od kdaj pri vas nosi božiček?
pri nas nosi namesto dedka mraza,ki mi ni bil preveč blizu, Miklavž je ostal, dedka mraza za novo leto je pa zamenjal božiček za božič -seveda samo za otroke in tako paše v ta družinski praznik, ki ga preživimo skupaj kot družina in se bolj posvečamo otrokom. Novo leto pa je bolj veseljačenje, zabave s prijatelji, tak da dedek mraz odpade.
Pri nas je bil od nekdaj Božiček. Tudi, ko so bili moji starši otroci, jim je nosil Božiček. Miklavž pa samo kakšno suho sadje, orehe, pa kakšne rokavice, kape in tople nogavice. Dedek Mraz ni pri nas nosil nikoli.
Božiček je, sploh v mestih, že dolgo uveljavljen dobri mož, ki pa ga je večina zamenjala za Dedka Mraza in ne obratno.
Moja mati ( in oče ) je rojena na vasi kar nekaj deset llet pred drugo svetovno vojno.
Kot se na vasi spodobi je bil vpliv cerkve velikanski. Maša je morala bit vsak večer in v nedeljo itak – razen za košnjo je bila udeležba oproščena.
Spoštovali so se vsi cerkveni prazniki. NIKOLI pa ni nosil nek božiček na božični večer.To si je boj meščanska polna rit izmislila
Po vaseh je bil Miklavž
Osebno pri nas pa obdari DM, ker nismo verna družina, je pa prav da so otroci ko so bili manjši bili seveda deležni tudi oni decembrske norije okoli daril. In se mi zdi DM še najbolj nedolžen – pride 31.12. in gre………………ni povezan z nekim obredjem in cermonijami čez leto.
Pri materi pa Miklavž seveda prinese.
http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus
Samo ni bil v Sloveniji, pa še v zahodni Evropi je izšel iz Miklavža….
Saj ni, da bi človek težil, včasih je mogoče smiselno premisliti, kje je meja med mešanjem kultur in vsiljevanjem preveč različnih stvari v zmešanico brez repa in glave….