ocvrti lignji prvič jih bom delala
Preverjeno odlično poglej na tej povezavi. Pa dober tek
To je pa edina hrana, ki je nikoli nisem delala doma – preprosto iz tega razloga, ker ti ošprica celo kuhinjo oziroma predel okoli šporgeta 2m daleč -lighjni med peko “pokajo” četudi so dobro prej osušeni pred pomakanjem v panado in precej šprica olje iz ponve – če nimaš seveda friteze
Pa še grozno zasmradi prostore, se par dni ne zlufta.
Najboljši so iz friteze v gostilni- zagotovo. za toliko, ot jih jemo pri nas frigane – gostilna cvre.
ce ti je le moznost . Jaz jih delam na orli,( panada) in zunaj v voku. Ni vazno kdaj tudi pozimi ce se nam zalustajo.
Kupim jih zamrznjene neociscene, kvibo
ponavadi in jih sama scistim in narezem. Zraven obvezno dobra tatarska onaka in pomfri.
Meni jih v kaksni piceriji ne prodas. Sem jih enkrat jedla v Naklu pri Kranju se ne spomnim tocno imena ostarije . Vem samo da so jih prav hvalili kolk so oh in sploh.
Komej sem jih do doma prinesla… in lep cas jih videt nisem smela.
Kupim zamrznjene ali sveže (naprimer zamrznjeni lignji Ledo), zmeraj kupim očiščene, če je še kaj temne kožice, jo odstranim, ker kožica pogreni.
Sperem, osušim, malo solim, dam v moko, (včasih še v jajce) in v olje. Cvrem v fritezi ali ponvi, v majhnih količinah, sicer se zlepijo skupaj – sploh če so v jajcu – in nastane kepa. Torej ne veliko naenkrat.
Cvreš nekaj minut, MAX 5 min, več ne. Gumijasti lignji so posledica predolgega cvretja, dalj ko jih cvreš, bolj trdi so.
ce ti je le moznost . Jaz jih delam na orli,( panada) in zunaj v voku. Ni vazno kdaj tudi pozimi ce se nam zalustajo.
Kupim jih zamrznjene neociscene, kvibo
ponavadi in jih sama scistim in narezem. Zraven obvezno dobra tatarska onaka in pomfri.
Meni jih v kaksni piceriji ne prodas. Sem jih enkrat jedla v Naklu pri Kranju se ne spomnim tocno imena ostarije . Vem samo da so jih prav hvalili kolk so oh in sploh.
Komej sem jih do doma prinesla… in lep cas jih videt nisem smela.
[/quote]
Nikoli se lignjev ne je v “neki” piceriji
Je se jih tam, kjer jih delajo na veliko – naprimer tiste male malcarnice ala ribja kantina: Koper, pa Portorož – za delavske pejneze neoderuško po porciji. Ampak so pa top.
Ljubljana pa: vino in ribe ( zdaj imajo tudi v Aleji), pa BTC tržnica – Rival trade, ajde pa eventuelno še Jurman na zaloški – čeprav so bila v štartu picerija, amašk tam ne dobiš nikoli starih zažvaranih kalamarov :)))
Nikoli se lignjev ne je v “neki” piceriji
Je se jih tam, kjer jih delajo na veliko – naprimer tiste male malcarnice ala ribja kantina: Koper, pa Portorož – za delavske pejneze neoderuško po porciji. Ampak so pa top.
Ljubljana pa: vino in ribe ( zdaj imajo tudi v Aleji), pa BTC tržnica – Rival trade, ajde pa eventuelno še Jurman na zaloški – čeprav so bila v štartu picerija, amašk tam ne dobiš nikoli starih zažvaranih kalamarov :)))
[/quote]
Kupim obvezno zamrznjene, neočiščene. Potem v ponev dam vodo in žlico soli. Potegnem skozi vodo, da se okožica lepo očisti, potegnem še kost in ligenj obrnem na prstu in očistim
drobovino, je kar nekaj navlake. Dobro popivnam, narežem na kolute in povaljam v moki
in v vročem olje. Če je dobro popivnano, ne pokajo, ne špricajo in če so dovolj sveži, sploh ne smrdijo, zelo lepo dišijo. Kupim jih pri prodajalcu rib, so zelo sveže. Dober tek.
