso in prelito z alkoholom, potem smo to zažgali in sproti v skledici obračili, da se je masa lepo zapekla. Ne bom pa trdila, da to ni bilo predpripravljeno drugače.
No pa smo se spravili na pacanje oz neuspeh…čeprav ponavadi stvari kar uspejo je bila tokrat polomija…
Sem vzela vanilijev sladoled, ga povaljala v ruladnem testu, namočila z rumom, vrgla na hitro v paljeno testo in v fritezo…za kratek čas, ampak hm kako bi človek opisal zadevo – olje uničeno totalka – sladoleda niti za probo – čeprav je bilo zmrznjeno…ne vem če se bom še kdaj lotila…
Ima kdo kake ideje kaj je bilo narobe (olje res da ni bilo kikirikijevo, a to mislim da ni problem – bilo pa je kar fino segreto – vglavnem je bilo samo pomočeno notri v fritezo in prec ven pa je bil živ poc)?
P, Maja
Tole sem našla na kulinariki:
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&ID=368