Oddaja – kateri stroški lastnik/najemnik ?
Sporočite, kaj plačujete od stroškov pri najemu stanovanja ….
Ali kdo ve, da naj bi se stroški upravljanja, zavarovanja in letnih pregledov dvigal, gasilskih aparatov ipd. šteli kot investicijski = plača lastnik?
.. da ne govorim o sredstvih hiše, rezerv.skladu ali nadom.za upor.stavb.zemljišča…
Kje se da videti razdelitev dolžnosti plačevanja lastnikov in najemnikov?
Ali se iz pravnega vidika da ‘preveč’ plačane zneske uveljavljati za nazaj (npr. pri zmanjšanju/priznanju nekaj obrokov najemnine) če je pogodba – obrazec iz knjigarne, kjer so navedeni kot obveza za najemnika le obratovalni stroški (kaj je že to?) ?
Odgovori na vaša vprašanja so zapisani v Stanovanjskem Zakonu-1.
V praksi najemnik plačuje sledeče stroške : upravljanje, elektriko, kanalščine, telekfon, rtv, ktv, plin. Se pravi stroške, ki so neposredno povezani s uporabo enote. Vzdrževalna dela na skupnih delih in napravah se šteje za investicijsko vzdrževanje in ga plačuje najemodajalec. Je pa res, da najemodajalci skušajo vse stroške dati v breme najemniku. Prav tako plačila v rezervni sklad, zavarovanje hiše so breme najemodajalca.
Če ste izvedli plačila katera niste dolžni bremenijo pa najemodajalca se dogovorite, da vam jih odšteje pri obroku najemnine.
povezava na SZ-1
LP
Spoštovani!
Še mene zanima, kaj so pravzaprav obratovalni stroški?
Zanima me tudi, ali sem, kot najemnik, upravičena plačati popravilo plinske etažne peči, ki je bila pokvarjena že ob moji vselitvi? Zahtevala je polovico popravila in jaz sem seveda plačala.
Lastnici moram plačevati tudi zavarovanje stanovanja pri Generali, ki ga je sklenila, še preden sem se vselila, potem pa pogojevala vselitev s plačevanjem zavarovanja njene nepremičnine.
Nadalje me zanima, ali bom morala plačati tudi polovico davka na nepremičnino, v kateri stanujem, čeprav nisem lastnik. Tudi to postavko je vnesla v pogodbo, vendar sem glede te postavke zelo skeptična.
Še eno vprašanje imam in sicer, ali mora lastnik vsako leto napisati novo pogodbo, ali lahko vse nove postavke, ki si jih trenutno izmisli, vnaša kar po straneh stare pogodbe (v mojem primeru iz leta 2011).
Še to, ali je lastnica dolžna izstaviti račun ali potrdilo o plačani najemnini. Do danes še nisem prejela ničesar. V pogodbi je sicer navedeno plačilo na roko, vendar mislim, da bi mi morala dati nek dokument s svojim podpisom, saj lahko v nasprotnem primeru reče, da nisem plačala najemnine in mi da odpoved.
Kje bi lahko našla uradne odgovore na moja vprašanja, ki bi jih potem pokazala lastnici, da me ne bi več , po mojem mnenju, tako obirala?
Hvala za odgovore!
Ana
/quote]
zavarovanja in davka absolutno nisi dolžna plačevati. V primeru škode dobi škodo povrnjeno lastnik in ne najemnik, zakaj bi torej ti plačevala zavarovalno premijo?!
tudi davka ne plačuj. Lastnica ima zato, ker si ti v stanovanju, nižji davek (po 0,015 %), tako da davka nikakor ne plačuj!
Forum je zaprt za komentiranje.