Kupim obvezno zamrznjene, neočiščene. Potem v ponev dam vodo in žlico soli. Potegnem skozi vodo, da se okožica lepo očisti, potegnem še kost in ligenj obrnem na prstu in očistim
drobovino, je kar nekaj navlake. Dobro popivnam, narežem na kolute in povaljam v moki
in v vročem olje. Če je dobro popivnano, ne pokajo, ne špricajo in če so dovolj sveži, sploh ne smrdijo, zelo lepo dišijo. Kupim jih pri prodajalcu rib, so zelo sveže. Dober tek.
[/quote]
good for you – pri svojemu 35 letnemu spretnemu sukanju okoli kuhinjskih pritiklin me ne boš prepričala, da delam lignje doma, hvala vseeno za tvoj trud
[/quote]
Lignji na vročini ne pokajo zaradi vode, ampak zaradi vlaken, ki se ob pečenju na hitro skrčijo in posledično ligenj poči.
Lahko imaš popivnane čisto na suho, pa ti bo še zmeraj kakšen iz ponve ven skočil :-)…. sploh na žaru.
Ko je ravno tema o lignjih, bi nekaj vprasala. Prejsnji teden smo bili v portorožu in smo sli po nasvetu domacinov v eno ribjo restavracijo, kjer imajo baje najboljse ribje jedi. Moz in otroci so jedli ribe jaz pa sem natakarju rekla, da bi ocvrte lignje. Nakar mi odgovori, da lignjev nimajo, da lahko dobim kalamare. Ga cudno pogledam in recem ok, pa kalamare. Zdaj pa mi naj kdo pove v cem je razlika. Jaz sem mislila, da pac primorci recejo kalamari, mi iz notranjosti drzave pa recemo lignji. Imam prav?
Kalamari so manjši, plavuti imajo po celi dolžini telesa. In mehkejši.
Lignji večji, plavuti samo na enem delu po dolžini.
Whatever the case, there are in fact differences between the two although the distinction is slight. Yes, calamari are squid but more specifically, calamari are a type of squid. The differences between the two, as we know them, are that calamari are generally smaller in size. Both species of squids have an ink sack, for self-defence purposes and side fins but squid fins are short and calamari fins are full body length. Thirdly, squids have arrow like flaps at the narrow end of their body as opposed to the triangular shaped flaps of calamari. And calamari are also generally more tender than squid, therefore the preferred squid to cook.
naj bi bilo tako, 23.07.2020 ob 05:23
Kalamari so manjši, plavuti imajo po celi dolžini telesa. In mehkejši.
Lignji večji, plavuti samo na enem delu po dolžini.
Whatever the case, there are in fact differences between the two although the distinction is slight. Yes, calamari are squid but more specifically, calamari are a type of squid. The differences between the two, as we know them, are that calamari are generally smaller in size. Both species of squids have an ink sack, for self-defence purposes and side fins but squid fins are short and calamari fins are full body length. Thirdly, squids have arrow like flaps at the narrow end of their body as opposed to the triangular shaped flaps of calamari. And calamari are also generally more tender than squid, therefore the preferred squid to cook.
Ne zavajaj ker ni res. Ligenj ali kamalar je eno in isto, Primorci jim rečejo kalamari, očitno nimajo radi izraza ligenj.
Drugo pa je lignjun ali totanj, ki je manjši, ima večjo glavo njegove peruti pa so samo na koncu telesa.
Kontinentalci ponavadi tega ne poznajo, sploh pa če naročiš ocvrte, skoraj ni šanse da bi ugotovil razliko. Ponavadi gostinci prodajajo patagonske lignje ( v skrajnem primeru tudi totanje) ki so uvoženi ker je domači jadranski ligenj predragi za gostinstvo.
Živjo,
Nam je to povedal en otočan in so res najboljši, sploh če so jadranski..
Lignje malo osušim, narežem in jih povaljam v moki. Nato jih dam v mrzlo olje.. in ko zacnejo cvrčati in rahlo porjavijo, so fertik. Potem par minut spet počakam z drugo rundo, da se olje malo ohladi…
Lignji so mehki, ne špricajo, res super.
Ker če jih vržeš v vroče, gre vlaga ven, šprica in postanejo gumijasti.