Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ocvrte sardele

Ocvrte sardele

Pozdravljene!

Kupila sem vrečko zamrznjenih, neočiščenih sardel. Na vrečki piše, da jih pred uporabo ni potrebno odtajati.
Potem berem recepte, povsod piše odreži glavo in odstrani črevesje. Na slikah so pa povsod slastno zapečene – cele.
Kako naj odstranim črevesje, če piše, da lahko uporabim zamrznjene? Bo kaj narobe, če cele ocvrem? Seveda osušene in povaljane v moki.

Hvala za nasvet in lep dan vam želim!

So girice, ali sardele? Giric se ne čisti, se jih v celoti ocvre.

Vsebina črevesja sardel zna bit grenka. Zato drugič raje kupi take, če že zamrznjene, očiščene in brez glav.

Neodmrznjene boš OK in hrustljavo scvrla samo v fritezi, v ponvi ti bodo preveč shladile olje in se bodo kuhale, namesto cvrle. Zato, ker se bodo med pečenjem talie in spuščale vodo v olje. JAz bi jih vseeno odtalila, popivnla vodo z ostrim nožem odprla trebuh in ven potegnila črevesje – če ne bodo rapzadale 🙁 Glavo bi pa pustila.

kje pa prodajajo zamrznjena ribja čreva?

sardelice se pa dobijo tudi sveže…

So sardele, dolge slab decimeter.
Točno tako bom naredila, kot si svetovala. Najlepša hvala Lep pozdrav!

So sardele, dolge slab decimeter.
Točno tako bom naredila, kot si svetovala. Najlepša hvala Lep pozdrav!
[/quote]

Naj ti uspe in pozdrav nazaj ! 😉

Nikdar nisem pripravila sardel, bi jih že 100x kupila, a nimam pojma, kako jih pripravit. Običajno kupim file rib, svež ali zamrznjen, zamrznjene do konca odtajam in dam na malo olja v ponev, so mi super. Kako pa sardele?

Nikdar nisem pripravila sardel, bi jih že 100x kupila, a nimam pojma, kako jih pripravit. Običajno kupim file rib, svež ali zamrznjen, zamrznjene do konca odtajam in dam na malo olja v ponev, so mi super. Kako pa sardele?
[/quote]

Simpl ko pasulj.

Očistiš, opereš, povaljaš v moki in vržeš na vroče olje.

Nikdar nisem pripravila sardel, bi jih že 100x kupila, a nimam pojma, kako jih pripravit. Običajno kupim file rib, svež ali zamrznjen, zamrznjene do konca odtajam in dam na malo olja v ponev, so mi super. Kako pa sardele?
[/quote]

Sardela je riba, ki mora bit na hitro spečena/ocvrta, mora hrustat, če jo cvreš v olju, to pa pomeni, da se mora speči v izjemno vročem olju – najbolje je torej friteza, če jo imaš doma, oziroma v ponvi, v zelo vročem olju, pa ne prevelike količine sardel naekrat notri dat, da ti ne shladi olja. Še najbolje je, da cela plava noter tudi v ponvi, da ti je ni treba obračat.

Nekateri jo pomokajo, ker menijo, da je površina še bolj hrustljava, nekateri je ne pomokamo. Bistveno pa je, da jo zelo dobro osušiš odvečne vode, ker le tako bo hrustljavo zapečena in hitro pripravljna. Odvečna voda ohladi olje, ko jih daš notri.

Lahko jo seveda pripraviš tudi na gradelo ( na ogljenem žaru), samo moraš pazit, da se ti ne prijemlje na rešetke ( torej jo moraš dobro oljit med pečenjem), še najbolje pa dat v posebne dodatne rešetke za peko rib in obračaš potem. Pa stat zraven in imet pod nadzorom 😀

Še enkrat hvala.

Pa zelo ugodna cena je sardel, glede na druge ribe ali meso. Pa še zdrave so, iz Jadrana. 🙂
Ko že pravijo strokovnjaki, da bi ribe morali jesti 2 x na teden.

Zraven pa tržaska omaka (mljask), vse vrste solat ali samo kos kruha. 🙂

Vedno kupujem zamrznjene sardele v Hoferju, 2.99e kg. So precej velike, raje imam sveže zamrznjene, ki so bile zares sveže ulovljene in takoj zamrznjene, kot pa sveže iz ribarnice, ki ti jih prodajo drugi dan, saj pri tistih vidiš, da je pri črevesju že vse zmehčano in tako prepoznaš ali so sveže ali ne. Zjutraj jih dam odtajat iz zmrzovalnika, čez 3-4 ure pa (četudi niso čist popolnoma odtajane) odrežem glave ter očistim črevesje. Malo potresem z mokco in v vroče olje. Izvrstne so!

Bela riba zamrznjena je ok. Plava riba že po enem mesecu v zmrzovalniku dobi vonj po žarkem. Zmrznjena sardela je zanič, ne glede na ceno.
Ampak če že imaš neočiščene zmrznjene, jih jaz sploh ne bi čistil, ocvrl bi cele pomokane na pol odtaljene v globokem olju po pest sardel naenkrat, več rund. Čas cvrenja max eno minuto, oziroma dokler se ne nehajo peniti, da ostanejo sočne. Ko jih ješ se drobovina dobro loči od mesa in jo skupaj s kostjo zavržeš.

Sardela je riba, ki mora bit na hitro spečena/ocvrta, mora hrustat, če jo cvreš v olju, to pa pomeni, da se mora speči v izjemno vročem olju – najbolje je torej friteza, če jo imaš doma, oziroma v ponvi, v zelo vročem olju, pa ne prevelike količine sardel naekrat notri dat, da ti ne shladi olja. Še najbolje je, da cela plava noter tudi v ponvi, da ti je ni treba obračat.

Nekateri jo pomokajo, ker menijo, da je površina še bolj hrustljava, nekateri je ne pomokamo. Bistveno pa je, da jo zelo dobro osušiš odvečne vode, ker le tako bo hrustljavo zapečena in hitro pripravljna. Odvečna voda ohladi olje, ko jih daš notri.

Lahko jo seveda pripraviš tudi na gradelo ( na ogljenem žaru), samo moraš pazit, da se ti ne prijemlje na rešetke ( torej jo moraš dobro oljit med pečenjem), še najbolje pa dat v posebne dodatne rešetke za peko rib in obračaš potem. Pa stat zraven in imet pod nadzorom 😀
[/quote]

Najlepša hvala, bom poskusila tako 🙂

New Report

Close