Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek oddaja o ciganih na slo2

oddaja o ciganih na slo2

je katera gledala? meni je bila ful všeč. sem postala prav nostalgična – sem prekmurka, delala sem s cigani, imela sošolca cigana 8 let, zadnjič bila na fešti, kjer je igrala skupina halgato – sedaj pa sem v celju, kjer ni ne duha ne sluha o ciganih 🙁

sem gledala, res zanimivo. je pa čudno, da so to oddajo prikazali ravno zdaj, a ni?

ljudstvo ti bo pa gotovo predlagalo, da vzameš strojanove k sebi, če te že daje taka nostalgija…

Potem se pa ne sprehajaš kaj dosti po Celju draga moja. Naše mesto ima vse, kar imajo veliki…tudi cigane. Najdeš jih na Mariborski, malo naprej od vojašnice proti trgovskim centrom.
LP

Blagor vam, Romi iz Prekmurja so čisto druga pesem kot Romi iz Dolenjske. Po moje živijo prvi 3 stoletja pred drugimi.

no ja, jaz pogrešam te naše prekmurske cigane. tam na mariborski vem da so, skoz tam na pločniku sedijo …

Novinarske škarje krojijo zgodbe in slike po ‘svoje’. Jaz jim ne verjamem več. Osebno prekmurskih ciganov ne poznam in ne vem, kako se živi kot njihov sosed. Poznam pa dolenjske, ki so žal daleč prikazanih v oddaji. Želim in upam na boljše. Na spremembe. Zato sem malo višje v branje objavila pismo iz dolenjskega konca.

morda pa je keč v tem, da prekmurski cigani izvirajo iz avstrije in madžarske, dolenjski pša iz bosne, srbije … ker drugače pa je res čudno, da so tako velike razlike med njimi ….

Zadnjič sem “ujela” v neki oddaji, da je veliko prekmurskih romskih družin mešanih. Se pravi, da se ne poročajo izključno med seboj ampak tudi z “neromi”. iz tega bi človek lahko sklepal, da so se lažje civilizirali in pričeli živeti skladno z navadami večinskega prebivalstva.

Živeti skladno z navadmi večinskega prebivalstva ne označuje procesa civiliziranosti, ampak proces asimilacije.

Moja soseda je prekmurka in vedno hvali njihove cigane, ker so delavni pošteni. Je pa povedala da prekmurski cigani niso preveč navdušeni nad dolenjskimi.

Candy, jaz sem bila dolga leta soseda Prekmurskih Romov. Zdaj sem lučaj stran od Dolenjskih. Verjemi, da je sto svetlobnih let razlike.
Tina

mimogrede, med prekmurski Romi se tudi najdejo kakšni “biseri”, niso vsi OK, ravno med tistimi, ki so bili na TV, vem pa iz lastnih izkušenj;

no jaz sem opazila tudi to, da sami sebe imenjujejo “Cigani”

pred kakšnimi 14 dnevi je bila to še nestrpnost najvišje kategorije

Ja, res je – že pred 25-imi leti so bili zelo civilizirani in socializirani. Skoraj vsi so delali – največ v Muri. Nobenih problemov z njimi. Nismo bili navajeni, da hodijo od vrat do vrat in prosi npr.: za denar, obleko, hrano,… Tega v Prekmurju ni.

Res je, pred kratkim samo Romi, Romi in Romi, sedaj pa kar naenkrat Cigani in to kar na TV naslov oddaje. Halo? Ko pa je Jelnčič v Piramidi govoril Cigani, se je Grm počutil zaničevanega. Jelinčič je zaradi te besede dobil opozorilo Cukjatega v parlamentu. Kaj je sedaj to?

New Report

Close